Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Sehogy sem tudom fejben...

Sehogy sem tudom fejben kiszámolni a visszajárót, emiatt nem fogom megkapni az állást. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Jelentkeztem egy kisboltba eladónak, ahol azt kérték két napra menjek be próbamunkára, pár órára. Az egyik napot már végigcsináltam, minden tetszene, de leszidtak amiért nem ment a fejben számolva visszaadás. Azt mondta a főnök ma még kiszámolhatom géppel, de legközelebb már ezt haggyam el, mert szerinte ez időpazarlás hogy bepötyögjük a kapott összeget, és hogy a többi alkalmazott is fejben számol nekem is mennie kell. De hiába gyakorolom itthon, sehogy nem megy, csak nagyon nagyon lassan. Dolgoztam pénztárosként nagyáruházban, ott nem hogy be lehetett ütni a kapott összeget, de kötelező is volt, és a gép kiírta a visszajárót. Elolvastam itt pár erről szóló kérdést, hogy visszafelé haladva ki kell egészíteni az összeget. Ezzel nincs is bajom amíg a termék mondjuk 3565 forint, és a vevő ad egy 5 ezrest. De amikor ad 3700-at és mindezt egy tucatnyi apróban teszi elém, akkor épp elég átszámolnom hogy egyáltalán mennyit adott. Amikor elkezdek visszaadni, már jól belekeveredek, hogy mennyit is kaptam, hol tartok, mert közben kérdezget a többi vevő, és kezdhetem újra leszámolni a nagyrészt apróban kapott pénzt, és újra nekiállni visszaadni. Nagyon ciki. Ráadásul sok összeg kerekítendőre jön ki, pl 2588, még az is bezavar a visszaadásnál. Holnap megyek a második próbanapra, ahol eldől hogy felvesznek e, de emiatt úgy érzem felesleges is bemennem, mert ezen a visszaadáson elbukom az egészet.
2019. febr. 20. 21:18
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
23%

Ez diszkalkulia miatt van, ezt onnan tudom, mert nekem is az van és fejben nem menne amúgy se nekem se. De ha a főnök nem tolerálja, akkor nem tudsz mit tenni. Mert nem azért nem megy mert buta vagy, hanem ez egy matematika nehézség, számolási zavar. Mekkora amúgy a számológéped? Kis zsebszámolóval kéne sumákolni, jobbat nem tudok javasolni, ha meg nem tartanak meg, menj olyan helyre ahol nem kell közvetlen számolgatással foglalkozni.

Én pl: Ha elmennék pizzafutárnak ott is vissza kell adni olykor, de miközben adnám a visszajárót vissza pénztárcával eltakarnám a zsebszámológépet gyorsba (jobb kezemben lenne a pénztárca balba a zsebszámológép) Persze ezt csak úgy tudnám megoldani ha a rendelőnek oda adom a pizzát előtte, addig beírnám az összeget úgy tennék közbe mint aki keresi a megfelelő összeget és lerendezném ennyivel, bár ott más a felállás, mert nincs ott a főnök közvetlen csak én meg a megrendelő és ennyi. De ez csak egy példa volt, ha nekem kéne ilyen munkakörben dolgoznom, ahol visszaadásos dolgok is vannak, pénz kezelés stb. Nyilván egy boltban ez nehezebb a pénztárnál, mert ott nem lehet előre felkészülni mennyit fog a vevő venni és mit, meg milyen árban, mert az változó, így nehézkes ebben a helyzetben :( Még ha el is tudod tenni olyan helyre hogy ne lássák, akkor is nehezebb kivitelezni, mert még ott be is kell ütni a kasszába az egész összeget, aztán gyorsba kell kikalkulálnod a gépen, megpróbálhatod felgyorsítani a beütögetés menetét esetleg hátha rááll a kezed, de ez se 100%. Főleg ha a főnök ezt nem nézi jó szemmel...

2019. febr. 20. 21:56
 2/17 anonim válasza:
42%

te jó ég!!! Ilyen alap dolog nem megy és bolti eladó akarsz lenni? Akkor már egyből miért nem matektanárnak mész????

