Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megéri elmenni dolgozni...

Megéri elmenni dolgozni Miskolcra minimálbérért?

Figyelt kérdés
Az egyetlen lehetőségem Miskolcon lenne, a munkáltató havonta 130 ezer forintot fizetne, de magamnak kellene intézni és fizetni a lakhatást és az utazást is. Ahogy eddig nézegettem, legjobb esetben az Avason vagy az Újgyőri piac környékén tudnék egy szobát bérelni kb. 40-50 ezer forintért rezsivel együtt, plusz a helyi bérlet lenne kb 7 ezer forint havonta, meg ha néha hazajönnék Miskolcról, az is benne lenne kb 10 ezer forintban.
2019. febr. 23. 17:42
 1/8 A kérdező kommentje:
Ja és még lenne 8 ezer forint közös költség
2019. febr. 23. 17:44
 2/8 anonim ***** válasza:
76%

Nekem nem érné meg.

Hogy neked megérné-e, azt mi nem tudhatjuk.

2019. febr. 23. 17:46
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha egyébként az éhhalál fenyeget, akkor megéri, különben nem.

Amit felvázoltál, az egyenlő a vegetálással. Ha párizsis zsemlén és vizen tengődsz, nem jársz szórakozni, nyaralni, lehet, hogy megspórolsz havi szinten 10-20 ezer forintot, amit aztán úgyis elvisz a hazautazás, a gyógyszer ha megbetegednél, vagy hogy valami tönkrement holmidat lecseréld.

2019. febr. 23. 22:01
 4/8 anonim ***** válasza:

Gondolom borsodi vagy nyírségi kis faluban élsz.

Ha már költözni kell menjél messzebb akár külföld akár csak a nyugati országrész, esetleg Pest.

2019. febr. 24. 11:34
 5/8 komis1 válasza:

Nézd, szerintem megérheti, de jobban nézz körül. Azt mondod, egy lehetőséged van, 130 ezret fizetnénék. Hát, valószínù, hogy gyártósori összeszerelő pozícióról van szó valamelyik gyárban. Az igazság az, hogy a multi cégek gyáraiban a kezdő gyártósori munkások a garantált bérminimumot szokták kapni, ami valóban 130 nettó. De legtöbb helyen azért ennél valamivel többet harcoltak ki a szakszervezetek, plusz emellé az alapbér mellé jár cafeteria is, ami kb 20-30 ezer szokott lenni. Ha tehát neked csak 130-at ajánlottak, akkor keresgélj még tovább!

Ilyen multi cég gyáraiból Miskolcon van legalább 6-8. Most fejbòl próbalom felsorolni:

- Bosch kéziszerszám

- Bosch autóipar

- SEG automtive

- Joyson

- Shinva

- van az a szingapúri autóipari cég, nem jut eszembe a neve, neten rákereshetsz

- van a gyógyszergyár, nem jut eszembe a neve, francia multi itteni gyára

- meg vannak a legutóbb megnyílt gyárak, egy kínai elektronikai, egy japán akkumulátor gyár, meg van a magyar tulajdonú szerszámgép gyár, de ez utóbbinál csak magasan kvalifikált szaktudással vesznek fel, igaz, a fizetés is magas, de ez valószínűleg kiesik neked a szaktudás hiányában.

- no meg vannak a régi miskolci gyárak, drótgyár, kenyérgyár, tejipar, stb.

Tehát rengeteg cég közül választhatsz. Nehogy azt hidd, hogy òk tesznek szívességet, ha felvesznek. Pont fordítva, annyira híján vannak munkáskéznek, hogy gyakorlatilag bárkit felvesznek, aki tud írni-olvasni. Miskolcon a buszok oldalán egymással versengve hirdetnek a cégek, hogy hozzajuk menj dolgozni. A hirdetési újságokban egész oldalas hirdetésekben próbálnak munkásokat szerezni. Naponta dobálják tele a postaládát az álláshirdetésekkel.

Vedd észre, hogy te vagy jó pozícióban, nem òk diktálnak, hanem te válogathatsz. A hirdetésekben alap az alapfizetésen felül a cafeteria, no meg az utazási térítés. Ha valaki bejáró, hozzájárulnak vagy akár teljes egészében állják a távolsági bérletet, ha helybòl jársz be, a miskolci tömegközlekedési bérletet teljes egészében állják. Több esetben olvasni, hogy az albérlethez is támogatást adnak. Nyugodtan járd végig mindegyiket, aztán válaszd ki a legjobb ajánlatot. Az alapfizetéshez még annyit, hogy úgy tudom, különbözò pótlékokkal jelentősen növelhetò az összeg. Múltkor nyilatkozta egy kistelepülés polgármestere, hogy örvendetesen csökken a közmunkásaik száma, ugyanis miskolci gyárakba mennek dolgozni az emberek. Elmondása szerint 200 nettó fölött keresnek (nyilván cafeteriaval együtt). Ezt ugye, tavaly nyilatkozta, azóta 10-15 %-kal nőttek a fizetések.

Tehát a helyzet sokkal kedvezòbb, mint amilyennek te látod. Amiben igazad van, az az albérlet. Valóban az Avason 70-90 ezer egy kétszobás panel. Tehát egy szoba 35-45, rezsivel együtt 40-50. Ez azonban országos összehasonlításban nagyon kedvező. Gondold el, mondjuk, Győrben 120 az albérlet, ebbòl egy szoba rezsivel együtt kb 90. Tehát majdnem a fizetésed felét elvinné, hiába lenne ott nagyobb a fizetés. Az Avas amúgy tök jó hely, rossz a híre a médiában, de a "fészekrakókat" már kipakolták, egy teljesen biztonságos városrész kiváló tömegközlekedési lehetőségekkel. A helyedben én oda mennék, az Újgyőri főtér sokkal messzebb van kb mindentòl, kivéve Diósgyőrtòl.

