Érdemes lenne gépészmérnökként IT-re váltanom? Ha igen, akkor milyen módon?
BME-n tanulok, 6. félévemet csinálom BSc-n. Jól megy az egyetem, eddig nagyon lelkes is voltam, de az elmúlt 1-2 hétben nagyon sokat gondolkodom azon, hogy váltanom kéne jobb fizetések érdekében. Sok cikket olvastam a neten, hogy IT-sként milyen (akár kezdő) fizetésekre lehet számítani. Azóta nagyon sokat foglalkoztat ez a kérdés, hogy jobban járnék-e egy olyan karrierrel. A BSc-ből ezen kívül már csak egy félév van vissza. Utána mesterre szeretnék menni. Gondolotam már arra is, hogy valamilyen infos MSc-t válasszak, de feltételezem ott nagyon nehéz helyzetbe kerülnék. Sok helyről hallom azt is, hogy informatikai egyetemi végzettséggel is lehet kapni állásokat, ha valaki tud programozni, de kérdés, hogy milyeneket, milyen feltételekkel. Egyetemen 2 félévet tanultam C#-ot, amit nagyon szerettem, egyik nyáron viszonylag sokat szórakoztam is vele, tanultam új dolgokat, egyszerű programokat csinálgattam.
Attól tartok tehát, hogy mérnökként nem tudnék olyan fizetéseket elérni, mint amiket informatikusként lehet. 3 évet töltöttem eddig ezzel a képzéssel, kellemetlen lenne már váltani, főleg, ha plusz éveket kéne járnom egyetemre (pl. ha jövőre elkezdenék elölről egy infos képzést), de talán még mindig jobb lenne, mint később, vagy mint ha egész életemben ezt bánnám.
Megérné a váltás? Jobban járnék pénzügyileg, vagy ügyesen mérnökként is tudnék olyan jól keresni? És váltani milyen formában lenne érdemes?
A gépészmérnök+programozói tudás ütős kombó!
Ha tényleg megy és szereted a programozást és a mester is tervben van, akkor menj mechatronika szakra. Rengeteg lehetőség van a programozásra például beágyazott rendszerek esetén. Nagyon sok esetben itt igen jól jönnek a gépészmérnökként megszerzett ismeretek (például egy robot felprogramozása során nem árt, ha rendelkezel dinamikai, illetve kinematikai ismeretekkel, de mondjuk egy váltóvezérlő szoftverének pofozgatása során is előnyös, ha érted mi történik belül a váltóban).
"mérnökként nem tudnék olyan fizetéseket elérni, mint amiket informatikusként lehet"
Ez így butaság, az "informatikus" az egy hatalmas gyűjtőtégely. IT-ban is a mérnöki pozíciók azok, amik jól fizetnek, olyan, hogy sztandard informatikus, nem létezik (tekintsünk el az 50 pluszos, kis cégek mindenes rendszergazdáitól, ők nem keresnek jól).
Esetedben váltásról sincs értelme beszélni, hiszen még el sem kezdtél dolgozni :)
Tényleg hatalmas lehetőségek előtt vagy, minden ütőkártya a kezedben van, használd ki. A fizetéssel nem lesz gáz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!