Ez tényleg így van, vagy valamit benéztem? Egyszerűsített foglalkoztatás?
Van egy munka amire nehezen találnak embert, és munkaközvetítő cégen kerültem oda, egyszerűsített foglalkoztatással. Azt írja a szerződés 630 Ft, és az ember is azt mondta nettó 630 bér. 100 valahány ezret mondott az ember ott ha az egész hónapot dolgozom (hétvége kivételével) és én is 110 et számoltam.
De ott bent azt mondták, hogy a rendes dolgozók 90.000 ezret kapnak nettóban.
Egy haverom azt mondta, hogy az egyszerűsített az több mint a rendes munkavégzés, de akkor meg nem fizet a nyugdíjba.
A munka könnyű egyébként, azt mondták az ottaniak hogy nagyon keveset fizet. De a 110 nem olyan kevés ahhoz képest hogy nem szakadok meg. Még máshol ugyanennyit kapok igaz nem egyszerűsítettben, de kihajtom a belemet.
Elképzelhető, hogy valamivel többet kapsz, mint a rendes munkaviszonyban dolgozók, hiszen utánuk több járulékot fizet a munkáltató, utánad pedig csak napi 1000 Ft-ot.
Egy munkáltatónál alkalmi munkában
- egy héten belül összesen legfeljebb 5 naptári napot
- egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb 15 naptári napot
- egy naptári éven belül összesen legfeljebb 90 naptári napot
dolgozhatsz, illetve mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén egy naptári éven belül összesen legfeljebb 120 naptári napot.
Ha téged folyamatosan kívánnak így foglalkoztatni, és nem mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkáról van szó, akkor részben feketén dolgozol.
Egyszerűsített foglalkoztatásban nem leszel tb által biztosított, csak baleseti egészségügyi szolgáltatásra leszel jogosult. Táppénzt, kedvezményes gyógyszereket, kórházi kezeléseket nem vehetsz igénybe. Hogy erre jogosult legyél, a havi 7110 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot kell a NAV-nak megfizetned.
A ledolgozott munkanapok száma alapján nyugellátásra és álláskeresési ellátásra jogosult leszel.
Az első válaszhoz annyit még hozzátennék, hogy egyszerűsített foglalkoztatásnál nincs "nettó bér". Ugyanis a foglalkoztató mindenképp a bruttó bért adja át neked, míg a rendes dolgozóknak nettó bért ad az adóelőleg, és a járulékok levonása után. Az egyszerűsített foglalkoztatás egy bizonyos határig adómentes, de afölött meg saját magadnak kell majd befizetni az adót jövőre.
Ha ezt, és a csupán havi 1000 forint munkáltatói közterhet nézzük, akkor máris vastagon megéri így foglalkoztatni téged. Persze, ahogy az első válaszoló írja, alkalmi munka nem lehet bizonyos számú napnál több egy adott munkáltatónál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!