2019. febr. 25. 01:00
 6/8 komis1 válasza:

Még annyi, hogy Miskolcon most nagyon pörög a gazdaság, ennek megfelelòen a szolgáltató szektor is. Mindenhol embereket keresnek. Nem tudsz úgy menni a városban, hogy ne lásd a kifügggesztett hirdetéseket. A boltok kirakatában, a pékségek kirakatában, az éttermek kirakatában, mindenhol munkatársakat keresnek. Az ne zavarjon, hogy nincs szakképzettséged, ha csak nem egy luxusétterem szakácsának vagy pincérének jelentkezel. Egy átlagos boltba, pékségbe boldogan felvesznek mindenféle képzettség nélkül. De bármelyik ingatlaniroda is azonnal felvesz ingatlanügynöknek. Nem tudom, ott mennyi az alapbér, de a jutalék nagyon magas. Ma már Miskolcon a meglévò, helyi ingatlanirodák mellett megjelent az összes országos hálózat, válogathatsz a rengeteg cég közül.

No meg el ne felejtsem a Vodafone miskolci központját. Ott informatikus, közgazdász végzettséggel nagykn jó lehetőségeid vannak, ahogy idegennyelv tudásával is. De ami a lényeg, hogy ha csak magyarul tudsz, de értelmesen, szépen beszélsz, a vodafone ügyfélszolgálati központjában igen jól fizetò állást kaphatsz, a 130 nettónál jóval többet fizettek már évekkel ezelőtt is. Az itteni írásod alapján a helyesírásod tökéketes (ellentétben sok országos politikussal), így szerintem a kulturált beszéd sem okozna gondot, ezért a helyedben a Vodafone-t mindenképp megpróbálnám.

Mint mondtam, a város gazdasága szárnyal, akármit is választasz, számíthatsz rá, hogy közben újabb és újabb lehetòségek tárulnak majd fel előtted. Pl a turizmus évròl évre újabb rekordokat dönt, ott is rengeteg az álláslehetőség. Lényeg, hogy legyen egy állasod indulásnak, egy albérleted, utána már nyugodtan nézelòdhetsz tovább.

Ui.: Két hónap múlva jó eséllyel sikerül megvennem egy kis panelt, azonnal ki fogom adni. Még az is lehet, hogy neked. :)

2019. febr. 25. 01:45
 7/8 komis1 válasza:

Közben eszembe jutott még pár dolog. Ha nem találnál jobbat, maradna a 130 nettó, akkor is érdemes belevágni.

Számoljunk csak! Elmegy legrosszabb esetben 50 a szobára, 7 a bérletre, tehát marad 73.

Én annak idején egyetemistaként heti 500 ft-ból kajáltam. Azért tudom ilyen pontosan, mert ki volt számolva, ennyi jutott. Azóta nyilván volt áremelkedés, de ezek az alapélelmiszerek nem drágultak többszörösére. Én kenyeret vettem, vajat, esetleg parizert vagy sajtot. Csapvizet ittam, vagy teát, ha nagyon dőzsölni akartam, tejet. Ha az ember mindig kenyeret eszik, elmegy két kiló is hetente. Ha olcsóbb helyen veszi, most is meg lehet szerezni a kiló kenyeret 120-150 ft-ért. Tehát, ha nagyon akarnám, ma is össze tudnám hozni a heti kaját 5-600 ft-ból. De nyilván nem akarnál ennyire spórolni, heti 1000-2000-bòl gond nélkül meglenne a kajád. Az havi 4-8 ezer. De havi 10-bòl már tényleg semmi szükséget nem szenvednél. Ha havi 20-at költenél kajára, kényelemre, stb, akkor már végképp jól éreznéd magad. Ha ezt a legutóbbit vesszük alapul, akkor azt mondhatjuk, hogy a 130-ból 53 marad. Erre azert nem mondanám, hogy olyan rossz. Sokan örülnének ma Magyarországon, ha havi 53 ezret tudnának félretenni. Azt mondtad, hogy hazautazás 10 ezer lenne. Azt tudom, hogy egyetemisták, akik távol tanulnak az otthonuktól, általában nem mennek haza havonta, csak kéthavonta. Ha te havonta mennél, akkor is 43 ezer maradna megtakarításnak havonta. Ha csak kéthavonta, akkor 48 ezer. Tehát akárhogy is számolom, a legrosszabb esetben is közel 50 ezer ft-od maradna meg havonta.

Ha pedig hozzáveszem, hogy az általam korábban javasolt munkahelyeken min. 30-40 ezerrel több lenne az alapjövedelmed ( pótlékokkkal, túlórákkal még több), akkor mondhatjuk, hogy havonta 80-100 ezer ft lehetne a tiszta megtakarításod. Úgy, hogy még különösebben nadrágszíjat se kéne húzni. Csak szólok, hogy manapság pár százezer ft-ért normális használt autót lehet venni. Akkor meg a hazautazás is pár ezerbòl kijönne.

2019. febr. 27. 21:21
 8/8 anonim ***** válasza:

"Csak szólok, hogy manapság pár százezer ft-ért normális használt autót lehet venni. Akkor meg a hazautazás is pár ezerbòl kijönne."

"Amit nyer a réven, elveszti a vámon"

Autónak vannak költségei:

- biztosítás

- műszaki

- karbantartás (gumi, fék, olaj stb)

- nem várt kiadások (valami bedöglik benne)

- üza...de ez logikus, valamivel menni is kell :)

Sajnos a kis pénzű embernek a kocsi igen is "luxus", bár szabadabb az ember az kétségtelen.

2019. febr. 27. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!