Mennyi a fizetésed és mennyiért vettél autót?
Sok nálam pénzügyileg sokkal okosabb embertől hallottam, hogy olyan értékben érdemes autót venni, amit ki tudsz fizetni az éves nettó jövedelmednek a feléből.
Azaz ha havi 300 nettó keresel, akkor maximum 1,8 millióért vehetsz autót.
Ennek ellnére nagyon sok embernél úgy látom az autóvásárlást, hogy 20% lerakásával 5 éves lízingel pont hogy megtudják oldani, hogy megvegyék, mert fontos nekik az a plusz kicsi lóerő vagy úgy érzik egy új BMWbe kell beülniük.
Amivel nincs baj ha megengedhetik maguknak, viszont rengeteg embernél látom, hogy rettenetes pénzügyi döntéseket hoznak és eljátszák az esélyüket, hogy egy napon tényleges megengedhessék az az autót ne csak ki sakkozni tudják :) és ponthogy kifizetni.
28# Itt nem arról van szó, hogy nem lehet megvenni, csak pénzügyileg nem okos döntés.
Engem kicsit sem zavar ha a fizetésed 80%át autóra költöd vagy akár fagyira :D
"csak pénzügyileg nem okos döntés"
Értsd meg, mert pont ezt magyarázom: pénzügyileg semmi sem éri meg, ami nem termel pénzt. Mégis költéseink jelentős része olyan, ami nem termel pénzt (hanem helyette élvezetet termel, mint pl egy gyorsabb/kényelmesebb autó).
Illetve amit még írtam, hogy mindenkinek más jelenti az élvezetet, épp ezért nem lehet forintosítani.
Te pl nem veszel drága autót, mert számodra az egy közlekedési eszköz de pl szeretsz étterembe járni (és nem a legolcsóbb kifőzdébe). Más meg a kajáldákat hanyagolja, helyette néha a 6 milliós autójával furikázik.
Havi 420.000HUF a nettó keresetem.
6-an lakunk együtt (Én és 5 hölgy).
A 6 kereset:
1. 420.000HUF
2. 640.000HUF
3. 330.000HUF
4. 790.000HUF
5. 550.000HUF
6. 280.000HUF
Azaz az összkereset: 3.010.000HUF
2 autót vettünk 1 hónappal ezelőtt. Több évnyi külföldi betétnek és kamatos kamatnak hála egyösszegben kifizettük mind a kettőt.
1. SAIC Maxus D90 - 12.000.000HUF
2. Genesis G90 - 22.000.000HUF
20/F
"A vétel előtt hónapokig kerestem 1 éves leinformálható használt kisautót , de nem volt olyan a piacon ami akárcsak 20 %-al olcsóbb lett volna az újnál"
Na igen, megy a szöveg, hogy jajj ha szalonbol kilépsz 20-30, sőt 50%-kal kevesebbet ér az autód. A gyakorlatban viszont sehol nem találsz 0-2 éves autót ilyen szuper áron.
Okos szabaly ez, de sokan nem tartjak be, nem is ertik, vagy csak inkabb a jelennek elnek, es nem torodnek a jovovel. Vagy kicsi a farkuk/egyeb kisebbsegi komplexusuk van. :) O eletuk, o problemaik.
Havi cirka netto 1 millio korul keresek (plusz felesegem keresete), most vettunk 3 eves autot 5 millioert. Ujonnan ugyanez a top felszereltseg 9 millio lett volna ujonnan.
Palyakezdokent netto 400k keresettel egy 2 millios 2 eves Swiftet vettem, azt most eladom, nem kell ket auto, olcsobb berelni, ha megis kene.
De amugy Budapesten biciklivel kozlekedek, veri bkv-t es az autot is, es legalabb mozgok is. :)
#37:
Megszokásból írtam oda. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!