A diploma miért nem megoldás? Miért rossz azt tanácsolni valakinek, hogy diplomázzon, ha jobb állást szeretne?
Sokat panaszát hallottam már, sok ismerős panaszkodik,hogy nincs normális munkahelye, hanem csak szalagmunka egy gyárban.
De, ezen az oldalon is sok a kérdés, amit elkeseredett huszonéves fiatalok tesznek fel,hogy jobbra vágynak.
Én ilyenkor mindig a diplomát szoktam ajánlani.
Egy átlagos képességű huszonéves letud rakni egy gazdasági diplomát vagy könnyebbnek tartott műszaki képzést, mint közlekedésmérnök, műszaki menedzser.
Nem kell hozzá más, csak szorgalom, kitartás.
Ha megvan a diploma, máris ajtók fognak kinyílni és megvan a belépő egy rendes munkahelyre.
Ugyanis a mai munkaerőpiacon a diplomát úgy kell elképzelni, mint egy jogosítványt, ahogy a jogsinál is, hiába tudnánk vezetni anélkül a kis plasztikkártya nélkül, nem tehetjük.
A diploma ugyanez, belépő egy normális álláshoz.
Példának magamat szoktam felhozni, igaz nekem mesterfokozatom is van, de a a lényegen nem változtat.Huszonévesen vagyok egy komplett részleg második embere.
Ha nincs a kezemben a kemény fedeles, akkor nem jutottam volna el eddig, ebben egészen biztos vagyok.
Manapság, ha normális állást akarsz, akkor ahhoz diploma kell.
Vannak, akik megszólnak emiatt,hogy miért tanácsolom ezt mindenkinek nem lehet mindenki "irodista" blablabla
Miért ne lehetne?A világ ez irányba halad.
Én azt mondanám, hogy szerezzen használható tudást.
Amíg alkalmazotti létben gondolkozol, addig mindig ott lesz az a limitáció, amit még maximum hajlandó érted kifizetni a cég, és a fizetésed felét leadózod. Amint elkezdesz vállalkozni máris a tudás fog számítani, és a jövedelmednek sem lesz felső korlátja, maximum a saját képességeid.
Ez nagyon szituáció függő. Nem mindegy, hogy kinek és mikor javasolod, hogy szerezzen egy diplomát.
Pl. egy 20 évesnek teljesen jó tanács, HA van rá lehetősége (azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai Magyarországon akár mit is hazudik a közmédia több millió ember a napi szintű megélhetéséért küzd. Egy ilyen fiatalnak aki 0 támogatást kap otthonról könnyű azt mondani, hogy menjen egyetemre, de még ha be is tud kerülni a nagyon limitált állami helyek egyikére akkor is kb. éhenhal, mert nem tudja a megélhetését és az egyetem költségét fedezni diákmunkából).
Egy 28 évesnek már szvsz felesleges, mert egy 30+ éves pályakezdőt már nem fognak alkalmazni sehol, ilyen korosztályban már 5+ év tapasztalatot várnak el...
"Egy 28 évesnek már szvsz felesleges, mert egy 30+ éves pályakezdőt már nem fognak alkalmazni sehol, ilyen korosztályban már 5+ év tapasztalatot várnak el..."
34 éves végzős egyetemista vagyok és első kézből mondom, hogy ez nem igaz.
...mert alapvetően nem diplomásokból van hiány, hanem szakmunkásokból / kétkezi munkásokból.
Van pár diplomás végzettség, amiből hiány van. Ja... Ez viszont nem mondható el a diplomás képzésekről általánosságban. Nekem rengeteg különböző egyetemi végzettségű ismerősöm van. Legtöbbjük vagy munkanélküli vagy alacsonyabb képzettséggel is végezhető munkákat végez semmi pénzért. Nincs rájuk szükség. Akire van (pl. mérnökök), az vagy talál munkát vagy külfölfön van vagy épp el sem indul, mert esze van és nem cseszik el az életéből havi 150 nettóért 3-6 évet. Más OKJ - vel többet keres. Az én férjem is vezető mérnök. Lasszóval kapkodják a kétkezi munkásokat. A villanyszerelőjük 300 fölött keres... Ezeket tudnod kellene. Nem vagy valami tájékozott...
