Mennyire elfogadható ha egy mérnök nem gyakornokoskodik az egyetem alatt?
Igen kell,mert tapasztalat sokkal fontosabb.
Aztàn megy a síràs jajjj nem vesznek fel jobb cègekhez jajj mi legyen.
Egyetem alatt KELL dolgozni,a kötelező gyakornoksàgot kenheted a hajadra kb.,minimum 2-3 èv tapasztalat kell legyen vègzèsed előtt ez a minimum.
Igen szabadidőt be kell àldozd vagy akkor szìvhatsz akàr èvekig amig felvesznek valahova.
Èn ezt tettem 21 èves korom óta dolgozok a szkamàmban csusztam ès most lesz meg a BSc 31 èvesen igen àm de 10 èv tapasztalatom perfekt angolom van.
Szerinted kit èrdekel a diploma?
Volt egy melóhely az MSc-s diplomàsat nem vettèk fel engem fel akartak csak akkor màr mèg jobb ajànlatot kaptam.
Na akkor megèri elmenni dolgozni,hogy vàlogathass a munkàk között?
Vagy ilyen tingilingi igènytelen egyetemi bulikba jàrkàlnàl inkàbb akik majd szintèn szopni fognak tapasztalat nèlkül?
Az én időmben a gyakornoki pozíciókért kemény harc ment, 6 hónapos felvételi periódus, havi 2 alkalommal elbeszélgetés, feladatok megoldása önállóan, beszámolók készítése, önálló feladatok elvégzése, stb.
Kezdetben voltunk 240-en 2 helyre, majd kezdtünk fogyatkozni, 4 hónap után benyögték, hogy mégsem fognak 100e-es ösztöndíjat adni annak a 2-nek akit választanak, így sokakkal egyetemben én is kiszálltam a 4-edik hónapban!
Végül nem 2, hanem 3 diákot vettek fel és 200e-es havi ösztöndíjat kaptak 2 évig, hát mondhatom eléggé fel voltam idegesedve mikor ez kiderült!
2005-ben ez rengeteg pénz volt, 24*200 000, ráadásul 4 hónap után léptem ki, mint kiderült ezzel akarták tesztelni az elhívatottságot... Mit csinálnánk, ha nem fizetnének a munkánkért, mennyire vagyunk elkötelezettek???
Ha nem zavar, hogy feltehetően lemaradva/lassabban fogsz előrehaladni, akkor én sem látom be miért lenne ez baj. Nyilván kevésbé megterhelő, ha a kezdőfizetésed a diákéveid alatt kapod, amikor sokkal kevesebb kiadásod van, de szerintem nem kell rögtön kacsalábonforgó palotába vágyakozni, és máris teljesen működőképes a dolog.
Vicces egyébként az egyik válaszoló esete, miszerint 31 évesen már 10 év munkatapasztalattal fejezi be a BSc-t... Én 21 évesen fogom elvégezni a Bsc-t, így aztán csak azért nem 10 év "rendes" munkatapasztalatom lesz addigra, mert még két év Msc-t is elvégzek, mire 23 leszek, illetve 31 éves koromra 1-2 gyermekes édesanya szeretnék lenni. Ezt a fajta méregetést sose értettem. (Persze, az szuper, hogy valaki nem adja fel, ha csak így megy akkor sem, de nem látom be miért lennék én hátrányban hozzá képest summa cum laude diplomával.)
#7-es azért hátrány mert mindenhol TÖBB ÉV SZAKMAI TAPASZTALAT kell,mindenhol.
Nálad a gyerek végett is lesz hátrány sajnos főleg,hogy 2 hááát nem irigyellek,nem bántalak de ismerem a munkaerő piacot figyelemmel kísérem folyamatosan mert érdekel.
Nem méregetés,de tapasztalat nélkül nem igen vesznek fel,mondom volt,hogy az MSc diplomás srácot elkaszálták velem szemben sokkal több volt a munkatapasztalatom,mellette perfekt az angolom(mert azt is megtanultam útközben tárgyalási szintre),plusz soft skilleket fejlesztettem,meg dolgoztam is teljes munkaidőben egyetem alatt.
Nem sok alvás volt az tuti.
Plusz tapasztalattal mivel kikerül akkor már jobb pozíciókat kaphat meg,mint a volt vezetőm 31 évesen már managing directori szintre vitte előző cégnél,hát nem panaszkodik.
De 31 évesen Msc diplomával és 8 év munkatapasztalattal is lehet ott lenni. Az meg gondolom már mindegy. Az Msc diploma és 0 (párnyári) munkatapasztalat az a 23 éves kori állapot az én modellemben. Akkor meg teljesen elfogadható szerintem (ha pénzügyileg elfogadja az ember) egy kezdő állás is.
Egyébként én tervezek dolgozni, már most az utolsó félév alatt is, és talán folyamatosan a mester alatt, mert érdekel, szeretném magam kipróbálni, önállósodni, és már kicsit besokalltam attól, hogy állandóan csak tanulok. És tudom azt is, hogy ez nagy előny lesz nekem, de attól még nem gondolom, hogy ez elengedhetetlen.
A terveim miatt meg ne sajnálj, ez nekem nem valami kötelezettség, vagy ilyesmi. Nekem ez egyfajta álom, mert számomra többet jelent, hogy fiatal és többgyermekes családanya legyek, mint hogy kacsalábonforgó palotában éljek a 30-as éveimre. (Nyilván nem egyedülálló, 2 gyerekkel a gyesből élő nőnek képzelem itt el magamat, hanem egy teljes családdal, apával, és (legalább ebben az időszakban) megosztott szerepekkel.)
Én azt gondolom, hogy mindenkinek a saját útját kell járnia, és a saját helyzetéből kihoznia a neki legjobban megfelelő életutat. Ez lehet az, hogy egyetem alatt csak bulizik, meg lazít, de időben végez, és utána pályakezdőként kezdi, vagy az, hogy nem végez időben de munkatapasztalata van, amikor először teljesen a saját lábára áll, stb. stb.
Én továbbra is úgy gondolom, hogy ha valaki vállalja, hogy tényleges pályakezdő lesz, akkor valahol biztosan talál munkát, ahol mint felnőtt is alkalmaznák. És nem hiszem, hogy 8-10 év múlva emiatt hátrányban lesz ahhoz képest, aki akkor szerzi meg a diplomáját (legyen ott bármilyen (ugyanannyi vagy max. 1-2 évvel több) (diák) munkatapasztalat.)
Talán úgy lehetne összefoglalni a véleményemet, hogy szerintem az embernek önmaga terveihez képest kell jó helyen állnia a ranglétrán, hiszen az egyetem után nincsenek már évfolyamok. Elismerem, hogy egy 10-15 éves osztálytalálkozón talán látszik majd a különbség, és ahhoz, hogy a csalódást elkerülje az ember, ezzel nem árt tisztában lenni, de szerintem addig, amíg nem éhhalál-harcról beszélünk szerintem nem ez a legfontosabb. (Persze tudom, hogy sokan nem így gondolják, ezt kell magában mindenkinek tisztáznia.)
Kérdező, bocsi, hogy kicsit már elkanyarodtam a témától.
(az előző)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!