Tényleg ennyire betegre kereshetik magukat a szakmunkás melósok mostanság vagy nem ilyen fekete-fehér a történet?
Egy bádogos..? Nem lenézve senkit, de életemben nem gondoltam volna, hogy egy bádogos a minimálbérnek akárcsak a másfélszeresét megkeresheti. Mostanában pedig a csapból is az folyik, hogy szakmunkásokért tűzbe mennek a munkáltatók szuper fizetést ajánlva. Nekem ez túl szép, hogy igaz legyen, főleg, hogy én 6 évet tanultam az egyetemen (szakváltással sajnos) és ősszel megszerezhetem végre a diplomámat informatikai szakterületen, ha sikerül minden, de örülni fogok, ha lesz egyáltalán munkahelyem, nemhogy válogassak. Eközben meg ilyen ács/kőműves/villanyszerelő/gázszerelő emberkék keresnek súlyos százezreket? Ez valahogy bűzlik nekem? Komolyan gondolkoztam azon, hogy pályát váltok és kitanulok én is egy ilyen szakmunkát, amit 80-as IQ-val is el lehet végezni (nem megbántva senkit, de tényleg nem egy ördöngösség csak dolgozni kell meg nem panaszkodni a melegre/koszra). Van egyáltalán jövője ezeknek a szakmunkáknak, ha már ennyire promózzák? És eleve miért keresnek sokat ezek a melósok? Vagy ez is sima hazugság?
Valaki felvilágosíthatna engem. Köszi.
Az a baj, hogy sokan a diplomat igenylo, viszonylag jol kereso munkakoroket (mernokok, tervezok, programozok) a szakmunkas vallalkozokkal hasonlitjak ossze. Nyilvan ha az ugyfel es kozted kiiktatod a munkaltatot, joval tobbet keresel mint alkalmazottkent. Szakmunkaskent ezt relative konnyu megcsinalni, egyreszt igeny van a munkajukra, masreszt joval kisebb tapasztalatotes toket igenyel, harmadreszt letezik kisvallalkozoi adokedvezmeny. A munkavegzeshez szukseges kapcsolatrendszer bonyolultsagat/szintjeit nem is emlitem.
X egy 25 eves ffi, lehuzott a sajat szakmajaban (festes, villanyszereles, burkolo, tokmindegy) 5-6 evet, ismeri a varos osszes epitoipari kivitelezojet, eleinte feketen, majd a katat kivaltva mar legalisan bevallalja a munkakat ami a keze koze esik. Nyilvan joval nagyobb haszonnal mint egy mernok az irodaban, mert nincs munkaltato.Altalaban eddig terjed a tudomany. Arrol mar nem esik szo, hogy pl. egy programozo mernok a megfelelo szakertelemmel, tapasztalattal es kapcsolati haloval, 30 ezer ft-os oraberben dolgozik, vagy robotprogramozasert elkernek ma mar 150 eurot belfoldon is. Nyilvan ez nem egy szakmunkas szint, sem tudasban sem tapasztalatban, eppen ezert joval kevesebb embernek van ra lehetosege, kepessege. Munkamegbizas sem ugy megy mint az epitoiparban. Egy multinacionalis ceghez mint programozo alvallalkozo nyilvan nehezebb bekerulni egy adatgyujto rendszert programozni termelo vagy IT oldalrol, mint marineni furdoszobajaban felrakni a csempet vagy bekotni az uj bojlert.
Ha vallalkozas szinten nezzuk, ugyan ugy megvan az a kozel 1,5* szorzo (lehet keveset irtam) a diplomas fizetes mint a szakmunkas fizetes kozott. Egy robotprogramozo akinek a netto bevetele legyen orankent csak 100 euro (a valosagban joval tobb marad), dolgozik egy honapban 250 orat. Lehet szamolgatni hogy mennyi az annyi.
Én se értem, mi olyan hihetetlen ezen.
Pl festés: [link]
Egy sima felújítós festésre 3300 ft/nm jön ki, nálunk pl. 76 nm a falfelület, 250.000 csak a munkadíj ez alapján. És ez egy kisebb házikó, és csak a munkadíj. Egy gyakorlott szakember egy ekkora házzal hamar végez, egy hónapban több munkát is el tud vállalni.
