Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi a fizetésed és mennyiér...

Mennyi a fizetésed és mennyiért vettél autót?

Figyelt kérdés

Sok nálam pénzügyileg sokkal okosabb embertől hallottam, hogy olyan értékben érdemes autót venni, amit ki tudsz fizetni az éves nettó jövedelmednek a feléből.

Azaz ha havi 300 nettó keresel, akkor maximum 1,8 millióért vehetsz autót.

Ennek ellnére nagyon sok embernél úgy látom az autóvásárlást, hogy 20% lerakásával 5 éves lízingel pont hogy megtudják oldani, hogy megvegyék, mert fontos nekik az a plusz kicsi lóerő vagy úgy érzik egy új BMWbe kell beülniük.

Amivel nincs baj ha megengedhetik maguknak, viszont rengeteg embernél látom, hogy rettenetes pénzügyi döntéseket hoznak és eljátszák az esélyüket, hogy egy napon tényleges megengedhessék az az autót ne csak ki sakkozni tudják :) és ponthogy kifizetni.

2018. aug. 20. 19:38
1 2 3 4 5
 21/42 A kérdező kommentje:

Nem mondtam, hogy tilos, csak ez az pénzügyileg a legjobb. Meg nyílván azért teszed, hogy később eljuss egy olyan szintre ahol ténylegesen megteheted, de ez leginkább olyanoknak szól, akik fejleszteni akarják magukat anyagilag és nem fogadják el, hogy 20 éves koruktól nyugdíjik a gyárban fognak dolgozni.

Itt nem a rövid távot kell nézni. Lehet 20 év mulva az aki ügyesen játszotta a lapjait az autós példánál maradva 3x olyan jó autót fog tudni venni míg az aki jól érezte magát ugyan annál a komprimisszumnál megmarad, ami nem az abszolút álom autója, de hát csak azt tudja kiokoskodni a hitellel.

Rövid távon nem jó. Igazad van, ezért nem csinálják sokan.

2018. aug. 21. 00:14
 22/42 anonim ***** válasza:
100%

Igazából az egész felfogás, vélemény, ízlés kérdése.

Sokan a jelent szeretik élvezni, mivel a jövő nem biztos.

Ezért inkább lemondanak a jövőbeli többletről, mivel annak a "nyeresége" nem okoz akkora boldogságot, mint az a fájdalom, hogy 10 év múlva történik veled valami és úgy kell visszanézned a múltadra, hogy nem csináltál semmit, ami boldoggá tett volna.

Az a baj, hogy nincs erre tökéletes válasz.

Ha a maximális pénzügyi hasznot nézed, akkor veszel 500-ért egy nagyon megkímélt olcsó swiftet, astrát és hajtod még 10 évig. Ha valami elromlik, akkor tele van a bontó de minden nagyon olcsó hozzá. Nincs igazából, ami elromoljon(szinte 0 elektronika)

Ezen felül pedig minden már extra, ami pénzügyi szempontból már felesleges extra, ami nélkül lehet élni, csak nem akarunk.

Na meg gyalogolni és a tömegközlekedést is lehet használni. Csak hát ha hozzászokunk valamilyen luxushoz, nehéz leadni.

Én sem ülnék már vissza buszozni, mert tudom, hogy milyen rossz tud lenni, amikor a buszhoz kell igazítsam a napom, másokat kell elviselnem, nem tudok leülni, nem kényelmes, nem olyan jó.. nincs kedvem cipekedni, stb.

2018. aug. 21. 00:29
 23/42 anonim ***** válasza:

Azért ez a "20 év múlva" dolog eléggé beláthatatlan. Bármi lehet addig. Legszebb fiatal éveim menjenek el azzal, hogy nem vehetek meg magamnak semmit ami örömet okoz? Eszerint kb 45-50 éves koromban vehetek majd először olyan autót amire vágyom. De addigra már feltehetőleg lesz család, gyerekek, az meg behatárolja döntéseimet. Vehetek majd egy kombi családi autót vagy egy egyterűt és sóvárogva gondolhatok vissza arra, hogy 10 éve megvehettem volna egy sportkocsit is de nem tettem. Vagy akár az egészséged is megromolhat addigra, fájós derékkal mondjuk nem tudsz beülni akármilyen autóba, vagy lehet járni nem fogsz tudni, vagy lerokkansz, bármi lehet, aztán odalettek azok az évek, amíg még erőd teljében lévő, független fiatal voltál.

