Mit "kell" tenni, ha az ember munkanélkülivé válik (de azt gondolja, hogy 1-2 hónapon belül talál állást magának)? Be "kell" jelentkezni munkanélkülinek (és hol? ), kell-e TB és egyéb fronton valamit csinálni?
Nemrég volt a munkahelyemen egy nagyobb leépítés, hál'istennek nem kerültem bele, de elkezdtem gondolkodni mi lesz, ha legközelebb igen...
Nem lesz tragédia, szerintem találok majd állást, a kérdés csak az, hogy van-e ilyenkor az embernek tennivalója.
Ha kell a pénz, akkor be kell jelentkezni álláskeresőnek, és bizonyos ideig kapsz álláskeresési járadékot. Az a bizonyos idő függ attól, hány nap munkaviszonyod volt az elmúlt 3 évben (de max. 90 napig jár), és az összeg meg a munkabéred átlagától függ, de legfeljebb a minimálbér napi összege naponta.
Ha nem kell ez a pénz, akkor nem vagy köteles bejelentkezni álláskeresőnek, és járadékot igényelni. A munkaviszonyod megszűnése utána 45 napig még jogosult leszel eü. ellátásra, vagyis a 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. Az álláskeresési járadék folyósítása alatt ezt egyébként nem kell fizetni, és csak a lejártát követően indul a 45 nap.
"akkor a 90 napból fennmaradó pénz 80%-át egy összegben kifizeti a munkaügyi központ neked. :)"
Akkor én is kiegészíteném: csak akkor, ha kikéred. De ha kikéred és az új munkahely mégsem jön be valami miatt, akkor csak újabb 360 nap biztosítotti idő után leszel jogosult újra álláskeresési támogatásra - azaz min. 1 évig dolgoznod kell, addig nincs pénz.
De ha nem kéred ki, akkor szabadon felhasználható az a keret: pl. másfél hónapot kaptál, az új helyen csak 3-4 hónapig vagy, akkor a felmondás után a munkaügyin "bentmaradt" másik másfél hónapot álláskeresésit megkapod.
Igen, igazad van, annyira nem mentem bele ebbe a részébe, mert nem vettem igénybe, de azt elmondták, hogy kifizetik :)
De így kerek, ahogy leírtad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!