Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha a munkaszerződés szerint...

Ha a munkaszerződés szerint van ebédszünetem, amit nem vehetek ki, hazamehetek hamarabb a munkahelyről? (lent)

Figyelt kérdés

(A karrier miatt gondoltam ezt a témát, bocsi ha máshova kellene írnom.)

A munkaszerződésem szerint van 30 perc ebédszünetem. Ezt nem vehetem ki, ott kell ülni az irodában és ugyanúgy dolgozni "nonstop". Viszont ugyanúgy csak később mehetek haza, mintha lett volna ebédszünetem.

Ha kihagyom az ebédszünetet, akkor foghatom magam és hazamehetek hamarabb?

Vagy felállhatok ebédidőben és elmehetek szünetre akkor is, ha a főnököm (kis cég, a közvetlen főnök a tulajdonos) nem engedi?

Mivel szerződésben van szünet gondolom az utóbbit tehetem meg hivatalosan. Viszont ha már nem megyek el szünetre sokkal jobb lenne hamarabb hazamenni.

2017. nov. 12. 22:26
 1/7 Tudatmodosult válasza:
81%
Szerintem mondj fel. 8 órát +30 percet egyhelben vagy és dolgozol? A főnök nem enged enni? Mi ez? Most ez komoly?
2017. nov. 12. 22:58
 2/7 A kérdező kommentje:
Nyilván ehetek de csak a monitor előtt, ahogy a munka engedi. Nem mondhatok fel, mert fix szerződésem van jövő nyárig.
2017. nov. 12. 23:00
 3/7 anonim ***** válasza:
85%

Az, amit csinálsz, elvileg nem szabályos, mert a munkaközi szünetet úgy kell kiadni, hogy arra az időre mentesülsz a munkavégzés alól. Ettől nem lehet eltérni, még akkor sem, ha a munkavállaló és a munkáltató is beleegyezik.

Mégis a gyakorlat azt mutatja, hogy erről sokan önként lemondanak, mert nem létszükségletük, hogy ténylegesen kimenjenek arra az időre, elég, ha munkaidőben gyorsan esznek. Ilyenkor viszont a munkáltatónak meg illik ezt el is számolni, és nem tovább bent tartani az embert.

Tehát ha teljesen szabályosan akarsz eljárni, akkor felállsz, és kimész enni. Egyébként meg megbeszéled a munkáltatóval, hogy neked megfelel, ha munkaidőben eszel, de akkor 8 óra után mész haza.

2017. nov. 12. 23:44
 4/7 anonim ***** válasza:
83%
Ha nem a munkaügyes troll vagy, akkor sürgősen hagyd ott ezt a trágya helyet. Ha nem engednek ebédidőben ebédelni, akkor ez okot ad az azonnali hatályú felmondásra is.
2017. nov. 13. 00:00
 5/7 anonim ***** válasza:
80%
Nem enged el (?) akkor én ennék, de úgy, hogy mindennap ráborítanám véletlenül a klaviatúrára a vizet, kávét, kakaót, üdítőt, aztán meg a házra is, meg a konnektorba bele.
2017. nov. 13. 05:26
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem, haza nem mehetsz. A munka törvénykönyve szerint azt a 30 percet ebédeléssel töltheted, szóval amit jogilag (!) megtehetsz az az, hogy nem érdekel, hogy mit "enged" a főnök, meg mit nem, valamikor a nap közben felállsz és elmész ebédelni.

Nyilván nem lesz hosszútávú karriered a cégnél, ha ezt megteszed, maximum esetleg pereskedhetsz utána. Én dolgoztam cégnél, ahol a gép előtt ebédelés volt a hivatalos policy, szintén 30 perces ebédidővel, túl lehetett élni. Ott annyi volt a kompenzáció, hogy ha a gép előtt ettél, és az előre megadot éttermek egyikéből rendelted a kaját, akkor a cég fizette. Ha egyébként elégedett vagy a hellyel, akkor szerintem emiatt nem érdemes lázadozni.

2017. nov. 13. 10:04
 7/7 anonim ***** válasza:
A munkaközi szünet nem vehető ki a munka kezdetén és végén a jog szerint. De általában meg lehet beszélni, nálunk ez nem akadály ha minden rendben van a munkával.
2017. nov. 13. 10:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!