(((Itt csak hatalmas zárójelben, amit szintén tudnod illene: Rengeteg diplomás használhatatlan, mert a jó munkához és a TARTÓSAN jó pozícióhoz 0-24-ben ugraszthatónak kell lenni és ebbe beletartozik az is, hogy hajlandó bármit megtanulni, fejet lehajtani és DOLGOZNI. A mai 20-30-as korosztály diplomásaival kitörölhetik a tulajok minden tekintetben és ezt ők is tudják. Lusták, nagyképűek, használhatatlanok. Férjeméknél is van az igazgatók között középfokú végzettségű, mert Ő tudja a dolgát.)))
Szóval nem, a diplomához nem jár sem ész, sem szorgalom, sem hozzáértés. És a legtöbből nincs is hiány.
Próbálj csak meg diplomával "irodista" lenni... 🤣 Nem tudom, sokan miért vannak gyárban / boltban stb...? 🤔 Talán csak nem azért, mert többet ér egy becsületesen elvégzett pénzügy - számvitel OKJ (esetleg mérlegképessel együtt), mint naaaaagyon sok egyetemi mesterképzés? 😱 Megsúgom: DE.
Te nagyon nem a valóságban élsz...
Kedves 6,
te élsz tévedésben, bizony te sem tudod meghazudtolni a korosztályodra jellemző sztereotípiákat, akkor derült ez ki, amikor elkezdted szidni a 20-30-as korosztályt.
A kérdésben arról írtam,hogy a diploma a belépő egy normális pozícióhoz, ami nem excel táblázatok töltéséből és CRTL+C CTRL+V feladatokból áll.
Nyilván lehetsz dolgozni pénzügyi OKJ-val is, viszont örökké keveset fogsz vele keresni, semmiféle fejlődési lehetőséged nem lesz, karrierlehetőséged sem lesz.
A "mai fiatalok" is tudják mindezt, ezért preferálják a felsőoktatást.
A nagy nemzetközi vállalatok a diplomásokat preferálják.
És nem, nem ér többet egy OKJ, mint egy MSC, a nyomában sincs a mesterdiplomának egy OKJ.
"Lasszóval kapkodják a kétkezi munkásokat"
Ez teljesen természetes, ez így is fog maradni, sőt rosszabb is lesz.
Ugyanis, aki teheti, elkerüli az ilyen munkaköröket, a műszakba járást, éjszakázást, robotmunkát.
Az éjszakázás mellesleg, egészségtelen, tönkreteszi a bioritmusát az embernek.
6-os a kérdésedből süt a flusztráció.
Diplomásként és a 20-30-as korosztályba tartozóként mondom, hogy nettó 300-ért állásinterjúra nem voltam hajlandó annó elmenni. sőt 150 ezret, amiért szerinted kuncsorognak a fiatal diplomások jelenleg kevesebb, mint 2 nap alatt keresek meg.
Nyilván nem mindenki keres ennyit, de az ismerettségi körömben nincs olyan, aki diplomával nettó 300 alatt keresne.
Mert Magyarországon a tanulás sosem volt igazán jelen mint érték, ezt legjobban az oktatás szétverése reprezentálja ami minimális társadalmi elégedetlenkedés mellett ment/megy vége.
Pedig Magyarországon a jövőben a diplomának egyre nagyobb értéke lesz, pont azért, mert egyre kevesebben mennek egyetemre.
Sajnos ez ilyen javaslatok vagy süket fülekre találnak vagy egyenesen ellenérzéseket váltanak ki a többségből, ahogy itt is láthatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!