Mik a kiadásaitok havonta, és azok mellett mennyit tudtok spórolni?
60 ezer az albérletem (nem egyedül élek, amúgy 110 lenne, tehát ez ingatag hosszú távon, és lassan lehet aktuális lesz). 30 ezret költök étkezésre, bár az elmúlt hónapokban valamiért annyit se. És ezzel nagyjából meg is vagyok, mert szinte nincsenek egyéb kiadásaim, havi 100 ezret tudok így spórolni (pl. most sikerült ennyit e hónapban, jövő héten jön a következő fizetés, és mondhatni nem élek fizetésről fizetésre, mert abból is spórolva lesz), magyarul 10 hónap alatt meg lehet az 1 millió.
Persze néha veszek ruhát, télen BKV-bérletet (jó időben biciklivel járok, így az ingyenes), telefonszámlám nincs, mert egy családi csomag miatt előfizetéses vagyok, és nem kell költenem rá, nem veszek évente telefont, utazni se szoktam.
Viszont nem érzem úgy, hogy ez elég, mert lakást ebből se tudok venni. Persze ha albérletben kell leélnem az életem, ám legyen, ez sem egy lepratelep.
Nektek mik a kiadások, és mennyit tudtok spórolni?
"Jelenleg mesterségesen vannak/lettek felpumpálva az ingatlanárak, egyszer ez a lufi ki fog pukkadni az biztos"
Erről beszéltem a 12-es hozzászólásomban, hogy a lakásárak sem nőnek az égig - csak valamiért nem akarták meghallani.
Arról nem beszélve, hogy semmilyen rendszerben nincs a 25 éveseknek (átlagban, kivéve, akiknek a szülei már eleve megadják, segítik, de ez a kisebbség) saját lakásuk: se nyugaton, se keleten, mert a lakás nem egy óra vagy egy telefon, hogy bemegyek oszt megveszem és kész. Azért spórolni, küzdeni, gyűjteni kell. Az egy nagyobb falat - ennyi.
Régen 3 generáció élt egy házban és amikor elég nagyok lettek a gyerekek, és elég pénz gyűlt össze, akkor kalákában építettek nekik egy külön házat. De akkor sem 25 évesen lett lakás. Nem tudom, mi ez a "pánik", hogy jajj, 25 évesen még nincs lakásom.
80-as évek elején mentem férjhez, albérletben laktunk, kiszámoltuk, hogy 5 év alatt tudunk anyit félrerakni, amennyi elég a "beugró"-ra. Ja, csak 5 év múlva már nem annyi volt a beugró - ugyanilyen helyzet volt.
A lakást sehol nem adják ingyen. El kell dönteni, hogy 4-5 év spórolás "mamahotel"-ből vagy önálló élet és akkor kevesebb pénz lesz gyűjteni a lakásra.
És akkor még aki választhatja a mamahotelt, az még szerencsés - mert sajnos sokaknak ez sem adatik meg :-( (alkoholista szülők, nyomor, stb)
Fixen vezetem a kiadásainkat, így viszonylag pontos adatokat tudok adni.
Bevétel 2 főre: 425.000 + cafeteria (ebből finanszírozzuk a szórakozást.).
Albérlet: 70.000
Benzin: 20.000 - családlátogatásra 2 hetente
Bérlet: 13.200
Étel: átlag 70.000 - páromnak ételérzékenysége van, így majdnem mindent itthon készítünk el a biztonság miatt, de így legalább jóval olcsóbb és egészségesebb is.
Egyéb: 30.000
Lakásra fixen teszünk félre 190.000-et.
A hónap végén fennmaradó 20-30.000 vagy a lakásra megy, vagy nyaralásra gyűjtjük, vagy ha kell valami fontos dolog : pl.: most ment tönkre a porszívónk.
Szerintem jól spórolunk, lehetne jobban is meghúzni a nadrágszíjat, de nem kapkodunk még. 24 éves vagyok, 30 éves koromra szeretnék egy lakást mindenképpen, de ha megmaradnak a mostani munkáink akkor lehet már 27 -28 évesen sikerül, ha meg nem akkor sincs világ vége :D
Engem nem az zavar, hogy 25 évesen ilyen mértékű megtakarítással nincs még 30-40 milliós lakásom.
Hanem, hogy szaktársaim Németországban meg egyéb nyugat európai országokban úgy félretesznek a lakásárakhoz képest arányosan annyit mint én, hogy mellette egy garzont kifizetnek és néha néha még kirándulnak is.
Ez a lényeg..
