Milyen a tolmács munkája?
Manapság már a tolmácsok nem úgy dolgoznak, mint régen, hogy egy vállalat alkalmazta őket, hanem zömmel "szabadúszók", azaz vállalkozók. Munkaidő kötetlen, amikor igényli a megrendelő.
Tolmácsolni (hivatalosan) csak képesítés birtokában lehet. Idézet egy ezzel foglalkozó oldalról:
"Jó, jó, megvan a képesítés, de hogyan tovább? Mivel a legtöbb megbízó (legyen az közvetlen ügyfél vagy fordítóiroda) nem szeret megbízási szerződést kötni, gyakorlatilag két lehetőség áll előttünk: egyéni vállalkozást indítunk vagy adószámos magánszemélyként számlázunk. A kettő között nem is olyan könnyű meghúzni a határt, de annyi biztos, hogy rendszeres megbízás esetén érdemes egyéni vállalkozást indítani.
Ezenkívül céget is alapíthatunk, a fordítók/tolmácsok körében a Bt. és a Kft. a legelterjedtebb cégforma. Itt muszáj felhívnunk a figyelmet egy gyakori tévhitre: Sokan azt gondolják, hogy a hiányzó képesítés alól a cégalapítás kibúvót jelent, ez azonban nincs így. Bizonyos tevékenységeket (amilyen a szakfordítás és a tolmácsolás is) a vállalkozó a vállalkozási formától függetlenül, tehát egyéni és társas vállalkozóként is (vagy éppen adószámos magánszemélyként), csak akkor végezhet, ha a vonatkozó jogszabályokban meghatározott képzési követelményeknek meg tud felelni, azaz a vállalkozás valamelyik tagjának vagy munkavállalójának rendelkeznie kell az adott munkaköri feladat ellátásához szükséges képesítéssel."
Mennyit keresnek? Amennyi munkát sikerült felhajtaniuk, (abból még adóznak) és amennyire jók a szakmában.
És itt az oldal, itt olvashatsz bővebben róla.
Ja, hát úgy "könnyű"... :-)
Nem komolyan írtam a könnyűt és igen, akkor jól tudtam, hogy mindenképpen felsőfokú vizsga kell hozzá.
Én középfokú nyelvvizsgával, élő nyelvtudással próbáltam meg egyszer otthon a szinkrontolmácsolást tv-ből, de már kb. a 3.-ik modatnál nem tudtam, mit mondott a tv-ben az illető, lemaradtam: piszok nehéz :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!