Meg itt azért ne a sori munkásokról beszéljünk. Egy 500 nettót kereső ember miért csak egy 3 milliós autót vehessen magának (ami kb egy Dacia, vagy Lada, ha új autókat nézünk, a használt meg ugye lutri)? Egy 6 milliós új autó fenntartása semmivel se több egy 3 milliósénál. A fizetésed töredéke. A hiteltől most tekintsünk el, tételezzük fel, hogy megkerested rá a pénzt. 30 évesen ha már 5-6 éve jól keresel, simán összegyűjtesz 6 millió forintot. Akkor miért ne költhetné el autóra az ember? Egy garanciális autót szinte csak tankolni kell, havi pártízezerből fenntartható, hiába magas a vételára. Szóval ez a féléves fizetéses elmélet kissé sántít. Inkább annak lenne értelme, hogy "ne vegyél új autót, mert sokat buksz majd rajta", de ez sem feltétlenül igaz, mert egy használt autóval meg simán be tudsz úgy fürödni, hogy elvered szervizköltségre azt a pénzt, amit egy újabb, de megbízhatóbb autó esetében a magasabb értékvesztésen buksz.

2018. aug. 21. 01:03
 24/42 anonim ***** válasza:
Nettó 149 ezer. Nem volt, nincs, és nem is lesz autóm.
2018. aug. 21. 04:32
 25/42 anonim ***** válasza:

Kb nettó 350 ezer. Nem vettünk autót soha, mert sajnáltuk rá a pénzt, sokba kerül megvenni, fenntartani. Csak használt autót engedhetnénk meg, de félő, hogy átvernek.

Ennek ellenére gondolkodtunk rajta, mert gyerekekkel azért könnyebb autóval mozogni. Addig húztuk halasztottuk míg végül kaptam céges autót, így most egy darabig megint nem fogunk auto vásárláson gondolkodni.

2018. aug. 21. 07:31
 26/42 anonim ***** válasza:

148 ezer a fizetésem, nincs autóm, nem is volt és feltehetőleg nem is lesz (egyelőre nem is lehet, mivel jogsim sincs és az sem lehet). Helyette ez 130 ezres biciklivel járok, a fenntartás minimális pénzbe kerül.

Szerintem a legnagyobb baromság ha valaki városban lakik, főleg ha nagyobb városban és autóval furikázik mindenhova.

Van akiknek nélkülözhetetlen, de a legtöbb ember csupán "úri huncutságból" szennyezi a levegőt és foglalja a helyet a kocsijával, amire elég sokaknak akár az élete rámehet (hitel törlesztés).

Sok nyugati nagyváros tervezi, vagy már meg is lépte, hogy egyszerűen kitiltja az autókat, ha máshonnan nem is, de a belvárosból mindenképpen.

Szerintem követendő példa!

2018. aug. 21. 07:49
 27/42 anonim ***** válasza:
Új jól felszerelt Swiftet vettem 2 éve 3 millióért, mert nincs kedvem sokat költeni benzinre és szélhámos, nagyképű szerelőkre. A vétel előtt hónapokig kerestem 1 éves leinformálható használt kisautót , de nem volt olyan a piacon ami akárcsak 20 %-al olcsóbb lett volna az újnál 1-200000-ért pedig nem rizikózok. Vidéken sajnos létszükséglet az autó, BP-en valószínűleg nem az, viszont ha mégis akkor bérelni kellene és az sem egyszerű itthon...
2018. aug. 21. 08:00
 28/42 anonim ***** válasza:

Kérdező én már korábban válaszoltam, (nálunk 1-2 havi jövedelemből van az autó), tehát számomra is fontos, hogy erre ne költsünk sokat, mert nem jó pénzügyi döntés.

Amit viszont úgy látom te nem értesz, hogy egyrészt nem minden döntést pénzügyi alapon hozunk meg (pl ha a fiadnak veszek egy fagyit, akkor az pénzügyileg rossz döntés, mert a fagyi pénzbe kerül és nem hoz pénzt, ugyanakkor a fiad öröme és a vele töltött fagyizás viszont jó dolog), másrészt nem lehet a pénzért vett élményeket forintosítani (ugyanannyiért vett ugyanolyan dolog az egyik embernek nagyobb örömet okoz mint a másiknak, mindenkinek mások a preferenciái).

2018. aug. 21. 09:22
 29/42 anonim ***** válasza:

A 19, 20, 23-as válaszoló tökéletesen bemutatta, hogyan nem szabad gondolkodni annak, akinek cél a negyvenes évei közepére már a több tízmilliós megtakarítás. Az úgynevezett átlagmagyra mentalitást.

Fél évi nettóból vettem autót. És mindaddig azt fogom tenni, amíg életkori részarányosan nincs meg a nyugdíjmegtakarításom. Ugyanis én fogom eldönteni, hogy mikor megyek nyugdíjba és milyen életszínvonalon élek utána, nem a 'zállam.

2018. aug. 21. 10:35
 30/42 anonim ***** válasza:
25%
Ketten keresünk asszonkával ilyen 1.4-1.6 millió körül, nincs kocsink, minek. Értelmetlen pénznyelő.
2018. aug. 21. 11:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!