Ti hogy gazdálkodnátok a pénzel a helyemben?
Sziasztok!
Most végeztem az egyetemmel és elkezdtem dolgozni, de teljesen hülye vagyok a pénzhez, eddig mindig kevésből éltem, és félek, hogy most elköltöm az egészet.
Havonta bruttó 450 ezer forint a fizetésem. Ebből lejön kb ~75 ezer forint albérletre ahol lakom. Még van pár millió diákhitelem is, mert olyan egyetemet végeztem ami mellett nem tudtam dolgozni, szüleimtől pedig nem kértem pénzt.
Ti mennyit fizetnétek diákhitelre? Mennyit raknátok el?Hogyan korlátoznátok kiadásaitokat?
Köszönöm a válaszokat!
Azonnal elôtörleszteni a diakhitelt!!! Amennyit csak lehet!
Kajàra eleg havi 50-60 egyebekre meg 30-40 a tobbi menjen a hitelbe!
Diákhitelben nem vagyok otthon, de ne a minimumot fizesd!
450 ezer nettója majdnem 300 ezer.
75 a lakhatásod, akkor marad 225 ezer. X a hitel. Marad valamennyi. Mondjuk a példa kedvéért most legyen 45 ezer.
Marad 180 ezer. 80 ezer bőven elég havi kajára, életre, szórakozásra, mindenre.
A maradék 100 mehet megtakarításba (nyiss pl. megtakarítási számlát a számlád mellé, vagy kösd le, hogy ne tudj hozzányúlni). Ha összegyűlt egy nagyobb összeg, akkor lehet előtörleszteni a hiteledet, vagy rászánod más nagyobb kiadásra, ez már a te dolgod.
Nekem ez jön be.
Hó elején mindig átszámolom nagyjából mire mennyi pénz kell, minden mást félreteszek a megtakarítási számlámra és "elfelejtem", hogy ott van.
Az nettó 300 ezer.
Diákhitelre előbb-utóbb fizu alapján számolnak, bár most biztos kevesebbet.
A 75 rezsivel együtt vagy csak lakbér?
Én kb. így kalkulálnék:
75 ezer az albi, gondolom erre jön mondjuk teló,net, kb. 10 ezer = 85 ezer
Diálhitelre szánnék egy 20ast.
Kaja egy főre ha nem eszel állandóan étteremben akkor kb 55 ezer.
Ez durván 160 ezer.
40-50 ezret költenék magamra. Pl könyv, néha egy ruha , ez az.
100 ezret meg eltennék.
De nehéz tanácsot adni más helyében mert sok minden nem tiszta:
Bérlet, utazás kell?
Kapsz esetleg kafeteriat? (Ami pl kajára költhető?)
Kapsz bármi támogatást valakitől? (Szülő, nagyszülő)
Van hobbid, mire van igényed? (Pl sok buli, konditerem, ilyesmire gondolok, ami plusz kiadás)
Ezek függvényében változhat.
A lényeg az, hogy ne nullázd le magad soha..
Hó elején rakj el fixen 50-100 ezret.
"Ha összegyűlt egy nagyobb összeg, akkor lehet előtörleszteni a hiteledet,"
Ezzel n értek egyet. A diákhitel ingyenesen előtörleszthető, ráadásul neten bankkártyával ténylegesen költség mentesen fizethető. Szóval ha van minimum 1000 forint erre a célra akkor rögtön fizetni érdemes. Ha csak nem tudsz több kamatot elérni, mint amit a diakhitellel buksz.
"Most végeztem az egyetemmel és elkezdtem dolgozni, de teljesen hülye vagyok a pénzhez, eddig mindig kevésből éltem, és félek, hogy most elköltöm az egészet."
Én a helyedben pénzügyileg képezném magam minél előbb. Ennél jobb befektetést nem is találhatsz. Ha egyetemen nem tanultál a pénzügyekről, akkor ezt már munka mellett, a szabadidőd kárára pótolnám a helyedben.
A jó hír az, hogy a mai világban az interneten is számos hasznos tananyag található már ebben a témakörben is. Ha érdeklődsz a személyes pénzügyek iránt, és pénzügyi tudatosságra törekszel, akkor első lépésnek a Kiszámoló Blog Online Akadémiáját ajánlom:
A Diákhitel törlesztésével kapcsolatban nem értek egyet az első hozzászólókkal. A Diákhitel 1 kamata a jelenlegi környezetben évi 2.3%, míg a Diákhitel 2 kamatmentes (a kérdés alapján nekem nem egyértelmű, hogy te melyik konstrukciót kötötted). Ezek rendkívül alacsony kamatlábak, jelenleg jobban jársz, ha csak a kötelező minimumot törleszted, a megtakarításodat pedig egy ezeknél jövedelmezőbb helyre teszed. Bármikor lehetőséged van a Diákhitel ingyenes előtörlesztésére, amennyiben a kondíciók a jövőben jelentősen változnának.
Csak összehasonlításként a Magyar Államkincstárban elérhető jelenlegi kamatok (kockázatmentes befektetés) két különböző időtávon:
- Egyéves Magyar Állampapír: évi 2.5% kamat
- Ötéves Prémium Magyar Állampapír: 1.4 % infláció feletti kamatprémium (jelenleg évi 3.8% kamat)
Kockázatosabb befektetések felé haladva természetesen nagyobb hozam is elérhető, a fenti két példát csak szemléltetésnek írtam.
Nem fogsz jobb hozamot elerni rovidtavon ezert minden penzt azonnal a hitelbe kell torleszteni.
Nem kell varni amig nagyobb osszeg osszejon!!!
A kamatado 15% ezert a 2,5% allampapir hozam valojaban csak 2,12%
Konnyen belathato hogy minden mas oriasi baromsag mint az elotorlesztes. Nem is ertem aki ilyeneket ir miert nem gondolja at... osztjak az eszt de nincs nekik... aztan szerencsetlen kerdezo meg ràszalad a hulyesegre.
Én mondjuk nem gondolom, hogy a kettő dolog kizárja egymást.
És azt sem gondolom, hogy bármi jobb lehet, mint mihamarabb megszabadulni egy tartozástól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!