Miért ekézik, aki elégedetlen a munkájával, fizetésével, reményvesztett, nem olyan tehetséges, büfészakot végzett stb?
Nem úgy működik, hogy amennyiben nem tetszik a munkánk, csettintünk és lesz jobb.
Csettintünk és elvégzünk egy ezredik tanfolyamot, amivel immáron lesz munkánk.
Kiszipolyozó munka mellett 90-es IQ-val otthon megtanulunk programozni egyedül.
Nem mindenkinek jó a nyelvérzéke.
Vannak Aspergeresek, különböző személyiségzavarokban szenvedők, testi gondokkal rendelkezők, súlyosan önbizalomhiányosak....
Mert a világ ilyen, az emberek egymás torkát harapdálják kedves kérdező.
Nekem is hányingerem van ettől.
Par dolgot tisztazzunk:
- Azt joggal ekezik, aki a sajat dobtesei, sajat kovetkezmenyei miatt kerult rossz helyzetbe, de megis masra elegedetlenkedik es masra mutogat. A sajat sorsodert TE vagy a felelos.
- Es itt alljunk is meg az orokolt dolgoknal: Igen, mindenki mashogy szuletik, en is lehetnek karizmatikusabb, okosabb, igy meg jobban boldogulnek, mint most. Na es akkor mi van? Segit ezen, ha osszevissza sirankozok itt vagy mashol? Done deal, ez van, ezt kaptam, ebbol kell kihoznom a maximumot.
- Nem vagyok Zuckerberg, nem vagyok Bill Gates, osztalytarsak kozott is van, aki tobbre vitte, nekem nem volt annyira jo otletem. Akkor msot sirankozzak, hogy miert nem olyannak szulettem?
- Testi gondok, onbizalomhianyosak... Kerlek, ezek viszont az ember sajat problemai, nem fel kezzel szulettel, tessek szepen megkuzdeni vele. Van nekem is gyogyithatatlan betegsegem, 2 eve fel alatt volt 3 hasi mutetem 35 evesen, naes? Ez van, ezzel is meg kell kuzdeni, ha mar valtoztatni nem tudok rajta.
- Sulyos ertelmi vagy testi fogyatekossaggal eloknek iszonyat nehez, de azert ilyen relative keves van, es nem is lattam olyan sokat panaszkodni. Pedig ha valakinek, nekik lenne ra okuk.
- Az okj nem egyenlo a diplomaval, eleg tavol allnak egymastol. Ha szereztel egy nem kelendo diplomat, es most okj-kal akarod javitani, akkor nehez dolgod lesz, megha kelendo szakmat is valasztasz. De ez a te dontesed volt, te valasztottad azt, hogy mibol szeretnel diplomazni. Te bufeszakot valasztottad.
- A barati korod gondolom mar csak statisztikailag sem lehet mind aspergeres vagy 90-es IQ-ju, akkor nem lehet, hogy esetleg a sajat hibajukbol van nemilyeknek ennyi fizetese? (Es nem akarom lenezni a munkajukat.)
Mindenkinek vannak problemai, de elorejutni mindig csak kemny munkaval lehet. Es ha mar egyszer (sokszor?) rosszul dontottel, akkor bizony meg tobb munka kijavitani a SAJAT hibaidat.
Akkor én is tisztázok pár dolgot:
Örökölt dolgok:
1. Igen, segít a panaszkodás az emberen, aki egy társas lény és érzelmei is vannak. Azt hiszem a pszichológia ventilációnak hívja.
2. Aki gyengébb valamiben, annak több küzdelem kell ugyanazt elérni, mint az átlagnak. Több energia, több lemondás, kevesebb alvás, kevesebb sport, több kudarc, több könny, több megaláztatás.
Jó esetben érző lény, ezért többször borul ki, reményvesztettebb, többször esik el ezért többször nehéz felállni.
Valószínűleg ezért végleg is könnyebben adja fel, én is sokszor úgy vagyok, hogy jó az adatmásolgatás, csak legyen életem végre valahára.
Vegyük a sportot. Aki gyengébb, annak többet kell edzenie időben is, lehet, hogy többször sérül, jobban fájnak az izmai. Ha még vannak érzelmei, amibe a negatív érzelmek is eletartoznak, akkor bizony többet fog panaszkodni is.
Ha ezt nem érted, komoly gondok vannak. Vagy a szövegértés, vagy az EQ.
Nemcsak a súlyos értelmi fogytékosoknak marha nehéz. Nekik marha nehéz, de nekünk nehéz.
Nekem az Aspi miatt a mindennapi társas dolgokkal kapcsolatban SEMMI nem jön magától, totál máshogy működöm agyilag. Egész nap minden perce egy küzdelem, hogy megpróbáljak megérteni másokat, rájönni, mikor hogy kell viselkedni. Gesztusokat a mai napig nem értek, célzásokat se, viccelődésnél fogalmam sincs, mikor komoly, ha én viccelődök, nem érzem, meddig mehetek, sosem érzem, mit kell másoktól komolyan vennem, magamra vennem... Nwm jön magától, mikor mit kell mondanom, mi az, ami szerintem ok de másnak bántó. Én magam megsértődök olyanon, amin nem kellene és nem veszem magamra, amikor kellene.
