Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi szükség van diplomás...

Mi szükség van diplomás ápolókra és mentőtisztekre?

Figyelt kérdés

Tisztában vagyok vele, hogy egy diplomás ápoló tudása nagyobb egy nem diplomás tudásánál, viszont alkalmazza bármikor is a tanultakat?

Csinál valami olyat egy diplomás mint egy nem diplomás?

Nem provokálni szeretnék,csak érteni...

2019. jan. 26. 12:27
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:

Csinál e olyat egy diplomás amit egy nem diplomás nem?*

Illetve, ha jól tudom, akkor külföldön nincs olyan, hogy mentőtiszt.

Oxyológus szakorvos és nem diplomás mentők mellett mi szükség rájuk?

2019. jan. 26. 12:32
 2/14 anonim ***** válasza:
0%

A diplomás ápoló valóban egy vicc. Értelmetlen kategória, mert hiába ad magasabb tudást, de jogot nem az ellátásban.

A mentőtiszt viszont más. A konkrét mentési feladatok tekintetében, sok orvosnál magasabb és komplexebb a tudása!

Ráadásul anyagilag jobban megéri alkalmazni, mint egy dokit.

2019. jan. 26. 12:42
 3/14 anonim ***** válasza:
91%
Persze. Nekem például édesanyám osztályvezető főnővér, ezt a pozíciót csak diplomásként töltheti be (ezért végzett szegény egyetemet 45 éves fejjel, pedig ezt csinálta előtte is). Nagyobb a felelősség, a diplomás ápoló és gondolom a mentőtiszt is hozhat olyan döntéseket, tölthet be olyan munkakört, amit a nem diplomás nem.
2019. jan. 26. 15:07
 4/14 anonim ***** válasza:
87%

Nem hinném, hogy vicc.

Ugyanúgy pelenkáz vagy ad injekciót mindkettő, de a diplomásnak gondolom magasabb a bére, valamint előrelépés szempontjából nagyon nem mindegy a végzettség.

Évekkel ezelőtt ismertem egy diplomás ápolót, ma már nincs vele kapcsolatom.

Ahogy írtam, kezdetben ugyanazokat a feladatokat látta el, mint bármelyik másik ápoló, de mikor készült nyugdíjba az osztályvezető főnővér, ő tervezett a helyére lépni, hiszen nem csak egészségügyi középiskolája volt, mint aa többieknek. (Nem tudom, mi lett a vége, de nyilván számít a végzettség egy új, zsíros pozíciónál - mindenhol.)

2019. jan. 26. 16:30
 5/14 anonim ***** válasza:
53%

1. vagyok.

Dolgoztam kórházban és volt diplomás ápolónő barátnőm.

Anyagilag max.30-al több a pénz, viszont több a papírmunka és az anyagi és személyi felelősség.

Alig néhány plusz eü. jogköre van. Pl.: Utasításra adhat intravénás injekciót.

Ráadásul 10-ből 9 doki így is csak egy csicska ápolónőnek tartja.

2019. jan. 26. 16:40
 6/14 A kérdező kommentje:

"osztályvezető főnővér"

Az ezzel a problémám, hogy ahhoz képest viszont, hogy mennyi főnővérre van szükség, ahhoz nagyon sok az az évi több ezer diplomás ápoló.

És sajnos eléggé kihallásos alapon megy a főnővérek kiválasztása.

Ha meg nem, akkor meg választanak egy MSc diplomásat...

2019. jan. 26. 16:51
 7/14 anonim ***** válasza:
94%

Ez csak egy példa volt.

Ma egyre több magánintézmény nyílik, ahol jobbak a bérek.

Debreceni vagyok, itt elég sok ilyen van.

Szerencsére személyesen tapasztalom, mert a munkahelyem béren kívüli juttatásként egészségbiztosítást is ad, így lehetőségünk van magánrendelésekre járni ingyen.

Sok hely van a városban, és ezeken a helyeken sok ember dolgozik.

Abban biztos vagyok, hogy jobb pénzért, mint az állami egészségügyben.

Márpedig egy-egy ilyen felvételi elbeszélgetésen nyilván jó pont, ha komolyabb végzettséged van, és 3-5 évvel többet tanultad az adott szakmát, mint a másik jelentkező.

Na, ilyen állásból pedig nem kevés van, és nem kihalásos alapon megy.

2019. jan. 26. 18:03
 8/14 anonim ***** válasza:
95%
A földön nagyon kevés helyen alkalmaznak mentőtiszthez hasonló kompetenciával rendelkező személyeket. Lényegében ők vagy az oxyológus szakorvosok egy kórházon kívüli magas szintű sürgősségi ellátást irányítanak az eset vagy rohamkocsin. Eset kocsin mentőtiszt, rohamkocsin az orvos. Első sorban e miatt az ellátás mitt van szükség mentőtisztekre. Másod sorban talán azért, mert lényegében a tárgyi feltételek miatt ugyan azt az ellátást tudják végezni, mint az orvosok, viszont a fizetésük jóval kevesebb. Elég nagy aránytalanság van a fizetés/felelősség részen. Tehát nagy felelősség van az ellátás miatt rajtuk, a fizetésük viszont alig több, mint egy E kategóriás 55-ös OKJ-s ápolóé. Mint írtam a legtöbb országban a mentőgépkocsikon "csak" ápolók vannak. E miatt a mentőtisztekkel nem igazán tudnak külföldön mit csinálni. Mi magyarok gondolkozunk úgy, hogy egyből orvosért kiáltunk, közben meg a mi egészségügyi ismereteink a béke feneke alatt vannak és nem sokat teszünk az egészségünk megörzéséért. Igazából e miatt is van szükség erre a magas szintű kórház előtti ellátásra.
2019. jan. 27. 10:54
 9/14 A kérdező kommentje:
Utolsó kettő válasz nagyon hasznos volt! Még ha eszetekbe jut valami pozitív érv ezen végzettségekkel kapcsolatban, vagy másnak akkor légyszí írjátok le!
2019. jan. 27. 12:10
 10/14 anonim válasza:
Azért aki elvégez egy diplomás ápolói képzést jóval komplexebb tudása van, mint aki elvégez egy OKJ-t. Például lehet, hogy nem csinál sokkal többet de legalább tudja, hogy amit csinál azt miért csinálja. Mert
2019. márc. 21. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!