Hogy lehet egyetem mellett életben maradni, ha önálló vagyok és nem kapok kollégiumi szobát?
Diákhitel 70000 Ft/hó. Nehezebb nappalis szak mellett csak hétvégén lehet dolgozni, úgy is nehéz... Szombat, vasárnapi 8 órás diákmunkával olyan havi 50000 Ft a reális.
Mondjuk még kap valaki tanulmányi ösztöndíjat is, de az kizárt hogy munka mellett évfolyam első legyen, vagyis mondjuk hogy elér egy olyan 14000-es összeget. De azt csak minden félév után a következő félév 5 hónapjára lehet elnyerni. Vagyis az első félévben ezzel sem lehet számolni.
Tehát mihez lehet még folyamodni?
Vagy akit nem támogatnai a szülei és mégsem kap kollégiumi helset, szociális alapon sém, az megszívta és kész?
Ja értem, akkor az nem csak egy opció, hogy valaki 16 évesen már dolgozhat, hanem ha akarja is valamire vinni az ember, meg egyetemre akar jarni akkor KÖTELEZŐ!
El kell kezdeni előre gondilkodni már 12 évesen, ez biztos teljesen normális...
Nagy kár, hogy általános alatt nem tartanak semmilyen pálya orientációt, meg semmit.
Az a másik, hogy sok 16 évestől elveszik a szülei a keresetét, amit jogilag megtehetnek, de semmi baj.
Hát akkor majd Ő szakmunkás lesz, vagy közmunkás.
Mind1, ennyin múlott, van ilyen.
Aki meg nem gondolkodott előre 16 évesen, hogy már akkor milliókat kell spórólni, az meg is érdemli!
Nem kell 16 évesen dolgozni, de persze lehet. 18 éves kor után diakhitel plusz munkából meg lehet élni felsőoktatás mellett. Sőt, igazából diakhitel nélkül is csak úgy nehezebben.
Ha máskor nincs idő akkor a nyári munkát kell megnyomni és utána azt beosztani.
De ha "megnyomom" a nyári munkát, annak a gyümölcsét is felélem, legalább 80%-ban.
Ha a szüleimnél élnék, vagy lenne más ingyen lakhatásom, úgy megtudnám oldalni, könnyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!