Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Most akkor bejelentettek vagy...

Most akkor bejelentettek vagy sem? Elbukom az álláskeresési járulékot?

Figyelt kérdés

Egy hónapja keresek állást, egy hete megigényeltem az "álláskeresési járulékot", amit 45 napig kapok az eddig bejelentett munkáim alapján. Pár napja voltam egy próbanapon, ahol még a munka kezdete előtt aláirattak velem egy papírt, amire az adataimat kellett ráírnom + keltezés + aláírás (telefonszám is kellett, meg számlaszám, bár utóbbit nem írtam rá, mert nem ment fejből - azt mondták, az annyira nem is fontos, nem is értettem a dolgot). Munkaszerződést nem írtam alá, a lapon tényleg csak adatok voltak, tehát semmi a fizetésről, a szabadnapokról, felmondási időről, munkakörömről, munkáltatómról, stb. Igen, én voltam a hülye, amiért már reggel aláírtam bármit is, de gondoltam, nem akadékoskodom már a legelején, és úgyis csak akkor jelentenek be, ha megbeszéltük, hogy biztosan folytatjuk együtt a pályafutást. Gondoltam, előtte lemegy a próbanap, értitek.

Függetlenül attól, hogy ez próbanap volt, végig úgy beszéltek és tervezgettem velem, mintha már belementem volna az egészbe. Elhangzott egy olyan mondat is, hogy: „Akkor most az XY a kitöltött papír alapján bejelent téged.” Ez nyugtalanít most, mert másnap reggel szóltam nekik, hogy ne várjanak, nem akarom ezt a fajta munkát csinálni, mert hát addigra tudatosult bennem, hogy előbb ásnám el magam, minthogy ezt hosszútávra bevállaljam.

Amit még magyaráztak, hogy két órára jelentenek majd be valami szövetkezet által, úgyhogy csak a TB-m lett volna fizetve, és a többit pénzbe kaptam volna.

Most amiatt aggódom, hogy ezek esetleg bejelentettek, holott a rózsaszín kiskönyvem még mindig a munkaügyi hivatalban van, hisz beregisztráltam oda, hogy kapjam az álláskeresési járulékot. Megeshet, hogy ez a munkáltató be tudott jelenteni szerződés és kiskönyv nélkül, és ezzel elvágott a maradék járulékomtól?

2018. ápr. 29. 00:42
1 2
 1/16 A kérdező kommentje:
és a többit kézbe* kaptam volna. *
2018. ápr. 29. 00:44
 2/16 anonim ***** válasza:
71%
Próbanapon csak a NAV felé jelentenek le, ugyanis adóznak utánad. Semmi jelentősége nincsen, nem buktál el semmit.
2018. ápr. 29. 00:45
 3/16 anonim ***** válasza:
71%
Ha aggaszt, akkor menj be személyesen az adóhivatalba és ott megnézik neked, hogy bejelentett-e valaki mint főállású. *
2018. ápr. 29. 00:52
 4/16 anonim ***** válasza:
85%
ügyfélkapu...
2018. ápr. 29. 00:58
 5/16 A kérdező kommentje:
Hát ja, nyilván ha a neten nem találok választ erre, bemegyek a munkaügyi hivatalba vagy a NAV-hoz, csak hát most nem tudok mit csinálni ez ügyben, mert még három napig döglött lesz az ország a munka ünnepe miatt, hurrá, dolgozni jó, aztán meg nem tudok elmenni kérdezősködni, mert máshova megyek próbanapozni. Amúgy miért jelentenének be a próbanap miatt a NAV felé? Úgyse fizettek ki.
2018. ápr. 29. 01:06
 6/16 A kérdező kommentje:
És tekintve, hogy kapásból aláírtam valamit, nem igazán volt próbanap szaga a dolognak, inkább mintha már munkába álltam volna... Holott előtte való nap megbeszéltük, hogy tegyünk egy próbát, megnézem, milyen, aztán lesz ami lesz.
2018. ápr. 29. 01:12
 7/16 A kérdező kommentje:
Bár nem értem, minek kellett kitöltenem az adataimat, lóf4sz szöveg nem volt azon a papíron.
 8/16 anonim ***** válasza:
71%
Egy órát sem dolgoztál ott ?
 9/16 anonim ***** válasza:
76%

Te Jó Isten!

Már megint egy "szabályos" munkáltató.

Próbanap, mint olyan, jogilag nincs!

Próbaidő van, melynek a munkaszerződésben szerepelnie kell. Ha nem szerepel, akkor nincs próbaidő.

Próbaidő ide, próbaidő oda, minden ledolgozott időre bérezés jár! Olyan nincs, hogy "nem fizettek rá semmit".

Foglalkoztatási módok:

Egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) esetén akár "napi bejelentés" is lehetséges, de akár előre bejelenthet a foglakoztató több napra is. Nem leszel általa biztosított, és magad után kell fizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot erre az időre.

Munkaviszony esetén szerződés kötelező, melyet a munkáltató készít el. Ki lehet benne kötni próbaidőt, de nem kötelező. Ha kikötik, van, ha nem kötik ki, nincs próbaidő. Azonnali hatállyal fel lehet mondani a megállapodást a munka kezdését követő 30 napon belül, ha nem kaptál írott szerződést - erre hivatkozva.

Megbízási jogviszony: Szerződés kell, nincs alá-fölérendeltségi viszony a két fél között. Díjazás és annak megfizetése megállapodás alapján. Tehát nem biztos, hogy havonta. A díjazás mértéke befolyásolja, hogy a megbízott biztosított lesz-e általa vagy sem társadalombiztosítás szempontjából.

Mivel fogalmunk nincs, hogy most akkor Veled mi a helyzet, ezért érdemes utána járni, hogy akkor most bejelentettek, vagy sem, és ha igen, akkor milyen jogviszonyba. Ha "alkalmira", akkor nem buktad az álláskeresési járadékot (nem járulék!).

2018. ápr. 29. 05:26
 10/16 TappancsMancs ***** válasza:
41%

Kérdező nem is igazán értem, illetve ha jól értem az egy ki tudja mire jó, de nem mukaszerződés az biztos. Szóval ha csak adatokat kértek az még nem munkaszerződés így nem is vagy felvéve. A munkaszerződést mindkét fél aláírja, munkáltató le is pecsételi, innentől érvényes; valamint ez két példányos amiből neked is jár egy eredeti lepecsételt. Ha ez nincs az nem felvétel.

ILLETVE ITT A LEGNAGYOBB HIBA AMIT SOSE CSINÁLJ MÁSKOR AZ A KÖVETKEZŐ!

Olyat sose hogy aláírsz valamit adataiddal együtt mert arra bármit utólag még ráírhatnak. Mi van ha most tartozol nekik 500 000 forinttal? Mert odaírták az aláírásod fölé, hogy te kölcsön kaptál tőlük!

MÁSIK!

Amiről te nem kapsz saját példányt, eredetit az ne írd alá. Minden amit szerződsz és aláírsz az 2 PÉLDÁNYOS SEKK LEGYEN!

Valamint adatok átadása még rendben lehet, de alá ILYET SOSE ÍRJ! Adatok felvételéhez, adatok átadásához nem kell aláírás! Minek is?

Szinte biztos, hogy nem kaptál saját példányt így legjobb lenne ha bemennél és megszereznéd azt a papírt valamilyen ürüggyel.

2018. ápr. 29. 09:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!