Egy 16 éves lány megfelel szállodai takarítónak?
Most jelentkeztem takarítónak diákszövetkezeten keresztül, már be is hívtak csütörtökre, de ôszintén tartok tôle. Igazából mikor elvállaltam, sajnos nem kaptam részletes tájékoztatást a munkakörülményekről, így pl az is utánna derült ki hogy heti 1 szabadnapom lesz, 10 órás munkaidővel (ezt nem a diákszövetkezeti irodában tudtam meg, mert nem igazán szabályos). Mondjuk én is hülye voltam hogy elvállaltam, mert nem is hiszem hogy alkalmas lennék takarítónak a munkatempóm miatt (csiga :D) Szerintetek visszamondjam?
16/L
16 évesen eleve nem dolgozhatsz 10 órát és nem lehet heti 1 szabadnapod, mert a Munka Törvénykönyve védi a fiatalkorú (16-18 között) munkavállalót :
"Munkaidő, pihenőidő
A fiatal munkavállaló munkaideje legfeljebb napi 8 éra, illetve heti 40 éra lehet. A fiatal munkavállalóra egy hétnél hosszabb munkaidőkeret nem alkalmazhaté. A munkaidő megállapításánál a több munkáltató részére történő munkavégzés munkaidejót össze kell számítani.
Ha a fiatal munkavállaló napi munkaideje meghaladja a 4 és fél érát, részére legalább 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani. A fiatal munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább 12 éra pihenőidőt kell biztosítani, ettől sem a kollektív szerződés, sem a felek megállapodása nem térhet el érvényesen semmilyen esetben sem. A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg, ettől érvényesen eltérni munkaidőkeret alkalmazása esetén sem lehet."
Amúgy mennyi lenne az a méltánytalanul kevés?
Fuu ez nagyon durva.
Nálunk a takaritók 600ft/h val kezdenek. És ennél csak feljebb van...
Nem hiszem,hogy a diák szövetség ilyen melót akarna kiosztani,szerintem őket is palira vették.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!