Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az miért elterjedt Magyarorszá...

Az miért elterjedt Magyarországon, hogy gyakran az új dolgozókat közel azonos alapbérrel veszik fel, mint ami a 2 éve ott levőnek van jelenleg?

Figyelt kérdés

Nálunk is ez van.Pedig nem valamiféle betanított gyári munkáról van szó, hanem szellemi munkáról ami bizony nem CTRL C+CTRL V-ből áll.

Az egyik új kolléga elkotyogta az alapbérét és hát többen kiakadtak.

Természetesen nem az új emberre haragszunk,hogy annyi neki az alapbére, hanem a vezetőségre, hogy a miénk meg miért ennyi, miért nem több.

Akkor, valami baj van az emelések mértékével.

Véleményem szerint, az ilyen húzások a megbecsülés hiányát jelentik, illetve a lojalitás semmibevételét.

A csapat arra gondolt,hogy ír egy hivatalos levelet a vezetésnek,hogy legyen szíves a problémát korrigálni.

Ne ilyen dolgokon spóroljanak.

2019. márc. 18. 20:15
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
77%
En sem ertem, en az ujaknak mindig tobbet fizetek mint azoknak akik mar ott vannak, szeretem a lelkes kezdőket
2019. márc. 18. 20:36
 2/14 anonim ***** válasza:
42%
Mert szarok a fizetések.
2019. márc. 18. 20:47
 3/14 anonim ***** válasza:
52%
Pontosabban, mert alacsonyak a bérek, kedves Balázska.
2019. márc. 18. 20:47
 4/14 anonim ***** válasza:
96%

Mert ferikét és marcsát elhajtják, ha fizuemelést kér, aztán ha nem tetszik, akkor el lehet menni! ferike meg marcsa, még vívódni fog egy évig, mire elkezd új melót keresni, és el is szánja magát, hogy felhagyjon a már megtanult, és megszokott munkájával, és végre váltson... Addig meg a fospénzért is megcsinálja... Viszont gizike nem fog odamenni szaré-húgyé, főleg, ha nem ég a talaj a lába alatt. Ezért gizike könnyebben fog jobb kezdőfizut kialkudni, mint ferike és marcsa úgy, hogy ott van két éve (az előbb taglalt dolgokat a főnik is tudják)

Az új (3-4 éves trend), hogy rájöttek főniék, hogy értékesebb, és előremutatóbb ezt a bért a meglévő munkaerő megtartására fordítani, mintsem zöldfülűeknek adni... De ez nehezen terjed el, mert ahogy előttem is írták az új seprű jól seper... lelkes, nem firtatja a működési hibákat, nincsenek saját elképzelései, egyszerűen meg akar felelni. Az alapelvárás vele szemben - amivel először találkozik -, annyi munka elvégzése, mint amennyit most mások is dolgoznak. Ferike és marcsa viszont elégedetlen, mert ugyanannyiért dolgozik 2 éve, viszont a munka másfélszer annyi. Így is áll a munkához.

Nem utolsó szempont az sem, hogy így viszont már előfordulhat, hogy ferike és marcsa bérigénye 2 év után sokkal magasabb lenne, mint amennyibe egy gizike kerülne.

summa: így vagy úgy, ferike dolgozik 150-ért ameddig el nem megy, mert 200-at kérne és nem kap. Gizike lelkes, nem hűzza a száját, és boldog a 175-ös fizujával. Ha elkottyintya, ferikében meghűl a szar is, gizike vérnyomása az egekbe szökik, és megtörténik a törés, megszületik az elhatározás hogy elhúzzon a francba. De még mindig olcsóbb volt, a buli, mert gizike 175-ért fog dolgozni két évig, amíg a ciklus újra meg nem történik.

Remélem érthető a sztori. Ezért kell törekedni arra, hogy nélkülözhetetlenné válj.

2019. márc. 18. 21:14
 5/14 anonim ***** válasza:
66%
Ezek szerint az emelés mértéke csak annyi volt nektek 2 év alatt ami csak az inflációt fedezte. A szakmai fejlődést egy fillérrel sem ismerték el.
2019. márc. 19. 06:18
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Én 2008-ban kezdtem egy multinál br. 180e-el mérnökként, aki 20 éve ott dolgozót annak is ennyi volt, mára 230e-et kapnak (30 év után), az újakat is ennyiért veszik fel.

Nagy a fluktuáció, főként az új alkalmazottak lépnek le 1-2-3 év után, én is így tettem!

2019. márc. 19. 10:06
 7/14 anonim ***** válasza:
60%

Azt hiszem a 4-es nagyon jól megfogalmazta, viszont azt hozzátenném, ha ferike és marcsa egyszerre lépne le nem maradna aki betanítaná gizikét, aki szépen elmalmozgatna ott egyedül vagy a vezetőségnek kellene közvetlenül foglalkoznia vele.

Erre jó példa Sztálin bácsi esete. A II. vh kezdetére a saját agyhalott vízióji miatt szépen kiírtotta a tapasztalat katonai vezérkarát, és amikor forró lett a talaj a lába alatt nem volt aki vezesse, "betanítsa" az újoncokat.

Az én munkahelyemen is ez van most is. Elüldözté ka tapasztalt kollegákat, aki tudták a dolgukat és el is végezték, most meg a vezetőség szívja a fogát, hogy nem tudják elvégeztetni a melót, mert nincs aki normálisan meg tudná csinálni. Volt, hogy egyszerre, egy üzemben (ahol dolgozott alapesetben 50-60 ember) egyszerre 40-en mondtak fel!

2019. márc. 19. 10:34
 8/14 anonim ***** válasza:
60%
Lehet, hogy két éve 150 000-et ért az a meló, ma meg 180 000-et, attól függetlenül, ki csinálja. A boltban is egyformán lett drágább mindenkinek az áru.
2019. márc. 20. 07:18
 9/14 anonim ***** válasza:
60%
Gondolom olyan munja ami 1 nap alatt betanulhato,
2019. márc. 23. 10:24
 10/14 anonim ***** válasza:
87%

#8-assal értek egyet.

Gondolom azért kérdező, mert a bérek emelkedése mindenkire vonatkozik, arra is akit újonnan vesznek fel. Akkor amikor te elvállaltad a munkát annyi volt a bér amennyi, te elfogadtad, dolgoztál érte, és megkaptad.

Amúgy nem sok közöd van más pénztárcájához, csak a sajátodhoz.

Nem lesz több, vagy kevesebb pénzed sem, attól függetlenül, hogy új kollégáid mennyit kapnak.

2019. márc. 23. 11:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!