Milyen a kutatói életmód/élet?
Ha kutatókról van szó,akkor sokaknak leginkább az jut eszébe,hogy kevés fizetés és maximálisan elkötelezettnek kell hozzá lenni. A második bár közhely erőteljes igaz. De picit az elsőről gondolkodjunk már el. Mi az a rossz fizetés? Szerintem valamilyen szinten ez relatív. Ha valakinek nincsenek túlzott pénszórási hajlamai akkor is iszonyatos a kutató fizetés? Milyen a kutató élete? Gyötört a fizetés miatt,vagy boldog mert meg tud azért élni,teljességében az érdeklődése a munkája,külföldre is kijuthat? Személyes tapasztalatokat is szívesen várok.
Válaszokat előre is köszönöm!
Mondjuk én lehet nem értem a problémád... de hogyan lehet kettéválasztani ezt?
A fizika egy műszaki tudomány IS. Szerves része annak.
Ha nem vagy műszaki típus, akkor a fizika sem való neked. Ha meg az egyetemi matekot megérted, akkor meg felesleges irtózni ezektől, menni fog.
Ezek egymásra épülnek és együtt ér valamit a képzés.
Olyan egyetemi szak nincsen, ahol csak a számodta izgalmas tárgyakat kell tanulnod. Akkor nem kell egyetemre menni, hanem csinálgatod az MIT kurzusokat online, ami érdekel.
Ez óriási baromság.(bocsánat)
Ha nem építek kapcsolókat,meg nem vizsgálok autómotort akkor a fizika már nem érdekelhet,ugye?
Értsd meg, ez nem választás kérdése. Ez van a tantervben akkor ezt kell csinálnod hogy megszerezd az MSc-t, és PhD alatt kutatósdit játszhass, olyan témával ami ténylegesen érdekel.
Nekem is egy rakás szarságot el kellett végeznem a szakomon, aminek az égvilágon semmi köze nem volt a PhD témámhoz. Egyébként pont a műszaki tárgyak jönnek most a legjobban. Elektronika, programozás stb... amiről azt hittem hogy soha nem fogom használni. S látos mégis. Mások lehet 7-8 évig szívnak a PhD-vel én meg megcsinálom az elsőszerzős magas impaktos cikkemet extra tudással.
Ha ezeket nem rágod végig akkor nem kapsz fizikus diplomát. Pont. Diploma meg kell a kutatáshoz, főleg ha PhD-n a saját kis témáddal akarsz szüttyögni, meg gyakorlatot vezetni stb...
Egyébként nagyon egyszerű a helyzet.
Vagy fizetnek sok pénzt, de akkor azt csinálod amit mondanank.
Vagy takarítónő fizetést kapsz és akkor csinálhatod azt ami érdekel.
...
Vagy ennek a köztes verziója mint nálam, közepes fizu, és félig megmondják mit csináljak... a többi időben játszhatok :D
Én félreértettelek. Azt gondoltam arról beszélsz,hogy paradox dolog olyan ember létezése aki nem bütykölget,de érdekli a fizika. A tanterv más. Amint leírtam a fizikus műszaki tárgyai,nem olyan unalmas fizikatudástól mentes dolgok mint a gépelemek, vagy a gépgyártástechnológia.
A fizikus olyan műszaki dolgokat tanul amihez tényleges fizikatudásra van szükség(vagy kell a mindennapi tevékenyeégeihez:programozás,valamennyi informatika) mondjuk az elektronika.
Nem rossz, de be feledjük hogy egy magyar PhD iskolának mi a felvételije... Kitűnő tanulmányi eredmény, OTDK és társszerzős publikáció akár... + konferenciaszereplések.
Bár fizika témakörben lehet engedékenyebbek, mert ki maradna PhD-snek ha közben ipat elszívja a hallgatókat?
Viszont a tény az tény, külföldön a helyi egyetemek diákjaival kell versenyezni. Az szinte biztos, hogy nyugaton sokkal többet tudnak és sokkal jobban tudják használni a tudásukat mint egy magyar egyetemen.
Szóval nem lesz egyszerű mondjuk egy oxfordi diákkal, vagy egy MIT-ssel a PhD helyre versenybe szállni.
Nyilván ha már vannak jó tudományos eredményeid MSc alatt, akkor semmi sem lehetetlen. Viszont fizika témakörben, főleg elméletinél ez azért nem olyan egyszerű.
Összegezve, a külföld jó lehetőség... nyilván, de sokkal nagyobb is a verseny és tényleg kiemelkedő elmének kell lenni, hogy kijuss. Ez nem csak annyi, hogy kimész és egyből felvesznek egy laborba dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!