Hogy lehet egyetem mellett életben maradni, ha önálló vagyok és nem kapok kollégiumi szobát?
Diákhitel 70000 Ft/hó. Nehezebb nappalis szak mellett csak hétvégén lehet dolgozni, úgy is nehéz... Szombat, vasárnapi 8 órás diákmunkával olyan havi 50000 Ft a reális.
Mondjuk még kap valaki tanulmányi ösztöndíjat is, de az kizárt hogy munka mellett évfolyam első legyen, vagyis mondjuk hogy elér egy olyan 14000-es összeget. De azt csak minden félév után a következő félév 5 hónapjára lehet elnyerni. Vagyis az első félévben ezzel sem lehet számolni.
Tehát mihez lehet még folyamodni?
Vagy akit nem támogatnai a szülei és mégsem kap kollégiumi helset, szociális alapon sém, az megszívta és kész?
Kedves utolso valaszolo.
Ugy beszelsz, mintha a kerdezo ezeket a szakokat csinalna.
:)
A valasz nem neked szolt, hanem a kerdezonek.
"16.-nak. Tehát gyakorlatilag a 4-5 év suli alatt éhezzen a diák? Reggeli-ebéd-vacsora?"
Szia, 36 vagyok, 181cm és sajna 106kg voltam, de másfél éve letettem a csokit (napi 2db 100g-os milkát ettem), a 6 meleg étkezés helyet átáltam 3-ra, ebédnél, munka után, meg este filmezésnél.
Elkezdtem futni+biciklizni, de télen csak szobabicikli ez kedvtől függően 5-10km.
Reggel meg a buszra futok, ami 1,4km, majd 2,7km a munkahelyig. Hazafele picit rövidebb 2,7km + 1km.
Munkahelyen is legyalogolok pár kilométert :)
86-90kg kűrül ingadozik a testsulyom, nem érzem, hogy éheznék :)
Egy félév:
- Albérlet, ahol nem lakótársaid, hanem szobatársaid vannak, kb mint koli, anno 45k-ból kijött nekem rezsivel együtt 1 szobatárs+1lakótárs mellett, ez talán olcsóbból is kijön ha nő a szobatársak száma.
- Félév elején (5-6 hét) alkalmi munkák
- Piszok jól tanulni, odatenni magad tanulmányilag (és akár közéletileg, ha arra is jár pont) --> tanulmányi, közéleti ösztöndíj lehetősége, és ami a legfontosabb: KOLI. Ez legyen a cél.
- Egyéb ösztöndíjak után nézni: bursa hungarica, szociális, jegyzetpályázat stb.
Elmész előtte nyáron dolgozni 12 órás műszakba, vagy háromműszakba, túlórázol amikor csak lehet, hétvégén is bemész. Még Mucsaröcsögén is meg lehet így keresni akár nettó 200-250 ezret is. Normálisabb helyeken akár 300 ezret is.
Ennyiből azért lehet félrerakni.
Év közben vállalsz alkalmi munkákat, hétévgente megpróbálkozol normálisabb munkákkal is. Így havi 40-50 ezer simán összejöhet még pluszban. Megigényelsz minden támogatást, kedvezményt amit csak tudsz, és gyúrsz az ösztöndíjra.
Nálunk kredit alapú volt, így volt olyan félév, hogy akár 27-30 ezres ösztöndíjam is volt, és nem kellett érte megszakadnom. Ha kicsit jobban tanultam volna akár a duplája is lehetett volna.
Gondolom még nem vagy egyetemen, úgy kérdezed ezeket.
A diákhitel gondolom a bevétel, nem a kiadás (nem részletezted). Ha a szüleid nem tudnak mellé egy 30-40 ezret se tenni, annyira nélkülöztök, arra szokott lenni szociális alapú ösztöndíj, plusz kollégiumba is nagyobb eséllyel felvesznek ilyen háttérrel.
Azért az egyetem, főleg az első fele bizony nem arról híres hogy a diákok egymaguk lakásban, tejben-vajban fürödve élnének........ Fel vagy háborodva kérdező, hogy 1000 Ft-ból ki kéne jönni a kajának, anno sokaknak közülünk volt így, vagy még kevesebből is.
Alkalmi munkát kell vállalni, illetve vizsgaidőszakban hamar letudni a vizsgákat és utána is beállni alkalmilag ide-oda. Rengetegen így csináltuk, mégis élünk és végigvittük az egyetemet. Rossz, néha igazságtalan de annyival keményebb lesz az ember.
Azért 120 ezer Ft az nem kis pénz egy egyetemistának, lehet le kell mondani 1-2 évig dolgokról de ne akarj egyből toronyórát lánccal, ha nincs szülői háttérországod hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!