Őrült az aki jún elején még az áprilisi fizetésére vár de bejár dolgozni? Mit lehet tanácsolni egy ilyennek?
Ismerősöm akasztott ki egy kérdéssel. Azt kérdezte meddig járnék be dolgozni ha heteket csúszna a fizetés és még mindig semmi határidő nincs a cégtől mikor jön meg?
Jún eleje van még az áprilisi fizura várnak melyet máj 10-ig kellett volna megkapni. Azóta se kapták meg és lassan a májusi is esedékes. Ígérgetés az van zsákszámra a cégtől de semmi sincs mögötte.
És persze azóta is bejár dolgozni (ő is meg az összes többi bárányka is) és reménykedik.
És azt kérdi tőlem én meddig járnék be. Én meg agyvérzést kapok a kérdéstől is.
Meddig járnék be? Fizetési határnap + 1-2 napig.
Aztán ha nincs pénz azonnali hatályú felmondás és indul a közjegyzői fizetési meghagyás majd ha annak nincs hatása akkor per.
Én ezt tenném. Ami teljesen elképzelhetetlen nekem hogy én több hetes csúszással még bejárjak.
Ti mit mondanátok egy ilyen „bárányka” dolgozónak?
1-es, "lájkoltalak" :-)
Hogy ez soha nem bír ki egy ünnepnapot sem, hogy ne tegyen fel ilyen kérdéseket... Bár tegnap azt hiszem, nem írt... :-)
Hogy a kérdésre is válaszoljak: ha nagyon sok éve ott dolgozom és bajban van a cég, akkor igen, várnék még és bejárnék dolgozni - persze csak akkor, ha előtte voltam olyan okos és megfogadtam azt a pénzügyi tanácsot, hogy legalább 6 havi tartalékkal kell rendelkeznie az embernek.
Még mielőtt lehurrognátok, hogy nem okosság kérdése, stb.: nem, jelenleg nekem sincs még annyi, de dolgozom rajta :-)
"Ha előtte 10 évig percre pontosan érkezett a fizetés, és csak most ebben az egy hónapban történt valami, ami miatt késik, akkor simán várnék egy hónapot. Ha még életemben nem kaptam tőlük pénzt, "
Hát és ha se ez se az?Ha ott vagy pár hónapja egy éve mondjuk a pénz már gyakran késett de ennyit még soha (pár napot) akkor?
"Senkinek semmi köze hozzá, hogy ő miért is dolgozik ingyen a cégnek."
Elsikkadtál azon apróság felett hogy ő kérdezte. Semmi közöm hozzá de ha egyszer ő kér fel véleményezésre akkor onnantól fogva van közöm
Én hónapokat vártam rá, aztán egyszer csak besokkaltam, és azonnalival felmondtam. Több, mint 20 évet lehúztam ott. Nem éreztem szükségét, hogy rögtön ugorjak, elég sok mindent megéltem a kollégákkal, és sok segítséget is kaptam a cégtől.
Azt ne feledd, hogy azonnali hatályú felmondásnál nincs időd közjegyzőhöz szaladgálni, ha az egyéb juttatásokra is igényt tartasz (végkielégítés stb.), nem csak a jogos béredre. Ráadásul nem lehet akármikor meglépni, csak azt gondolod, hogy 1-2 nap késés (egyszer-kétszer) már jogalap rá. Mert nem!
Nálunk volt kollektív szerződés, ami leírta, hogy milyen esetben lehet élni az azonnali hatályú felmondással, és legkésőbb milyen időpontban, hogy az jogszerű legyen. Valamint, mit kell még meglépni ahhoz, hogy szintén jogszerű legyen. Például előtte írásban felszólítani a munkáltatót a bér rendezésére. Ha ezeket nem tetted meg a leírásnak megfelelően, akkor nem volt jogszerű az azonnali hatályú felmondásod.
Gondolj bele: Elgázol egy autó, nem mész dolgozni, nem tudsz telefonálni, hogy mi történt, mert éppen kómában vagy. A cég azonnalival elbocsát, mert igazolatlanod van, és milyen szemét vagy még hozzá, fel sem veszed a telefont. Szerinted ez jogszerű? Hát nem.
Mindkét félnek körültekintően kell eljárni, együtt kell működniük, és ha minden cérna szakad, akkor lehet joggal élni bizonyos dolgokkal.
A cégnek ilyen esetben kutya kötelessége érdeklődni családtagoknál, szomszédoknál, kollégáktól stb., hogy mi történt a dolgozójával, ha másként nem írásban felvenni vele a kapcsolatot, és az összes információ birtokában dönteni a következő lépéséről.
Én hasonló esetben a munkaügyi felügyelőségen tennék panaszt, és ha akkor se fizet a munkáltató (és kollektív szerződés mást nem ír elő), 15 napon belül azonnali hatállyal megszüntetném a munkaviszonyom, utána 30 napon belül mennék a munkaügyi bíróságra a bérem és egyéb (ilyenkor járó) juttatások megítélésre végett. A határidők jogvesztő határidők, azt ne felejtsd!
" azt ne felejtsd!"
Újra szeretném felidézni hogy nem én vagyok a sztroi szereplője.
Én annyit tudok hogy X helyen most jún elején még nem kapták meg azt az áprilisi fizut amit máj 10-ig kellett volna...
Ennyit tudok.
Meg azt hogy ígéret az van (volt/lesz) hogy "már holnap fizetünk" aztán május 10 óta nem jött el az a "holnap".És jún 6. van itt kéne lennie a májusi fizunak is.
" május 10-éig kell fizetni akkor 11-től a fizetésem odaadásáig nem látnak,"
Én is pont így gondolom. Na jó egye fene nem 11-ig várok hanem mondjuk 15-ig és ha nem kapok ÍRÁSBAN valami atomstabil okot akkor szevasz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!