Szakácsok! Leirnatok ti hogy dolgoztok?
Sziasztok kedves szakacs tarsaim!
(igazabol nem tudtam, hogy fogalmazzam a kerdest, ugyhogy leirnam reszletesebben a problemam)
Kijartam egy iskolat, ahol pincer es a szakacs szakma benne volt, az emeleteket megtanitottak, ami kell egy vendeglatosnak, de a gyakorlati reszt nem igazan tudtuk elsajatitani, mert az iskolanak nem volt penze, de amikor volt alkalom fozesre, akkor en figyeltem es majdnem 5 os bizonyitvanyom lett ( igazabol a szakacs, pincer az jo lett, csak a bena kerteszet huzta le az atlagom)
Na de tudom ezek az ismeretek nem eppen elegek, de nagyon sokat foztem mar fiatal korom ellenere is, mert nagyon szeretek ujitani es fozni, kostolni es minel tokeletesebb etelt megfozni. Tehat szivvel lelekkel fozok, es eddig egy ember se mondta a foztomre, hogy rossz, pedig en nem vagyok az a sertodekeny tipus. Inkabb szivesebben fogadom el a kritikat, hogy tudjam min kell maskor javitanom.
Raadasul foztem mar mindenfele korosztalynak, ferfinak es nonek egyarant, idegennek es baratoknak,csaladomnak is.
Ez mellett voltam versenyeken is, rendezvenyeken is.
De voltam kulfoldon is, igaz ott nem eppen szakacs voltam, azert reszt vettem a muveletekben is, de ott peldaul rengeteg ember jart, es sikerult kiadni a rendelest percenkent 8-10 fonek. Es folyamatosan jottek a rendelesek. Igaz faraszto hely, es nincsenek munkanapok es meleg van, de en szeretem nagyon. Viszont annyira felek :(
Felek, hogy nem felelek meg, nem tudok megfozni valamit, vagy esetleg elrontok valamit :(
Nalatok ez hogy szokott mukodni? Miket szoktatok fozni ott ahol dolgoztok? Elszoktatok rontani valamit akkor is, ha mar kepzett szakacsok vagytok? Szoktak kritizalni a foztjeiteket? Ezert kaptok lecseszest a fonoktol? Megszoktak mondani, hogy mennyire sozzatok vagy izesitsetek az eteleket vagy a ti szajizzetek alapjan?
Milyen jellegu eteleket foztok? Tudnatok mondani peldakat?
Gondolkoztam mar azon is, hogy ezt a szakmamat amit nem talalok teljesnek, kiegeszitem egy uj okj szakacs szakmaval.:( de lehet, hogy hulyenek neznenek xd
Egy fiatal lany
Ismerős szakács, de ő egyből elment egy 2 éves extra csak szakács képzésre is a vendéglátós képzés után, hogy ne kukta legyen, jelenleg is azt csinálja.
Ahol ő dolgozik (amennyire beszélgetésekből kijött), ott jelenleg segéd, de nagyobb munkákat is rá bíznak ha úgy alakul, vele is előfordult már hogy elrontott valamit, de kapott egy fejmosást meg azt is megmutatták, hogyan kell megcsinálni és kb ennyi.
Vendéglátás stresszes meló. Kiabálás, fejmosás szinte borítékolható, de ezen az emberek át kell esnie. Szerintem felesleges Magyarországon ilyen irányú továbbképzéseket elvégezni, itthon nagyon sz,rok a szakács képzések. Vagy menj hajóra és, ha tényleg teljesen kezdő vagy akkor reggeliztető szakácsnak felvesznek. A későbbiekben pedig lesz továbblépési lehetőséged. Az itt szerzett tapasztalattal pedig bármelyik országban kamatoztathatod. Vagy rögtön kimész valamelyik országba és ott is valami alsó pozícióban fogsz kezdeni, de a ranglétra megmászását sehol sem fogod megúszni. Az pedig, hogy tényleg tetszik-e a szakma és bírod a veled járó stresszt viszonylag gyorsan ki fog derülni élesben.
Itthon felesleges éveket vesztegetni, mind fizetés, mind pedig szakmai kihívásokat és fejlődési lehetőségeket tekintve. Persze külföldre legalább egy alapfokú kommunikációs nyelvismeret szükséges, a többi lényeges dolog úgy is rád ragad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!