Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egyetem helyett szakma?

Egyetem helyett szakma?

Figyelt kérdés

Jelenleg egyetemre járok, nagyjából annyi van még hátra mint amennyit már jártam. Kezdem azt érezni, hogy elegem van belőle. Rengeteg szívatás az oktatók részéről és annyira azt sem látom, hogy pontosan hol és mit fogok dolgozni ezzel (műszaki terület egyébként). Mások számára nagyon jónak tűnik, mindenki 4-5-6-800 ezres fizetésekkel dobálózik, illetve hogy a szomszéd anyjának a barátnőjének a fia egyből kapott munkát az egyetemen és 300-at keresett. Illetve a médiában is nagyon nyomják, hogy ezzel aztán sokat lehet keresni. Szerintem ebből ki is lehet találni melyik területen tanulok.

Ami még zavar, hogy az egyetem ideje alatt gyakorlatilag sehol nem tartok anyagilag. Diákmunkát vállalok, a szüleim is segítenek de ez kb a létfenntartásra meg a nagyon szükséges dolgokra elég.

Aztán pedig látom, hogy akik annakidején a “rossz tanulók” voltak osztálytársak, most van egy normális munkájuk, autót vettek, külön költöztek, nyaralni járnak tehát van egy normális “felnőtt életük”. Én pedig még legalább két évig egyetemen leszek mire normális pénzt eltudok kezdeni keresni.

Szóval erősen gondolkodom azon, hogy kitanulok egy teljesen más irányú szakmát.

Mit lenne érdemes tanulni? Időm annyira nincs sok, tehát másik egyetemi szak szóba sem jöhet és jó lenne viszonylag hamar értékelhető tudást szerezni, tehát fél-1 év alatt kéne a papír plusz annyi tudás amivel elkezdhetek dolgozni.

Építőipar is szóba jöhet, a kőműves, segédmunkás és ács/bádogos kivételével. Szívesen lennék akar víz, gáz fűtés szerelő, villanyszerelő, burkoló, viszont ahogy láttam ezek inkább 2 éves szakmák (ha valahol van gyorsabban azt megköszönném).

Ami még szóba jöhet az a fodrász-borbély képzés, nem tudom mennyire van rá igény, de a saját borostám, hajam is szeretem sokáig alakítani, ez menne mással is szerintem.

Tehát a kérdésem, hogy tudnátok-e olyan szakmát ajánlani amit maximum egy év elsajátítani (az alapokat egy okj-s bizonyítvány kíséretében) és néhány év után akár vállalkozhatok is benne?

2019. jún. 25. 00:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
A helyedben végigtolnám. Nem diplomás munkakörökbe egy büfészakos is előrébb sorolódik, főleg ha pl. a szakközepes, teljesen más szakmája témába vág valamennyire.
2019. jún. 25. 00:26
 2/16 A kérdező kommentje:

Értem mit mondasz, de nem riadnék vissza a fizikai munkától sem. Ha pedig burkolni vagy festeni, villanyt szerelni kell akkor jöhet bármilyen diplomás, mindenki a szakmunkást (esetleg okj-t végzett embert) fogja alkalmazni, mert a bölcsész szakosnak fogalma sincs a villanyszerelésről. Persze multikhoz irodai munkakörökben biztosan nagy előny egy akármilyen diploma is.

Vagy például a fodrász is ilyen, hogy ott a fodrász végzettségűre lesz szükség nem a diplomásra.

Illetve mindenképpen olyan kellene amiben később, megfelelő gyakorlattal tudok majd vállalkozni. Tehát hiába lennék jó targoncás azzal tudtommal nemnagyon lehet “maszekolni”. Burkolóként már inkább.

Szóval olyanra lenne szükség amit gyorsan meglehet tanulni, aztán megfelelő mennyiségű gyakorlat és valamennyi tőke után el lehet kezdeni vállalkozni.

Az nem jelent problémát ha koszos leszek közben és nem egy klímás irodában ülök, csak fizessék meg és tudjak haladni valamerre.

2019. jún. 25. 00:46
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
Ezt komolyan fontold meg. Villanszerelést meg társait, csakis akkor, ha kiült ldre mész. Ami a fodrászatot illeti, sürgősen felejtsd el! Én is fodrász vagyok, úgyhogy nagyon ks tudom mivel jár ez a szakma. Maradj az egyetemen. A legjobb szándékkal mondom. Lehet h most besokalltál, vmiért eleged lett, v csak szimplán szar azt látni h mások előrébb járnak. Te viszont sokkal tovább jutsz majd. Én sem azonnal bántam mrg h ott hagytam az egyetemet, hanem 10 évvel később.
2019. jún. 25. 07:07
 4/16 anonim ***** válasza:
93%

Gépészmérnök vagy mérnökinfo?

Egyébként ha már a felét lenyomtad akkor mindenképpen érdemes végigcsinálni. Nekem van ismerősöm aki ugyanilyen indokkal hagyta ott a mérnökinfot. Kiderült h mégsem olyan ügyes kétkezi munkákban mint azt hitte. Most az anyja tartja el.

Egyébként látom magán a kérdésen h neked nagyon a fizun meg az önállóságon pörög az agyad

2019. jún. 25. 08:36
 5/16 A kérdező kommentje:

Majdnem mérnökinfo, gazdaságinformatikát tanulok. Kb 80%-ban megegyeznek a tárgyaink a mérnökökkel, csak nekünk kicsit több gazdasági tárgyunk van.

Hogy mennyire lennék ügyes egy kétkezi munkában ezt nem tudom megmondani. De az se biztos sajnos, hogy jó informatikus leszek, mert ez nem olyan dolog, hogy bemagolom aztán a munkám során visszamondom.

