Ilyen esetben mikor kapom meg a munkabérem?
Egyszerűsített foglalkozásként vagyis alkalmi munkavállalóként vagyok bejelentve.
Ha felmondok, akkor a munkáltatónak kötelessége kifizetnie az addig ledolgozott napjaim munkabérét AZONNAL vagy csak a KÖV. HÓNAP 10-ÉIG?
Az egyszerűsített foglalkoztatásban NINCS felmondás, nincs felmondási idő - napi bejelentés van: egyik nap mész, másik nap nem - ugyanez igaz a munkáltató részéről is. Nem számít "klasszikus" munkaviszonynak, így Nem vagy biztosítva TB-nél sem (remélem, ezt tudod, hogy ilyenkor magad után kell fizetni? - havi 7.500 ft-ot), s nincs felmondási idő sem (se szabadság, se táppénz).
Elvileg, ha Te azt mondod, hogy legközelebb nem mész, akkor azonnal ki kellene fizetnie - gyakorlatilag a NORMÁL munkaviszonynál úgy szól a törvény, hogy az utolsó munkában töltött naptól számítva 5 MUNKANAP-on belül kell megkapnod a kilépő papírokat és a fizetést. De hát ugyebár itt Neked nincs kilépő papírod sem... - szóval ez Rád nem érvényes. A 10.-e meg főleg nem, pláne, hogy az meg most ünnepnap.
Az Efo törvény nem ír erről, viszont az MT-ből levezethető, hogy a következő hó 10-ig kifizethet.
A jogviszony megszűnése után erre is vonatkozik az, hogy legkésőbb utána 5 munkanapon belül köteles Veled elszámolni.
"Az Efo törvény nem ír erről, viszont az MT-ből levezethető, hogy a következő hó 10-ig kifizethet."
Bocs, hogy vitatkozok, de szerintem meg nem vezethető le: Ugyanis a napi bejelentéssel a nap végén megszűnik a "munkaviszony" (pl. mi van, ha valaki csak 1 napot dolgozik és azt 11-én), - így az érvényes rá, hogy utolsó munkában töltött munkanaptól számítva 5 munkanapon belül köteles kifizetni.
"Bérfizetés az egyszerűsített foglalkoztatásnál
Egyszerűsített foglalkoztatás esetén is alkalmazni kell a Mt. 157. § rendelkezéseit, miszerint a munkabért a tárgy hót követő 10. napjáig ki kell fizetni. A TÖRVÉNY AZT ÍRJA ELŐ, HOGY A MUNKABÉRT A BÉRFIZETÉS ELŐTTI, UTOLSÓ MUNKAHELYEN TÖLTÖTT MUNKANAPON KELL KIFIZETNI vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén. További tudnivaló, hogy legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított 5. munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét és egyéb járandóságait, a Mt. 80. § szerint.
Gyakorlatban az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül foglalkoztatott munkavállalónak célszerű az utolsó munkában töltött napon átadni a fizetését. Mivel az egyszerűsített foglalkoztatás egy határozott időre létrejött, atipikus munkaviszony, ezért szigorúan nézve mindig az aktuális bejelentés utolsó napja az utolsó munkahelyen töltött nap. Főképp azoknál a vállalkozásoknál praktikusabb az említett módszert alkalmazni, akiknél nagy a fluktuáció, hisz nem ritka, hogy az alkalmi munkavállaló egyik napról a másikra ’eltűnik’. Jó esetben megvan a tartózkodási helye, ahova el lehet küldeni a járandóságát, de az mindig plusz adminisztrációs és anyagi teherrel jár."
Forrás:
Kedves 5-ös válaszoló!
Ezt írtam arra az esetre, ha 10-e előtt megszűnik az EFO:
"A jogviszony megszűnése után erre is vonatkozik az, hogy legkésőbb utána 5 munkanapon belül köteles Veled elszámolni."
... vagyis 6-os válaszoló!
Pontosan azt írtam, amit Te. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!