En a fozesen sokat sporolok! Peldak: ismerosom nyugdijas, mindig mondja, hogy epp miket vett ujabban a farhatra szallt ra. Hat en is eldontottem, hogy veszek, igy kelkaposztafozelek lesz sult kacsafathattal. Vasarnapra veszek 2 csirket, az auchanban 600 ft/kg tehat 1200 ft/kg lesz. Ebbol levagok 4 combot, amit felezek tehat lesz 4-4 also/felsom. A 4 szarnnyal egyutt csinalok csirkepaprikast tesztaval, a ket mellet csontozom es felszelem kb 10 szelet szokott kijonni. Ezt lesutom roston, melle soskamartas es fott burgonya. Keddre tervezek tortpaszulyt es levebol levest (sargarepa bab) ezt hagymas zsirral esszuk. Szerda este pedig tokfozeleket eszunk, amihez csinalok fasirtot, mert a kislany szereti. Bevasarlolista:
- csirke (teszta van itthon)
- soska
- krumpli
- hagyma
- feherbab (repa van itthon)
- kelkaposzta
- tejfol
- kacsafarhat
- daralthus
- tok
- leveszoldseg csomag (fagyasztottat veszek)
Reggeli, vacsi tok egyszeru: tojas olaj nelkul mikroban, zabkasa zabtejjel, hazi zabkeksz liszt nelkul (a fozeleket se liszttel suritem) muzli hozzaadott cukor nelkul, abonett, zabfalatok, natur joghurt olajos hal (olajat lecsopogtetem).
Gyumolcsot most nem veszunk mert erik a kertben. Abbol is tippek:
- szezonalis, akcios
Pl ha az akcios narancsban es bananban is megvan az a vitamintartalom, mint darabaras tarsaiban akkor ezt veszem telen ill alma, repa, cekla kombo a kedvenc tavasszal meg spenot v rukkola v salata ill alma, es az aktualis gyumolcsok. Osszel a korte, dio, sajt usonnara. Minden nasi, suti egeszsegesebb hazilag. Es olcsobb.
A ruhavasarlason is sporolok. Piacon nagyon jokat fogok ki, multkor 500 hufert turiztam farmerszoknyat. Turiba jarok meg. A cipo mindig dragabb. Altalaban amit mar nem hordok utcara, az itthon jo a kertbe. Gyereknek markas cipo a cipo nem egyenlo a ruhaval. Fodrasz felevente, kozmetikus 2 havonta. Sminkelni nem sminkelek.
Szeretem a Csinald magad dolgokat pl baratnommel kuldjuk egymasnak a cikkeket. Csinald magad csuszda, olak, magasagyas - ezekhez altalaban epitkezesekrol illetve lomosoktol szerezzuk az anyagot. Imadom a viragokat, magrol nevelgetem oket sokkal olcsobb. Rozsat ujragyokereztetek. Marketplacerol nezek sok dolgot pl iroasztal (fenyobol) es bicaj a lanynak 5-5000.
A kislany agya ugyanitt 20000 imadjuk.
Attol, hogy valami mase volt, meg nem silanyabb, mint a bolti. Jol meg kell nezni mit veszunk.
Palinkat fozetunk ki ami sajat gyumolcsbol van. Allatokat kezdtunk tartani. Az olak aljahoz kavicsot hozattunk ismerostol ra tormelekek kerultek felujitasbol, es a nemreg megvett 3. telkunkrol lebontottunk egy deszka kalyibat a deszkakbol (es lecekbol) csinaltuk az olat. A nyulake hegesztett vas, a baromfike pedig csirkehaloval van korbekeritve es a halo ele b35os tegla van rakva, hogy biztos ne menjen be roka kutya ejjelre ppedig lakattal zarva.
:)
Termenyuk: a nyulaknak adjak a fuvet a szomszedok, meg mi is kaszaljuk ismerostol korbalat es buzat kaptunk - tobb eves jo kapcsolat. A tobbinek is ismeros hozza igy 0 ft az allattartas havonta.
Cserebe mindig adunk neki joszagot bar o nen szorul ra.
Amin nem sporolunk: a nyaralas. Evi 1x megyunk olyankor nem akarunk fozni, sutni, takaritani egesz evben dolgozunk.
Autonk van 2, olyat vettunk amit anyagi szinten megengedhetunk magunknak. Enyem egy fiat punto parome Fiat Scudo. Parom szereli az alkatreszt kell megvenni bar ez ritka atiratas utan rogton szervizbe vittuk mindkettot.
Nem vagyunk milliomosak tudatosan elunk, sokat dolgozunk. Remelem, az allattartas visdzahozza majd a befektetest, es hamarosan sajat joszagainkat ehetjuk.
Betegseg eseten gyogynovenyek, nem gyogyszer. A hazi pakolasok is olcsobbak.
Nem maniakusan sporolunk igazabol fel se tunik csak nem adok ki tobbet valamiert, ha felearon megvehetem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!