Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nem jár nekem a garantál...

Miért nem jár nekem a garantált bérminimumot?

Figyelt kérdés
Csak mert azt ha jól tudom, már középfokú végzettségtől járna. Nekem pedig felsőfokú végzettségem van, főiskolai diploma. Igaz egyelőre csak oklevél formájában, mert a nyelvvizsgám csak félig van kész. Az új munkahelyemen azonban csak minimálbért kapok. Pedig a felsőfokú végzettségemnek megfelelő munkahelyen helyezkedtem el. Média szakon végeztem és most egy online portálnál dolgozok. Egyelőre még nem akarok ott helyben rákérdezni, mert csak másfél hónapja vagyok ott... Azért is itt tettem fel ezt a kérdést. A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

2018. okt. 9. 18:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
43%
Most azon agonizálsz, hogy melyik koldusbér jár neked? A minimálbér és a garantált bérminimum sem elég semmire, az egyik kicsit több, de fizetésnek nem lehet nevezni azt sem.
2018. okt. 9. 20:47
 12/15 anonim ***** válasza:
53%

Az, hogy bérminimum, vagy garantált bérminimum jár attól függ, hogy a munkakörödre milyen legalacsonyabb végzettség van előírva a cégnél, ha nem jogszabály szabályozza.

Volt egy időszak, amikor a munkáltatóknak meg kellett határozniuk, hogy a náluk meglévő munkakörökhöz milyen alapvető iskolai végzettséget kérnek (ha nem jogszabály szabályozta). Ezt egyébként a munkaviszony létesítésekor "illene" írásban is a dolgozó tudomására hozni.

Akkor elkezdték a munkáltatók sorolgatni a munkaköröket.

Példa a takarítónői munkakörre: Van ahol minimum érettségit kérnek érte (a cég belső szabályzatában ez áll), tehát ha valaki náluk takarít, akkor ott már köteles a garantáltat fizetni.

Ha a cég nem várja el legalább az érettségit, akkor nem köteles fizetni.

Fizetni még akkor is köteles a garantáltat az első esetben, ha például van közöttük olyan dolgozó, akinek csak 8 általánosa van, mert nem talált másmilyen, takarításra vállalkozó szellemű egyént.

Tehát a munkakör húz vonalat a két bér között, nem pedig az, hogy Neked milyen végzettséged van.

2018. okt. 10. 05:20
 13/15 anonim ***** válasza:
54%

Őszintén szólva elképedtem, hogy diplomás emberként komolyan feltetted ezt a kérdést...

A garantált bérminimum NEM azért jár, mert van az embernek középfokú végzettsége vagy nincs. Akkor kötelező a garantált bérminimum, ha a munkakör betöltéséhez szükség van az adott végzettségre. Tehát ha péket keresnek és beleírjak a hirdetésbe, hogy kell a pék végzettség, akkor jár, ha viszont elég a 8 általános, akkor nem jár. Elmehetsz takarítani is, hiába van 3 diplomád, a kutyát nem fogja érdekelni, mert egyik sem kell a munkához. Valszeg a mostani melóhoz sem volt feltétel a szakirányú végzettség (ami neked még nincs is meg), ezért nem kötelező garantált bérminimumot kapnod.

2018. okt. 10. 11:56
 14/15 anonim ***** válasza:

Nem értem, hogy akár egy diplomás embernek miért kellene a munkaügyi jogszabályokhoz értenie?

Attól, hogy én mondjuk építész vagyok, még nem értek a könyveléshez, tehát ha azzal kapcsolatban teszek fel kérdést, miért kell kritizálni csak azért, mert mondjuk van egy diplomám?

A kérdező láthatóan nem ismeri az erre vonatkozó szabályozást, azért kérdezett. Lényegtelen, hogy diplomás vagy sem, nem ismeri, és nem is kell neki.

2018. okt. 11. 04:33
 15/15 anonim ***** válasza:
65%

semmi hatalom nincs a kezedben, amivel ki tudnád harcolni magadnak

a munkaadód pedig egyszerűen rabszolgának tart, kiszúrja gombokkal a szemedet, és még neked kéne hálásnak lenned hogy ennyit is kapsz...

ide vezetett az, hogy hagytuk, hadd diktálják a cégek a szabályokat: az emberből ócska rabszolga lett, akivel bármit meg lehet tenni...a főnökök, munkaadók pedig meg is teszik azt a bármit

lehet engem is lepontozni a sutyerákoknak, szeretem látni ha igazam van, beismerni úgyse fogják még saját maguknak se, mert az ugye derogál...

2019. aug. 16. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!