Egyik hónapról a másikra nettó 1 milliót keresel. Hogy osztanád be?
Átlagos jó magyar ember vagy, átlagos anyagi helyzettel, átlagos szülői támogatással, átlag és minimálbér közötti jövedelemmel, papíron 8 órában dolgozol, kapod a fizetésedet havonta mint a legtöbb ember (vagy esetleg alacsony jövedelmű egyéni vállalkozó vagy).
Nagyjából kijössz a pénzügyeiddel, jut egy olcsóbb bérelt lakásra vagy egy alacsonyabb törlesztőjű saját lakásra, viszonylag változatos étkezésre, kis szórakozásra, pár 10.000 forintot még félre is tudsz tenni havonta, viszont óriási kilátásaid nincsenek a távoli jövőre nézve.
Egyik hónapról a másikra felemelik a fizetésed nettó 1.000.000 forintra (vagy korábban alacsony jövedelmű egyéni vállalkozóként tartósan ilyen összegekre ugrik a bevételed, adózás után) és egy ideje már ömlik hozzád a pénz, telik mindenre.
- Általánosságban min változtatnál az életedben?
- Mit vennél meg viszonylag gyorsan, amit korábban nem tudtál?
- Félretennéd a pénzt, esetleg befektetnéd?
- Esetleg drágább autót vennél belőle (10-15m), vagy jobb lakást?
- Mik lennének a fontosabb távoli terveid?
- Vennél fel nagy összegű hitelt, hogy gyorsabban menjen az életed?
Az ÉN, mostani helyzetemet nézve.
1. Anyuék teljes havi számláit átvállalnám. Ez olyan 50-60.
2. Vadászengedély. Nem vadászni, csak 1-2 világháborús puska legális birtoklása miatt. Ez egyben befektetés is lenne!
3. ROLEX Submariner óra. Álmom. 2,5M.
4. Csajok. Prostik főleg. Max. 100/hó.
5. Kard. Max. 3-4M. Ez is befektetés lenne!
Ennyi. A lakásom nekem jó, hitelem nincs. Kocsi nem kellett még soha.
Attól függ, hogy mennyire biztos ez a fizetés, de állandónak tekintve:
Mivel most használt lakást keresgélek a feleségemmel, de kerteset szeretnénk inkább és építész vagyok, biztos, hogy maradnék albérletben és belefognék egy építkezésbe saját tervek alapján. Visszafogott, optimális passzív jellegű házikó lenne, mivel így a bekerülési költség igen magas, biztos, hogy kellene hozzá hitel is.
Autó elsőre nem kellene 15 milliós, elég 5-7 misiért valami új.
Valamennyit tennék félre, ha nagyobb lábon él az ember, akkor nagyobb tartalékra van szüksége a biztonsághoz.
Szülőket mindenképp támogatnám, megszabadítanám őket a hitelüktől.
Hosszabb távú cél nem nagyon lenne, maximum olyasmi, hogy saját irodát nyitnék, bár, ha ugyan azt kellene csinálnom, mint most, akkor végülis minek? Nevelném a gyerekeket, utaznék keveset, nyugodt lennék. Ennyi kb.
De amúgy az ember igényei nagyon hamar igazodnak a fizetéséhez.
Hasonló velünk megtörtént (párom váltott, én visszamentem dolgozni 2 hónap szünet után), csak ketten kezdtünk el keresni ennyit.
Ezelőtt is beosztással éltünk, így egyszerű, ugyanis csak a félretett összeg nőtt.
Ha nem lenne már lakásunk tuti azt vettünk volna előbb, de az már van.
Autó egyelőre nem kell, az úgyis ez pénztemető, gyorsabban nem érünk be a munkahelyre mint BKV-val, gyerekünk még nincs.
Hogy mit vettünk meg, hmm egy nagyobb tévét (150k) mert egy 6 éves kicsi volt, mindketten munkakezdésre új rend ruhát (40-40 fejenként).
Illetve most lecseréltem a kisebb háztartási gépeket (3 db össz 20ezer Ft-ért) és jövőre 1 klímát akarunk beszereltetni (250 ezer).
Most az esküvőre teszünk félre (visszafogott lesz így is) és a nászútra (az már komolyabb :)).
Illetve lakáshitel előtörlesztésre és a gyerekprojektre, hogy mindig legyen 3-4 millió, amihez tudunk nyúlni. Szeretnénk (felváltva) a 2 tervezett gyerekkel összesen 3-4 évet otthon maradni, erre is teszünk félre.
Egyelőre nem látok itthon olyan befektetést, ami 10 éven belül megtérülne (a saját használatú lakásunkon kívül), úgyhogy a likviditást növeljük, és inkább törlesztjük a lakásba.
Majd jól lepontoznak hogy "de ha 1 millát keresünk miért ilyen kis olcsó csicska dolgokat veszünk, ez baromság" - hát pontosan azért van megtakarításunk mert nem költjük el indokolatlanul drága dolgokra. :D
Velem hasonló megtörtént. Nagyjából 5 éve 80 ezer forint körül kerestem Szegeden IT PM-ként.
2014-ben Budapestre költöztem, akkor IT projektmenedzserként nettó 196500 Ft-ot kerestem. Több munkahelyváltás után egyéni vállalkozó lettem, és a tiszta nettó profitom, amit ki is tudok venni mára 1 millió fölött van.
Összességében annyi változott, hogy :
- egy kicsit nagyobb lakásba tudtam költözni (havi 130 ezret fizetek érte),
- minőségibb ruhákba járok (nem a legdrágábba, de business casual stílusban)
- rengeteg pénzt költök sportra és egészséges táplálkozásra (havi 200 körül)
- viszonylag sokat utazok külföldre, átlagosan havi 1x
- Többnyire minden tech cuccom apple (telefon, tablet, notebook, vettem egy apple tv-t is)
- hajlandó vagyok előfizetni spotifyra :D
Ami pozitívum, hogy van megtakarításom, illetve havi szinten ezt tudom gyarapítani, így nem a mindennapi kiadásokra kell koncentrálnom.
Autót nem vettem, amikor volt céges, akkor sem használtam ki. Lakást addig nem vagyok hajlandó venni, amíg nem zuhan be a lakáspiac.
Nálam kb 1 éve lett hasonló előrelépés minkahely váltás miatt. Így a nettó 250 ből 400 lett. Persze ez meg se közeliti a milliót, de nekem sokat jelentett. 1 év alatt félretettem annyit hogy némi hitellel vidéken tudjak venni egy felujításra váró házat. Kifejezetten ilyeneket kerestem. Januártol pedig gyüjtögetek a felujításra. Addig meg kiadom albérletbe. Emiatt kb 10000 ft ba fog kerülni nekem a ház havonta. Ugy saccolom 3 év után neki kezdhetek. Addigra végtörlesztek, kb 50% ba felujitom, majd veszek fel még egy hitelt amivel befejezem.
Semmivel nem költök többet mint korábban, sőt inkább nagyon is oda figyelek akiadásaimra, hogy minél hamarabb elérjem a meghatározott összeget. Emiatt lemondtam sok dologról... De kb 4 év mulva beköltözhetek egy szinte ujjá épített teljesen kész házba. Szerintem megéri, de majd kiderül mennyire tudom magam tartani az elmélethez. Már egy fél éve igen jol megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!