Miért az, hogy rengetegen tanulnak informatikusnak, mégis hiányszakma?
Az informatikus globálisan hiányszakma.
Az hogy Magyarországon több 2000 vagy 4000 informatikus végez évente, az a mérési hiba kategória, mert Kínában és Indiában éven kb. 7 millió informatikus végez.
Míg egy indiai jogász nem tud Magyarországra jönni ügyvédnek, addig egy magyar informatikusnak az indiai informatikusokkal kell versenyeznie.
Ez most jó, de könnyen vissza is üthet. Ha egyszer csak túlképzés lenne informatikusokból, akkor az is globálisan jelenne meg, tehát az se segítene a munkanélküli informatikusoknak, ha Magyarországon egyszer csak kevesebbet képeznének.
Ha rengetegen tanulnak informatikusnak akkor 1-4 év múlva meg túlkínálat lesz.
Az autószerelő na az már tényleg eléggé hiányszakma. Több ismerősöm is panaszkodik az ország több pontjáról hogy az autójukat csak egy hónap múlva tudják fogadni javításra mert annyi a javítandó autó.
Olyan cégnél dolgozok, ahol MOST AZONNAL felvennének 100-as nagyságrendben informatikusokat.
Felvennének.
Csakhát szépen elbukik a 90% a felvételi teszten ....
Érdekes dolog. Én 2010-ben keztem mérnök infót egy vidéki egyetemen. Akkor ha jól emlékszem államira kb. 235 ponttól felvették az embereket. Tehát gyakorlatilag mindenkit. 200-an kezdtük a szakot abból a 2. évre maradt kb. 30 ember a többi vagy év közben abbahagyta, vagy nem lett meg a megfelelő mennyiségi kerdeitje és kirúgták, elment mást tanulni, vagy újra jelentkezett. A 7 féléves képztést sztem kb. senki nem fejezte be időben. Egyébként magam is szakot váltottam, mert az első félévem gyengén sikerült a másodikban már nem tudtam megfelelő mennyiségű kreditet gyűjteni, 2 hiányzott, pedig tanultam, mint állad, de iszonyatsan nehéz volt, úgy, hogy programozási ismeretek nélkül mentem oda (gimiből mentem, ott nem tanítják) és mondjuk matekból sem voltam olyan penge. De aki már tud programozni (mert pl. önszorgalomból megtanult középiskola alatt) és nagyon jó matekból az valószínű, hogy azért elvégzi. Ja és igen, ha pesi egyetemre megy az illető akkor valószűleg még nehezebb lesz, mert nagyobb a követelmény. Tehát összességében csábító a szak, mert aki elvégi tuti, hogy jó állást talál, jól fog keresni vele és nem is nehéz bejutni. Csak benntmaradni, de azt nagyon :) Ebből következik, hogy sokan tanulják de kevesen végeznek...
Ja és igen, közgázra mentem át, amit csont nélkül megcsináltam :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!