Miért nem jár nekem a garantált bérminimumot?
Az, hogy bérminimum, vagy garantált bérminimum jár attól függ, hogy a munkakörödre milyen legalacsonyabb végzettség van előírva a cégnél, ha nem jogszabály szabályozza.
Volt egy időszak, amikor a munkáltatóknak meg kellett határozniuk, hogy a náluk meglévő munkakörökhöz milyen alapvető iskolai végzettséget kérnek (ha nem jogszabály szabályozta). Ezt egyébként a munkaviszony létesítésekor "illene" írásban is a dolgozó tudomására hozni.
Akkor elkezdték a munkáltatók sorolgatni a munkaköröket.
Példa a takarítónői munkakörre: Van ahol minimum érettségit kérnek érte (a cég belső szabályzatában ez áll), tehát ha valaki náluk takarít, akkor ott már köteles a garantáltat fizetni.
Ha a cég nem várja el legalább az érettségit, akkor nem köteles fizetni.
Fizetni még akkor is köteles a garantáltat az első esetben, ha például van közöttük olyan dolgozó, akinek csak 8 általánosa van, mert nem talált másmilyen, takarításra vállalkozó szellemű egyént.
Tehát a munkakör húz vonalat a két bér között, nem pedig az, hogy Neked milyen végzettséged van.
Őszintén szólva elképedtem, hogy diplomás emberként komolyan feltetted ezt a kérdést...
A garantált bérminimum NEM azért jár, mert van az embernek középfokú végzettsége vagy nincs. Akkor kötelező a garantált bérminimum, ha a munkakör betöltéséhez szükség van az adott végzettségre. Tehát ha péket keresnek és beleírjak a hirdetésbe, hogy kell a pék végzettség, akkor jár, ha viszont elég a 8 általános, akkor nem jár. Elmehetsz takarítani is, hiába van 3 diplomád, a kutyát nem fogja érdekelni, mert egyik sem kell a munkához. Valszeg a mostani melóhoz sem volt feltétel a szakirányú végzettség (ami neked még nincs is meg), ezért nem kötelező garantált bérminimumot kapnod.
Nem értem, hogy akár egy diplomás embernek miért kellene a munkaügyi jogszabályokhoz értenie?
Attól, hogy én mondjuk építész vagyok, még nem értek a könyveléshez, tehát ha azzal kapcsolatban teszek fel kérdést, miért kell kritizálni csak azért, mert mondjuk van egy diplomám?
A kérdező láthatóan nem ismeri az erre vonatkozó szabályozást, azért kérdezett. Lényegtelen, hogy diplomás vagy sem, nem ismeri, és nem is kell neki.
semmi hatalom nincs a kezedben, amivel ki tudnád harcolni magadnak
a munkaadód pedig egyszerűen rabszolgának tart, kiszúrja gombokkal a szemedet, és még neked kéne hálásnak lenned hogy ennyit is kapsz...
ide vezetett az, hogy hagytuk, hadd diktálják a cégek a szabályokat: az emberből ócska rabszolga lett, akivel bármit meg lehet tenni...a főnökök, munkaadók pedig meg is teszik azt a bármit
lehet engem is lepontozni a sutyerákoknak, szeretem látni ha igazam van, beismerni úgyse fogják még saját maguknak se, mert az ugye derogál...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!