Merjek kis családi vállalkozásokhoz jelentkezni, mint alkalmazott?
Ki is néztem egy céget, és lehet fel se vennének, de jelentkezés előtt azért úgy voltam eljátszok a gondolattal.
Mi lenne ha jelentkeznék és fel is vesznek...
Az a problémám az ilyen 7-8 vállalkozásoknál, mi van ha huzamosabb ideig lebetegszik valaki, nem, nem egy 1 hetes betegség.
Baleset, vagy kialakul valami olyan szövődmény, ördög soha se alszik, több hónapos kórházba járkálás kezelések.
Egy közepes cégnél semmi gond, nálunk volt egy férfi aki én nem is tudom nem jött be vagy 4-5 hónapig. Valamilyen műtétre várt annyit tudok. Másik meg cukorbeteg meg sok egyéb baja volt, és próbálta leszázalékoltatni magát, július volt aztán már több mint 100 munkanapot hiányzott.
Értitek, nem rúgnak ki azonnal egy nagyobb cégtől, ha látják rajtad hogy igyekszel.
Nálunk pl most kezdett egy pasi 2 hetet dolgozott 2 hete meg betegallomanyban van...
De egy kis létszámú vállalkozás ezt jobban megérzi, és szerintem könnyebben elbocsát. Ott nem szarakodhatsz.
De tetszik, hogy nincs 5 főnököd, és a barátságosabb légkör, meg amit kinéztem a munka is változatos lenne
Csak ha igazán beüt a krakk akkor félek mi lenne
Összességében azt mondom hogy szerintem igen, nyugodtan jelentkezz. De az is tény, hogy teljesen máshogy működnek ott a dolgok. A kis cégek hátránya, hogy kevésbé lehet "eltűnni" a tömegben, mint mondjuk egy multinál. Ha beteg vagy, a kollégáiddal tolsz ki, mert nekik kell átvenni a feladataidat, amíg nem dolgozol. Nincs annyi tartalék a rendszerben, hogy egy kieső ember ne tűnjön fel.
Az előnyök viszont cserébe a sokszor szinte családias hangulat, a közvetlenebb kapcsolat a kollégákkal és a tulajdonosokkal, valahogy emberibb az egész. Ha egyszer bedolgoztad magad és megkedveltek, jó eséllyel sosem küldenek el, szóval stabilabb és kiszámíthatóbb is lehet a kisebb vállalkozás, családi cég.
Szóval ha dolgozni szeretnél stabil helyen és jó közösségben, akkor ajánlom. De ha onnan akarsz táppénzre járni akkor rövid lesz a karrier, a kis cégeknek tényleg dolgozó ember kell, a betegeskedő, kieső embert nem tudják kezelni, egyszerűen kicsik hozzá.
Azért ez, hogy nincs 5 főnököd azért ezzel tudnék vitatkozni sajnos. Ha a vállalkozásban rajtad kívül mindneki a családhoz tartotik, és nincsenek pontosan letisztázva a szerepek a vállalkozáson belül, akkor bizony könnyen előfordulhat az, hogy 3-an adnak 3 féle utasítást, aztán persze rajtad csattan az ostor.
Abban a családi vállalkozásban ahol nekem volt szerencsém dolgozni, ott sajnos így volt, hogy kb minden családtag főnök volt, én és egy másik kolléga voltunk a külsős "csicska" gyerekek akiknek kb. kuss a neve. Rengetegszer volt olyan eset, hogy a szabadnapomon berángattak mert az éppen annak a családtagnak a gyereke lebetegedett, aki be volt osztva aznapra, közben meg az közösségi médiát szénné posztolta, hogy előző este bulizni voltak a haverokkal és úgy berúgott, hogy nem volt kedve felkelni.... És még tudnék sorolni dolgokat.
szerencsére nagyon gyorsan találtam másik melóhelyet, de ezekután megfogadtam, hogy családi vállalkozáshoz soha többet.
ezzel nem a kedved akrtam elvenni, csak azt akartam jelezni, hogy bizony családi vállakozásban lehet, olyan helyekbe belefutni hogy csuda..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!