Érdemes elvégeznem a közgázt, vagy menjek ki külföldre?
Angolul felsőfok, németül erős középszinten beszélek.. de szakmám nincs :) nem jó a kézügyességem, nem vagyok túl gyakorlatias.
Targoncás jogsim van.
Idővel minden automatizálva lesz és így kérdeses, hogy egy szakképzetlen ember mikor kerül lapátra külföldön.
Én ezt a szakot végeztem, németül beszélek, de ezt nagyon kevés helyre kérik önmagában. A jobb helyekre minimum középfokú angolt kérnek, bár inkább azt látom, hogy folyékony angolt. Ez érthető is, hisz az üzleti nyelv az angol.
Az egyetemen hiába jártam magyar nyelvű képzésre, sok dolog eleve angolul volt a könyvekben, mert felesleges, értelmetlen lefordítani őket. Én erre főleg a képzés felénél eszméltem rá, így elkezdtem angolt tanulni, de jelenleg csak az alapszintig jutottam, messze vagyok még a folyékonytól.
Szerencsére fel tudtam költözni Bp.-re, és szerencsém volt, mert találtam angol nyelvtudás nélkül is egy szakmabeli állást, ami tetszik is, de így nyelvtudás nélkül a fizetés igen kevés. Azt, hogy felvettek annak köszönhetem, hogy fiatal vagyok (24 éves) és tőlem várták a "modernebb szemléletet". Vidéken ezzel a szakkal + folyékony angollal az ismerőseim állami szerveknél a szakképzett minimálbérért vagy a versenyszférában árufeltöltőként, irodai asszisztensként tudtak elhelyezkedni.
Én is úgy gondolom, hogy ez a szak Msc-vel, min. erős angollal + mérlegképes könyvelői végzettséggel ér sokat, anélkül nem. Szerintem 30 évesen ebbe belevágni igen nehéz, mert mire mindezt megszerzed, az min. 6 év, annyi idősen tapasztalat nélkül pedig nem valószínű, hogy kapkodni fognak utánad a cégek.
Szerintem érdemesebb kimenni külföldre, mert ott csak annyi idő alatt, ami a képzésre elmenne összegyűjthetnél elég sok pénzt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!