Megéri a pénzügy-számvitel diploma? (Többi lent)
Úgy gondoltam, hogy kell egy ilyen poszt, amiben mindent egy helyen megtalálhat a pénzügy-számvitel szak iránt érdeklődő. Elsősorban azok válaszait várom a kérdésekre, akik már végeztek ezzel a diplomával, de ha van hasznos információd a szakról és nem kamu, azt is megoszthatod itt.
Ha engem nem annyira vonz a számvitel része, de a pénzügy igen, akkor is érdemes ezt a szakot választanom?
Mi lehetek a könyvelőn kívül ezzel a diplomával?
Mennyit kereshetek nettó összegben mint kezdő és hogy nőnek a bérek?
Külföld mennyire jöhet képbe ezzel a diplomával a szakmán belül?
Nehéz elhelyezkedni ezzel a diplomával jól fizető állásban?
Az origo-nak ez a posztja nálam kiberte a biztosítékot...ennyi pénzből pesten éppenhogy meglehet élni, ha albérletet fizetsz stb.
Annyira felb*sz, hogy egy buta szakmunkás is, vagy egy gyári munkás is többet keres, mint amit itt írnak...ezért tanul az ember? Hogy kevesebb pénzt kaphasson nagyobb felelőségért és több tudást igénylő munkáért??
Külföldön majdhogynem a gyári munkások dupláját keresik a magasabb végzettségűek... Mi magyarország jövője? Mert én nem látok benne semmit már lassan...
Fizetésekről: az origos cikkben szereplő info szerintem nagyon outdated, még valamikor a válság idején vett adatokból készülhetett az a felmérés. Az országos bruttó átlagfizetés ma eléri a 320k-t, egy végzett pénzügy-számviteles (főleg Corvinusos vagy BGE-s diplomával) minimum ennyire, de a fővárosban, nagyobb multiknál, jobb pozíciókban ennél többre is számíthat. A felvis statisztikák szerint is 290k a bruttó átlag psz-en végzettek körében, és az is 2-3 évvel ezelőtti adatokra vonatkozik, továbbá minden kisebb vidéki főiskolát is tartalmaz, amik többnyire inkább lehúzzák az átlagot. Igaz én csak jövőre végzek, de már végzett Közgázos ismerőseim Budapesten bruttó 330k alá nem mentek, de inkább 350-360 jellemző kezdőként, persze ez nagyon sok egyéb faktortól is függ, nem csak a diplomától. Egy kkv például lehet, hogy csak 290k-t tud kigazdálkodni a könyvelőjének, egy erős szaktudást kereső könyvvizsgáló cég ugyanakkor 360k-t is adhat, egy jó nyelvtudással bíró psz-est kereső SSC meg akár 390k-t is. Fontosak az egyéni kompetenciáid, nem csak a papír.
Számvitelről: nem szeretném szépíteni, nagyon sok, nagyon száraz, nagyon unalmas, nagyon nehéz. Ezzel együtt nagyon keresett, sok helyen nagyon jól meg is fizetik, és persze vannak olyan emberek akik szeretik is csinálni, ehhez kell egy monotonitástűrő személyiség. Engem is mindig a pénzügy érdekelt inkább, én sokkal izgalmasabbnak tartom és szerintem szélesebb vele a későbbi lehetőségeid köre (főleg msc-vel). A számvitel jobban behatárol egy konkrétabb területre, de még innen is lehetsz kontrollertől kezdve könyvvizsgálón át adótanácsadóig bármi, nem csak könyvelő. Ha inkább a pénzügy vonz, akkor is érdemes lehet "túlélni" a számvitelt, mert egyrészt sok ponton kapcsolódik a két terület (nem hiába van egy szakon), másrészt a psz alapszak jobb alapokat ad a pénzügy mesterhez is, mint bármely másik gazdasági szak. Ha pedig nem megy a számvitel, és menekülnél, akkor még mindig válthatsz 2. félév után pl. gazdmenre, amit ugyanúgy elfogadnak bemenetnek pénzügy msc-n, mint a psz-t.
Ha külföldön szeretnél munkát vállalni, mindenképp menj ki erasmussal, illetve próbálj olyan vállalatnál gyakornoki munkát vállalni és tapasztalatot szerezni, amelyet a célországban is jól ismernek és jól mutat a neve a cv-ben (pl. Big4).
Szia!
A számvitel részéhez tudok hozzá szólni.
Könyvelőként dolgozom már 6 éve egy könyvelőirodában, mellette otthon maszekban is könyvelek pár céget. Multinál soha nem dolgoztam.
A fentiek figyelembevételével megpróbálom pontokban összeszedni a tapasztalataimat:
- Nem napi 8 órás munkáról van szó: folyamatos határidők, folyamatos jogszabályváltozások, mindenkinek a gondját-baját oldd meg.
- Egy idő után alkalmazottként nem éri meg csinálni, ha eljutsz oda, hogy magadtól csinálsz beszámolót, akkor eléggé idegesítővé válik, hogy lényegében csak te dolgozol a céggel és közben látod a könyvelési díj számlákat illetve, hogy abból mennyit kapsz meg te.
- Ha ki tudsz építeni egy saját ügyfélkört, akkor elég szép pénzt lehet vele keresni (én is otthon 2 napi munkával megkeresem a főállásom harmadát, azonban annyi ügyfél még nincs, hogy teljesen külön dolgozzam)
- Egy irodát csinálni elég nehéz szerintem. Az előző pontok alapján, aki tudja az maga csinálja.
- Nem tudjuk az informatika fejlődésével mit hoz a jövő, nyilván teljesen nem tudják helyettesíteni a munkát (egy gép nem fogja tudni eldönteni, hogy pl egy adott számla a cég érdekében felmerült költségről szól-e), de a sima adatrögzítés biztosan eltűnik, tehát mindenképpen mély tudásra érdemes építeni.
- A továbbképzéseken ahova járok, kb 80% az idősebb korosztály (60 év), ha ők kiesnek erről a piacról akkor munka lesz bőven.
- Ha saját céget/vállalkozást szeretnél indítani, akkor szerintem a számvitel jobb, szerteágazóbb terület. Pénzügynél a tanácsadáson kívül nem nagyon látom, hogy mivel lehet maszekolni (ha tévedek javítsatok ki) és az igazán nagy pénz nem az alkalmazotti létben van.
- Ha külföld akkor szerintem pénzügy (vagy számvitel de akkor előtte BIG4 és nemzetközi standardok, a magyar adózási és számviteli rendszerrel ott nem sokra mész).
Elsőre talán ennyi jut eszembe, ha bármi kérdésed lenne írj nyugodtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!