Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Villamosmernoknek tanulok, de...

Villamosmernoknek tanulok, de az egyetemen nincsen pontosan az a szakirány ami engem érdekel. Mennyire vagyok bajban? ( Lent )

Figyelt kérdés
Leginkább a villamos-energetika erdekel, de ebben régen nem voltam olyan biztos, így, valamint anyagi okok miatt egy közeli vidéki egyetemen tanulok, ahol nincsen a fent említett szakirány, csak beágyazott rendszerek / robotika illetve energia-atalakitok ( villamos hajtások, szünetmentes, meg némi megújuló energia ). Jelenlegi célom, hogy a Paks 2 projektben dolgozzak, illetve a paksi atomerőműben hosszabb távon. Egyik bent dolgozó ismerősöm azt mondta, hogy ott úgy is van betanulasi időszak, valamint hogy ebben a szakmában ha megvannak az alapok akkor könnyen lehet mozogni a szakiranyok között. Mennyie lennék így lemaradva ? Persze ha kell, akkor utanaolvasnek / tanulnek a szakiránynak. Szorgalmas és fiatal vagyok ( várhatóan 22 és fél éves leszek a diploma atvételénél )

2017. aug. 3. 22:30
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Tök igaza van az ismerősödnek, itt az alapok a lényeg.

Simán menj rá arra, ha az érdekel.

2017. aug. 3. 22:40
 2/6 anonim ***** válasza:
69%

semennyire.

elkezdesz programozni, minimális tudással mondasz 250 nettót és felvesznek.

2017. aug. 3. 23:42
 3/6 anonim ***** válasza:
24%

A diploma csak egy papír, A TUDÁS számít mindenhol szinte, a diploma csak a beugró.

off: 2. a villamosmérnök nem programozik, szóval sokra megy vele.

2017. aug. 3. 23:45
 4/6 anonim ***** válasza:
95%
Fizikus sem, mégis az a főnököm
2017. aug. 4. 01:18
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, mit értesz energetika alatt, mert eme fogalmat többféle értelemben használják, például az ÓE-nek van egy Villamos Energetika című jegyzete 2010-ből, ami szemlátomást olyan, mint amikor a az új belépő műszaki dolgozónak tartanak egy fél órás előadást a HR igazgatóságról (tehát nem energiásnak egy fél éves "műszaki cserkész"-szintű tárgy az energetikáról). Viszont tanulságos ide kiírni a fejezetcímeket, mert Dr. Novothny csak tudta, miről kell szót ejteni:

Villamosenergia-átvitel jellemzői

Villamosenergia-rendszer villamos gépei

Villamosenergia termelő berendezések

Távvezeték

Kapcsolóberendezések

Vezetékek méretezése

Hálózatok hibaállapotai

Villamosenergia-rendszer védelme és automatikái

Ezek (majdnem) mindegyike egy villamos műves (én jobb kedvelem eme régi fogalmat) villamosmérnök részére egy vagy több szemesztert igénylő tárgy.

Ha a betanulás során ismerkedsz meg ezen tárgyak fogalmaival, akkor pontosan az lesz a különbség közted és a cég által elvárt szakember között, mint ami a kisgyermek első 3 méteres önállóan imbolygó biciklizése és aközött, mikor az ember lefelé suhogva a budai utcán fél kezével elengedve a kormányt megvakarja az orrát, és egyúttal megnézi a járdán haladó rövidszoknyást.

A neten szerintem megtalálható a Geszti-féle Villamosenergiarendszerek 3 kötete, aztán megtalálható egy Kiss Lajos: Villamos hálózatok és alállomások című kiadvány, meg a védelmekről amit lehet találni, ez a három nélkülözhetetlen.

Ezeket majd a jelentkezésedkor valahogy bele kell szőni az információátadásba, hogy akármit is tanultál "hivatalból", te ezekben is profi vagy. Már csak azért is, mert aki már valamit tud, az tudja, hogy az a nyerő, ha valaki a határterületeken otthonosan mozog. Nem véletlenül csillan fel a szeme annak, aki telemechanikát akar a szinkron generátor mellé, ha jön valaki, aki szabad idejében telemechanikát fejleszt, de amúgy elsődlegesen jól érti a szinkron generátort. :)

Ennyit az ott dolgozó ismerősökről, meg az itt tanácsot adókról. :)

(Arról most ne is beszéljünk, hogy egy atomerőműben nem kerülhető el a nukleáris technológia ismerete, mint ahogy a gőzös dolgok se, mert gondolom erről nem is kell beszélnünk.)

2017. aug. 4. 08:47
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Elnézést, feltételezem, hogy van épp elég dolgod, de ami még eszembe jutott:

Villamos készülékek

Nagyfeszültségű technika

(ezek ilyen címen vagy nem ilyen címen futnak)

Érintésvédelem mindig előjön majd az életben

MSZ 1585 szabvány - legalább az interjún vagy az első nap annyit kell gondolkodás nélkül fújni, hogy az erősáramú munkavégzés szabályai, de ezt egy erőműben szintén nem úszod meg, hogy pontosan tudjad, mi áll benne.

Bocs. :)

2017. aug. 4. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!