Azt mondják, ne írjak le mindent a CV-ben. Miért? És mit hagyjak ki?
Ha 30-40 évesnél idősebb vagy, fotót ne mellékelj, és a születési dátumodat is "felejtsd" ki (bár a végzettségből erre jó eséllyel lehet tippelni, de azért ne emeld ki).
Kerüld a közhelyes megfogalmazásokat és a terjengős szövegeket. Hangsúlyozd az előnyeidet, de ne tűnjön öndicséretnek az önéletrajz. Kerüld a negatív véleményeket (pl. korábbi munkahelyeidről), nehogy azt gondolják, hogy később majd róluk is hasonlóan fogsz nyilatkozni. Bizalmas céges üzleti adatokat ne adj ki, de a sikereidre célozhatsz egy-egy nagyságrendi adat megemlítésével.
"Ha 30-40 évesnél idősebb vagy, fotót ne mellékelj, és a születési dátumodat is "felejtsd" ki (bár a végzettségből erre jó eséllyel lehet tippelni, de azért ne emeld ki)."
Ez egy butaság, ne haragudj. Ha én olyan önéletrajzot kapok, amiben nincs születési dátum, a sor végére teszem, és valószínűleg nem fog rákerülni a sor. Nem szabad ilyet csinálni, legkésőbb az interjún úgyis kiderül minden.
Nekem például az egyetemi tanáraim "önéletrajza" jutott eszembe, ami a tanszéki honlapon volt róluk.
Egyik még fiatal volt, 1-2 helyen dolgozott csak, neki az is le volt írva, hogy 3 gyerekes családapa. Másik, idősebb tanárnak csak a főbb publikációi, főbb munkái kitettek egy terjedelmes oldalt.
Amúgy valahol az a lényeg, hogy megmutasd mit tudsz, megmutasd miért vagy alkalmas, de ne legyen terjengős, túlmagyarázós, ne legyen benne felesleg.
Például én pályakezdőként igyekeztem a relatív kevés tapasztalatom is minél jobban részletezni. Részfeladatokat is felsorolni, hogy ne csak annyi legyen, X cégnél gyakornok. Idővel viszont sok tapasztalattal inkább a fő pontokat szedem össze és a fő feladatkört részletezem minimálisan. Tehát a lényegi dolgokat írom le, és nem írok kisregényt arról, hogy miről is szól az adott feladatkör.
Vagy a jelenlegi tudásommal olyan helyet pályáznék meg, ahol a jelenlegi tapasztalatom számít. Oda nem írnám be, hogy egy évet lehúztam gyárban diákmunkásként. Mert senkit nem érdekel. Bár akár ezt is elő lehet jól adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!