Vagy burkolás: [link]
4000 ft/nm-től indulnak az árak. Szüleim 40.000-t fizettek a burkolónak 3 napi munkájáért. Ha azt nézzük, 20 munkanappal számolva 240.000 környékén van, és akkor csak hétköznap dolgozgatott. Plusz hozzá tartozik, hogy ez
- baráti ár
- pepecselős munka, sokat kellett sakkozni a lapokkal, ha egyenesebbek a falak és az aljzat, 2 nap alatt végzett volna
- így se volt túl megfeszített munka, 9 és 11 között kezdett a srác délelőtt, és 5-6 körül már pakolt délután, szó sincs 12 órákról
Villanyszerelő simán legombol az emberről 14.000 forintot csak egy tűzhelybekötésért pl. :DDDD
Kád beépítésre mi pl. 30.000 forintos ajánlatot kaptunk, ismételten kedvezményesen. Érted, egy sima kádbeszerelés. Ha minden munkanap beszerelsz csak egyet, hü lyére keresed magad. :DD (Nyilván senki nem lesz specializált kádbeszerelő, de ár/munka arányban nem rossz pénz érte)
Ezek most csak ilyen első példák, amik eszembe jutottak. Tényleg ajánlom a kétkedőknek, hogy hívjanak fel egy szimpatikus szakit, és kérjenek árajánlatot, ha ezek a példák nem felelnek meg neki.
Vagy nem teljesen értem a lepontozókat, hogy mi a problémájuk. Nem tetszenek nekik ezek az árak? Nekem se, de nem én találtam ki, kár rám nyomkodni a pirosat emiatt, basszus. :DD
3 napra 40 ezer az jó fizu?!
Amúgy almát almával hasonlítsunk! Kérj ajánlatot web oldal keszitesre vagy valami egyedi programra. Mindjárt kiderül, hogy nem a festés a drága.
"Egy sima felújítós festésre 3300 ft/nm jön ki,"
Nekünk csak 2000ft per nm volt, pedig ezt kaparni kellett először. Aztán elektromos vezeték vésések miatt rengeteg javítás is volt.
Aki fent van a neten az eleve többet kér. Nézz körül jobban, nem kell a legdragabbat választani.
Nem választottunk semmit végül, mi magunk csináltuk meg, nem ijedünk meg egy kis munkától. :D Mondom, nekünk baráti áron 2700-as nm árat mondott az ember, akinél érdeklődtünk. A többiek még többet. 200k környékén spóroltunk ezzel. Igaz, hogy már 1 hónapja csináljuk, és még nincs teljesen kész, de ez van. :DD
# 14
Oké, hasonlítsunk almát almával:
Jelentkezz IT fejlesztőnek Budapesten egy menő startuphoz vagy rendszergazdának a tiszabecsi általános iskolába.
Kb. ilyen különbség van aközött, ha Budapest III. kerületében vagy kelet MO-n keresel iparost (sőt, talán iparosba még nincs is ekkora különbség).
"Mondom, nekünk baráti áron 2700-as nm árat mondott az ember, akinél érdeklődtünk."
Ó, az ilyen "baráti" áraktól mentsen az ég. :)
Egyébként Budapesten volt 2000ft körül, kb egy hónapja(bár árajánlat már fél éve megvolt, az teljesen igaz, hogy időben le kell szervezni). 3 hét alatt végeztek, munkadij nagyjából 500. Ez oszlik 3 emberre, vagy inkább csak 2,5 mert egyik csak mellék állásban, délutánonként segített. Bár többször meg hétvégén is dolgoztak. Na mindegy, akárhogy is osztok szorzok ez igencsak távol áll a jól kereső szakik gyakorikérdéseken írt mítoszától.
Ahogy BP-en a 2000 ft is fényévekre van a piaci ártól.
Kezdjük ott, hogy 10 festőből 9,5 nem javít neked falat - pláne nem villany vésés után, MAXIMUM glettel (de sokan azt sem).
Na meg az már csak-csak SCI-FI, hogy 2000/ nm-ért falat javítanak, glettelnek, régi festéket levakarják és újra festenek. Ha ezt valami csoda folytán kifogtátok (bár élek a gyanúperrel, hogy azért ebben valami ferdítés van) akkor örülj neki, a realitás közelebb van a dupljához sajnos.
Azt meg csak úgy mondom, hogy egy jó szaki egyedül simán megcsinál egy fél nap glettelés + fél nap festés alatt egy 3X4-es szobát, ami ha nagyvonalúan plafont nem számolom akkor durván 40 nm. Az barátok között 80 rugó az egy - 1,5 napi munkára.
És mit csináltak? Ha csak festeni kell, akkor ok. Nálunk meszet kellett levakarni, javítani, pár helyen vésni, vakolni, 2-3 réteg glett, és utána a festés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!