Soha életedben nem vásároltál semmit? vagy mindig pontosan fizettél? Bármit veszek, bármit fizetek egyből számolom a visszajárót is. Iskolás korom óta! Így tanított anyukám, így gyakoroltam a matekot!

2019. febr. 20. 22:04
 3/17 anonim ***** válasza:
91%
Ezek az új online pénztárgépek elvileg mind tudják a visszajárót kiszámoló funkciót. A gond ott lehet, ha a főnököd egy sumák adóelkerülő, és azért nem akarja, hogy alkalmazottak használják a pénztárgépet.
2019. febr. 20. 22:07
 4/17 anonim ***** válasza:
49%

Ha ilyen segg a főnök, akkor inkább hagyd is az egészet. Márpedig szerintem mindig is géppel kéne számolni a pontosság miatt.

Én sem vagyok gyors a fejben számolásban, de általában sorban állás közben kiszámolom és többször futottam bele, hogy rosszul is adtak vissza... Tényleg inkább megvárnám mire bepötyögik.

Mellesleg ne hagyd, hogy lelombozzanak. A matekhoz affinitás kell, hogy gyorsan "műveld", ugyanúgy mint a nyelvhez meg sok más dologhoz.

2019. febr. 20. 22:10
 5/17 anonim ***** válasza:
17%

De minek ragaszkodsz egy álláshoz, ha nem neked találták ki?

Jó gyomorideggel dolgozni? Szerintem nem.

2019. febr. 20. 22:18
 6/17 anonim ***** válasza:
62%
Attól még bejöhet neki, hogy az egyik része nem megy (és ha hagynák hogy gépezzen tökéletesen tudná végezni)...
2019. febr. 20. 22:20
 7/17 A kérdező kommentje:
Azért mert ez egy nyugis egyszemélyes bolt, nem élelmiszer szóval nincs sok vásárló sem. A napi munkaidő nem 12 óra mint sok helyen, és nagyon korrekt a beosztás is, 3 alkalmazott váltja egymást, így mindig van egyben 2 vagy 3 pihenőnap hetente. Végülis részmunkaidő, de ahhoz képest jó fizetésért. Szóval minden tetszik, csak ez a gond ami a kérdésben szerepel, nem akarom hogy ezen múljon, de mindent megteszek, gyakorolom a dolgot.
2019. febr. 20. 22:27
 8/17 anonim ***** válasza:
42%

Ez kábé második-harmadik osztályos matek szintje.

Én a helyedben elgondolkodnék egy-két dolgon.

2019. febr. 21. 06:57
 9/17 anonim ***** válasza:
78%

Nyugis egyszemélyes boltban nincs akkora pörgés, hogy a pénztárgépbe ne tudd beütni az összesen előtt azt a címletet amit kaptál ( idő hiányában, amire hivatkozik a főnököd) . Amikor kiütöd a blokkot írja a visszajáró összeget. Itt neki, más miatt nem tetszik a dolog szerintem.

( Nekem iskolabüfé szüneteiben valóban nincs erre idő és fejben nyomni kell az árakat és az összeadásokat több tétel esetére , amit nem egyesével ütsz be és a visszajáró számolást is, de más 10-15 perc alatt 40-45 ember kiszolgálása, meg megint más egy óránként 5 vásárlós üzlet. )

2019. febr. 21. 07:38
 10/17 anonim ***** válasza:
70%

Most lehet, hogy le fogtok húzni, de akkor is elmondom: ez csak részben a kérdező hibája:

Igen, kb. 2.3.-ikos szint, DE!!

Sajnos a saját gyerekemem láttam/látom, hogy nem tanítják meg rendesen a suliban az alapokat, a szorzótáblát, stb. halmazokban számolnak, a gyakorlásra nincs elég idő, nem tud berögzölni, alap lenni a leg alapvetőbb műveleti sor.

Okos, értelmes gyerekem van, elég sokat nyüstöltem is vele ezeket a dolgokat, már felnőtt, de még mindig nem megy úgy neki a fejben számolás, mint nekem, akinek anno tisztességesen megtanították a számolást.

2019. febr. 21. 07:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!