Multinál milyen dolgozni?
Az érdekelne, hogy milyen autóipari multinál illetve beszállítóknál dolgozni? Mennyire folynak a "harcok" pozíciókért? Egymás elnyomása?
Szellemi dolgozók véleményére/tapasztalatára volnék kíváncsi.
Milyen szellemi pozícióban?
A munkavállalók többségét rendesen kizsigerelik, de azért általában nem rossz a hangulat a tapasztalataim szerint. Fluktuáció van bőven, 1-2 év és bárhol a rutinosabb 50%-ban leszel. Onnantól meg vagy jön egy magasabb pozíció, vagy te is lépsz, mert fizetés terén ugyanazon a helyen sokkal nehezebb feljebb lépni, mint ha váltanál.
Mondhattam volna irodai vagy diplomás dolgozókat is. Tehát nem azok véleményére, akik fizikai munkát végeznek multinál.
Hallottam olyat is, aki váltig állítja, hogy az emberek fúrják egymást a magasabb pozíció elérése érdekében, de az ellenkezőjét is hallottam.
Jó, az emberek mindenütt fúr(hatják) egymást, és persze mindenütt lehetnek besúgók, ez nem mérvadó.
Ingyen túlóra tényleg elvárt, ha nem csinálod kispadra tesznek. (Mondjuk én kibírtam túlóra nélkül jópár évig).
Előre/oldalra lépés gyakorlatilag lehetetlen, de azért váltig állítják az ellenkezőjét. Személyesen is próbáltam, nem lehet (pedig elvileg támogatják a váltást, napersze...)
Az ismeretségi hálók itt is mennek.
Ami autóiparspecifikus, a mégnagyobb káosz és nagyobb stressz, bizonytalanabb állás. Már-már olyan bizonytalan mint az építőipar, csak jobban fizet elvileg.
Autóipari beszállító multinál dolgozok gazdasági területen, itt nem igazán jellemző egymás elnyomása vagy harcok a pozíciókért. Hónapokig vannak betöltetlenül magasabb szintű pozíciók, pl csoportvezetőt valahova folyton keresnek, de osztályvezetők is viszonylag gyakran cserélődnek. A gazdasági igazgató pozíciója az egyetlen ami viszonylag ritkán ürül meg, de az meg annyi munkával és felelősséggel jár, hogy nagyon kevesen vállalnák be.
Mint írták nagy a fluktuáció ezeken a helyeken, pár alkalmazott van ennél a cégnél aki 10+ éve dolgozik itt gazdasági részen, de a nők közül sokan közben gyesen/gyeden is voltak. Inkább pont próbálják az embereket feljebb tolni, hogy a magasabb szinteket olyanok töltség be akik itt dolgoznak egy ideje és az alsóbb szinteket pótolják külsősökkel, gyakran pályakezdőkkel.
Nálunk működik az oldalra és feljebb lépés is, a csoportok közti jövés-menés eléggé bevett. 6 éve vagyok a cégnél, beszerzésről kerültem logisztikára aztán kontrollingra, először kérdezték hogy érdekelne-e aztán én kértem a váltást.
Habár ez vidéki telephely, a várost se kell elhagyni hogy még 2 másik beszállító céget találj (a rengeteg másik termelő vállalat mellett), úgyhogy igyekeznek megtartani az embereket, mert ha nem jut előrébb viszonylag könnyen lehet váltani.
Sosem dolgoztam még multinál, de bennem valami miatt az a kép van, hogy egy multinacionális cégnél több lehetőség adott (fejlődés, nyelvhasználat, külföldi munka, juttatások, bér) mint egy kisebb magyar vállalkozásnál.
Szívesen olvasnék pro kontra érveket a multikkal kapcsolatban.
Én csak multinál dolgoztam, abból is ez a második munkahelyem, szóval magyar vállalkozáshoz nem tudom hasonlítani. A fejlődési lehetőségek mindkét helyen jók voltak, a cégek fizetettek továbbképzéseket és nyelvtanfolyamokat is, cserébe nyilván vállalni kellett hogy X ideig maradsz vagy vissza kell fizetned a képzést arányosan. Az idegen nyelv használatát nem lehetett megúszni, de terület és pozíciófüggő hogy havi pár angol/német e-mailt írsz vagy szinte napi rendszerességgel kell használni.
Mint írtam én gazdasági területen dolgozok, itt nem jellemző a külföldi meló. A jelenlegi munkahelyemen konferenciák vagy workshopok miatt néha kell menni külföldre, de ez évente 2-3 alkalmat jelent. Ezzel szemben a K+F területén dolgozók közül sokan havi szinten mennek ki vagy töltenek hónapokat külföldön vagy az anyavállalatnál vagy valamelyik kutató központban. Az előző munkahelyemen csak 1 évet voltam, de egyáltalán nem volt külföldi utazásom, más területeken is csak ritkán mentek ki. Ez már eléggé cégfüggő a multiknál is, hogy milyen pozícióban kell menni és mennyire gyakran.
Bérrel és juttatással nem volt problémám még, de ez nagyon változó. Befolyásolja a végzettséged, a tapasztalatod, a pozíció, hogy mennyire könnyű olcsóbban embert találni stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!