A fizetésen és önállóságon azért pörgök, mert rossz látni, hogy akikről korábban mindenki azt hitte mennyire nem viszik majd semmire, most pont ők viszik valamire. "Tanulj, mert úgy jársz mint a Józsika, nézd meg kettes lett év végén töriből is" ennek ellenére Józsika azóta vendéglátásban dolgozik és jól elvan, az érettségi eredményeit pedig soha nem kérdezi meg senki tőle.

Valamint fizetésben, szerintem nincsenek annyira lemaradva (már) a szakmunkások, mint a diplomások. Mást se hallok ismerősöktől, csak hogy ez a munkás is milyen drágán dolgozik, az a szerelő is milyen sokat kért a fél órás munkára stb. Ha pedig többet nem is mint egy mérnök vagy informatikus, de idővel ugyanannyit megtudnék keresni úgy, hogy nincs főnököm és a magam ura vagyok nekem már az is tökéletes lenne. De amiket hallok még az se kizárt, hogy egy egyéni vállalkozó szakmunkás még többet is keressen, mint egy diplomás.

A fodrász szakmával egyébként mi a baj? Mik a főbb hátrányai?

Korábban diákmunkán voltam egy bárban, nekem a vendéglátással sincs bajom, viszont ott jóval több pénz kell egy saját vállalkozás beindításához, ezért keresnék valami olyat amivel könnyebb maszekként elindulni.

2019. jún. 25. 12:49
 6/16 A kérdező kommentje:
Bocsánat elírtam: *fizetésben szerintem nincsenek annyira lemaradva (már) a szakmunkások a diplomásoktól.
2019. jún. 25. 12:51
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, a magyar szakképzés színvonala milyen, de az itthon elérhető szakik nagy része elavult tudással rendelkezik. Kint éltem egy darabig Németországban, energiatakarékos otthonokkal foglalkoztam egy német multinál. Amikor hazajöttem és elkezdtem építkezni majdnem elsírtam magam azon, mennyire le van itthon mindenki maradva.

Szerintem nem az a fontos, hogy mut tanulsz, hanem hogy milyen minőségben. A jobb egyetemi képzéseink (ELTE, Corvinus, BME, stb.) versenyképesek, az OKJ-k kb. semmit nem érnek.

A gazdinfóval ráadásul jól is lehet keresni, ismerősök 5 év tapasztalattal bruttó 700-1.300 között kapnak Pesten.

2019. jún. 25. 13:11
 8/16 A kérdező kommentje:

Sajnos én sem tudom milyen itthon a képzés színvonala. OKJ semmiképp nem lehet jó? Mert akkor szinte lehetetlen szakmát tanulni érettségi után, hisz majdnem mindent okj-n tanítanak ami nem egyetemi szak. Vagy van más út is? Tehát érettségim van, teszem azt villanyszerelő szeretnék lenni. Van más jellegű képzés amivel jól megtanulhatom a szakmát és kapok róla valamilyen (elismert) papírt?

A szakik elavult tudásáról sajnos nem tudok nyilatkozni, de ha az egyetemi képzésből indulok ki, akkor van benne valami. Nem mondanám naprakésznek az anyagot amiből tanulunk, rengeteg már nem használt technológiát kell ismernünk, amit a zh-kon kívül már sehol nem fogunk látni.

700e bruttó+ jól hangzik az tény, de nem vagyok benne biztos, hogy ezt mindenki megkeresi aki elvégzi a gazdinfot és elhelyezkedik valahol. Illetve 4 év kemény tanulás, rengeteg szívással, plusz 5 év szintén kemény munka amíg tapasztalatom lesz. 700 bruttó pedig 500 nettó körül van ha jól tudom. Ha ennyit kevesebb szívatás árán is megtudok keresni, akkor én már boldog vagyok.

Szóval, tudsz esetleg ajánlani olyan szakmai képzést ami jobb, mint az okj? (ha van ilyen)

2019. jún. 25. 14:01
 9/16 anonim ***** válasza:
88%

Pénz és önállóságot azért írtam mert habár fontos mindkettő de legalább ilyen fontos hogy tehetséges legyél a szakmádban és szersd is.

Fodrászok rosszul keresnek. Vendéglátósok jól. Az igazi maszek királyok a víz-gáz-fűtés szerelők.

Egyébként már csak azért is érdemes lenne befejezned az egyetemet mert így később lenne egy B terved. Ha otthagyod az egyetemet és kiderül hogy mekk elek tehetségével versenyzel vagy nincs rád igény akkor utólag b*szhatod.

2019. jún. 25. 17:48
 10/16 anonim ***** válasza:
76%

Nagyon közeli rokonom fodrász, hajnal 5-től este 10-ig nyomja, hètvègèn is, már párszor összeomlott. Szerelni egèsz nap melegben, meg szendvicsen èlni, rossz izületekkel, feketèn, szintèn nem poèn. Persze, most a jó szakiknak tènyleg jól megy, de ennek ára van.

Ha facebookon hasonlítgatod másokhoz magad, nagyon buta vagy. Szerinted nem lehet hitelre venni egy jónak kinèző csillivilli fostaligát? Nem örökölhettek? Nem hiszem, hogy a szaki haverjaid 2 èv alatt spóroltak össze bmw-re meg ilyenekre.

Èn egyetem alatt èheztem. Első melóm bèrminimum volt, 5 ève, asszem 110-120 körül. Most nettó 500 körül keresek minimális túlórával (heti 2-3), klíma, cèges autó, modern iroda, zenehallgatás, jó társaság. Nem egyik pillanatról a másikra. Amúgy 7 èv alatt vègeztem, bèna voltam a szakmában. Kikupálódtam, megszerettem, nem cserèlnèm semmire.

2019. jún. 25. 18:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!