Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jogszerű egy alkalmazottól...

Jogszerű egy alkalmazottól fizetést visszatartani?

Figyelt kérdés
Barátom egy étteremben dolgozik, és az első fizetésénél azt mondták neki, hogy 2 hétnyi fizetést visszatartanak, mert két hetes a felmondási idő, és így szeretnék bebiztosítani magukat, ezt majd ha felmond akkor kapja meg. Szóval 6 hét munka után 4 hétnyi fizetséget kapott. Nekem ez nem tűnik jogszerűnek, viszont semmi ezzel kapcsolatos információt nem találtam a neten. Mit gondoltok? Mit lehet ilyenkor tenni?

2018. ápr. 21. 10:47
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
61%

Munka Törvénykönyvébe ütközik.

A munkáltató önkényesen _semmilyen_ indokkal nem tarthat vissza bért.

Az indok kamu, mert, ha a barátod mondana fel egyoldalúan,jogos indok nélkül, azaz pl nem megy be, akkor a munkáltató is perelhet, ilyenkor a kártérítés a munkavállaló egy havi átlagbére+ a munkavégzés elmaradásából eredő kár megtérítése.

2018. ápr. 21. 20:20
 12/17 anonim ***** válasza:
23%

"Az indok kamu, mert, ha a barátod mondana fel egyoldalúan,jogos indok nélkül, azaz pl nem megy be, akkor a munkáltató is perelhet,"

A legtöbb munkahelyen 3 hónap próbaidő van, amikor is indoklás nélkül egyik napról a másikra lehet felmondani - szóval nem kamu az indok, és ugyebár ilyenkor szó sincsa arról, hogy a munkáltató perelhet.

2018. ápr. 21. 22:00
 13/17 anonim ***** válasza:
86%

"A legtöbb munkahelyen 3 hónap próbaidő van, amikor is indoklás nélkül egyik napról a másikra lehet felmondani - szóval nem kamu az indok, és ugyebár ilyenkor szó sincsa arról, hogy a munkáltató perelhet."

Attól még kamu az indok, hiszen éppen a próbaidő miatt nem is tarthat semmire igényt a munkáltató. Vagy ennyi erővel miért nem a munkavállaló kér dupla bért 1. hónapban, mert mi van, ha kirúgják?

2018. ápr. 22. 01:06
 14/17 anonim ***** válasza:
90%

Jogilag ilyet egy munkáltató sem tehet, sem próbaidő alatt, sem utána.

Törvény szerint a ledolgozott időre bérezés jár! A bért legkésőbb a tárgyhót követő hó 10-ig kell a dolgozónak kifizetni.

A munkáltató mással biztosítsa be magát az dolgozói "elvándorlás miatt", ne ilyennel.

"Mit lehet ilyenkor tenni?"

A szokásost: Kormányhivatalokban vannak a munkaügyi hatóságok, ott kell panaszt tenni. A munkaügyi- és munkavédelmi hatóság illetékes a munkáltatókat ellenőrizni olyan szempontból, hogy a törvényeket betartják-e, valamint, hogy a munkavédelmi, munkabiztonsági törvényeket is betartják-e.

Egy jogvita esetén pedig az az életszerű, hogy a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy a dolgozó a teljes bérét megkapta. Ez mindig is így volt, hiszen nála van a bankszámla kivonat, amin az utalást látni, vagy a bérpapír, amin a dolgozó az aláírásával igazolta, hogy átvette a bérét, ha készpénzes bérfizetés van a cégnél.

Ha egy "szokás" törvénybe ütközik, akkor az nem más, mint törvénytelen... :)

2018. ápr. 22. 05:24
 15/17 anonim ***** válasza:
64%

Kiegészíteném még azzal, hogy bérből levonni csak jogszabály alapján, vagy a dolgozó (írásos) hozzájárulásával lehet!

Jogszabály alapján van az adóelőleg, valamint a járulékok levonása, valamint ha végrehajtható okirat alapján a végrehajtók letiltják a bért. Továbbá a munkabér-előleg vonható vissza, valamint az SZJA rendezés (év végi bevallások alapján, amikor még a cégek is elkészíthették a dolgozók helyett), amit szintén jogszabály biztosít.

2018. ápr. 22. 05:28
 16/17 anonim ***** válasza:
58%
Szerződés van? Ugye, hogy nincs?
2018. ápr. 22. 07:50
 17/17 anonim ***** válasza:
64%

Nem tudom, mi a francért vagyok már megint lehúzva:

9-as,12-es válaszomban leírtam egy jelenséget, amit valószínűleg nem sokan hallottak, ismernek - ezt akartam megismertetni a válaszolókkal - sehol nem írván azt, hogy ezzel egyetértenék - sőt, ki is hangsúlyoztam, hogy nem - vagy jogszerű lenne.

Mindössze annyit írtam, hogy nem kamu az indok, hanem VALÓS. Azaz tényleg van ilyen indok, tényleg csinálnak ilyent a munkáltatók, nem a kérdező kamuzik - ha nem is jogszerű.

Na mindegy...

2018. ápr. 22. 14:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!