De alapból "fura" már maga a beszédem, a lényem, a reakcióm bármire.
Nekem a sajátom természetes, de amint kimondom, utólag már érzem, hogy igen, most ez lehetett fura.
Csak azt látom egész életemben, hogy pár nap alatt a periférián vagyok. Szerencsére egyre kevésbé, de azért még most is.
Most nem sirán... Panaskodás, hanem ténymegállapítás.
Mert fentiek miatt talán az átlagnál többször vagyok reményvesztett, fáradt stb...
Tudod ma is tízkor feküdtem, irtó pacsirta típus vagyok. Csak egykor kipattant a szemem... A stressztől. Mostanában így alszom.
Másrészt a BSc kudarca is a soft-skillek hiányában rejlik.
Ha megnyerő személyiségem lenne, akkor önkéntéskedés, TDK, hosszabb szakmai gyak alatt lett volna segítőm, szerintem.
A végzettségeim.
Tudod, a tűz- munka- és környezetvédelem egy dolog általában a pozícióknál.
Én választásom volt. De mégis egy 17, 18, 19 (évvesztesség és nyelvi előkészítő függvénye), hogy mi lesz piacjépes vagy mi nem? Ez az állam és az iskolák felelőssége is nagyban!!!
Egy 18 éves lássa át az álláspiacot, a képességeit ( még azt se tudja, mire kell képesnek lennie, de várjuk el tőle, hogy meg tudja ítélni) és ezek alapján akár olyan helyett, ami érdekli, válasszon olyat, ami nem, a jövője érdekében.
De a baráti körömben is mindenkinek megvan a maga keresztje, van más aspis, van személyiségzavaros, van irtó nehéz háttérből érkező....
Nekik is nehezebb, mint annak, aki aránylag normális családból érkezik és egészségesnek mondható szellemileg.
Csak tudod ha sokszor rosszul döntök (nemcsak az én felelősségem), akkor erős reményvesztettség lesz bennem.
A kemény munkához meg....
Az IRL életben is... Mindenki ekéz, de két külön irányból.
Az egyik jellegzetes eset..
Emberke, heti 32 órát dolgozik és emellett is panaszkodik, elégedetlen, fáradt. Pedig hezi 32 óra meló után hobbik, feleség, semmi más.
Ő mindig azt mondja, hogy sürgősen hagyjak fel valamelyik dolgommal, mert így nem lehet, összeomlok, ennyit egyszerre nem lehet.
Egyébként egy másik szorgalmas barátnőm, ő még tanul, már egyetemen, előzöleg OKJ-n.
Ő mindig kérdezi, sikerült-e pihennem, volt-e én időm (általában egy-két óra pénteken, egy két óra hétvégén, több sose jut). Mert szerinte ahogy én csinálom, nem lehet, ennyire nem facsarhatom ki magam.
Ott van távolabbi rokonom.
Pörgést szerető, kevés alvást tűrő, alkalmazkodóképes, nagyon okos.
Ő letol, hogy mi bajom? Ezt bírni kell. Ez még semmi.
És valóban, gyerek és munka mellett csinált meg még egy harmadik, kapcsolódó MSc diplomát.
De ez is olyan, hogy valaki pörgős, szereti, ha zajlik az élet, enélkül unatkozna is. Nekik a túlterhelés bizony könnyebb falat.
Vaann, aakkii laassúú (mmiiint één iiss), több alvást kíván, több szabadidőt kíván, tele van kreatív hobbival, nem igényli a pörgést, de ha beraknák egy erdő közepére egy hétre, akkor is képtelen lenne unatkozni, feltalálná magát. Akár egy darab tollal és pár papírral. Az erdő közepén. Na ilyen vagyok én is.
És igen, mi könnyebben leszünk hulla fáradtak, nyűgösek, reményvesztettek, hamarabb érjük el azt a stressz-szintet, ahol 3 óra alvás után kipattan a szemünk.
Mindezeket az átlagnál hamarabb.
18
Ha fele annyi energit fektetnél az önképzésbe és az lehetőségek keresésébe/kihasználásába, mint abba, hogy mindne oldalról kisregényben indolod írásban, hogy miért NEM te vagy a felelős a kudarcaiért és miért NEM tudsz valamit megcsinálni, már egy sikeres ember lennél.
#14: na ugye. Hiába tesz valamit az ember, lehet nem lesz eredménye. Mégis ő lesz a *ülye, amiért nem sikerült.
Ilyenkor szokott jönni, hogy az ember ne legyen pesszimista és társai. Csak amikor az ember ebben benne van(nem sikerül, hiába póbálkozik), kicsit nehezebb pozitivnak meg hasonlónak lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!