Miért működnek és működhetnek a mai napig MLM vállalkozások?
A kérdés talán lerágott csont, talán inkább költői. Akár Magyarországon, de akár a világ bármelyik fejlett államában miért van lehetőség mindmáig létrehozni és működtetni MLM típusú, szolgáltatással vagy termékkel kereskedő vállalkozást.
Miért nem hoznak kőkemény jogszabályokat, amiben a porig korlátozzák vagy akár tiltják ezt a sémát? Miért nem hoznak olyan adózási törvényeket, amelyek maximálisan megnehezítik vagy ellehetetlenítik a piramisjátékok résztvevőit? Végül talán a legerősebb kérdés, miért dőlnek be a mai napig, emberek százai, ezrei ennek a szisztémának és válnak részeseivé vagy igénybe-vevőivé egy MLM struktúrának? Kizárt, hogy a könnyen-gyorsan meggazdagodásos és a dolgozz-magadnak mentalitást ennyien elhiszik egy érettségi szint fölött.
Sem áldozata nem vagyok MLM-nek, sem az ismerősi körömben nincs tagja ilyennek, de felmerült és állatira érdekelne pár értelmes válasz, mert én nem látok bele ebbe a rendszerbe.
Igen, én is azon vagyok, hogy ezt pontosítsuk.:)
Én ezeket ismerem: Oriflame, Avon, FLP, Herbalife, Amway, meg még 2-3 táplálékkiegészítős cég, aminek a neve már nem jut eszembe.
Itt mindegyiknél direktmarketingről van szó, tehát nem tartanak fenn üzleteket a cégek a termékeik értékesítéséhez, se nem költenek emiatt annyit szállításra, hanem mindenki magának oldja meg a találkozási helyeket a vevővel.
Tehát van egy termék, amit teljesítménytől függően bizonyos % kedvezménnyel vehetsz meg, és egy raktárból elszállítod a saját költségedre és eljuttatod a vevődhöz.
Ennek a neve MLM. Azért multilevel, mert több ársáv van, több különböző %-on tudsz terméket venni a cégtől minősítésedtől függően.
A terméket, amennyiben nem vagy vele elégedett, a raktárban visszavásárolják, ugyanúgy él a minőségi kifogás, mint az üzlethelyiséggel rendelkező kiskereskedésekben, ugyanúgy érvényes rá a fogyasztóvédelmi törvény.
#21 akkor csak a nagyobbakat beidézném, amikre én gondoltam Forever, Zepter anyacégek és ezekhez hasonló variánsok kisebb kaliberrel. Különböző "termékeket és szolgáltatásokat" értékesítenek MLM rendszerben és a tevékenységük a gazdasági bűncselekmények felét kimerítENÉ normális esetben.
Azt úgy érzem ideje tisztázni, hogy sem én nem vagyok, sem közeli hozzátartozóm vagy rokon/ismerős nem áldozata egyiknek sem a hosszan soroltak közül. Én szimplán, még ha nem is a legideálisabb(már ha van ilyen kifejezés) fórumon voltam kíváncsi arra, hogy egyedül vagyok e azzal a véleményemmel, hogy a világ fejlettebb országainak tagjaként nálunk miért van ezekre lehetőség.
Abban mindenkinek igaza volt a válaszoknál, hogy kereslet van rá még akkor is, ha végül mindenkit átvernek. A kereslet újratermelődik friss, tudatlan, tapasztalatlan vásárlókkal és értékesítőkkel is. Viszont ha az állam és a jog nem véd meg ezektől, akkor csodálkozunk, hogy 4-5millióan élnek szegénynek számító háztartásban? Csak mert az egyik a lottó 5öst várja a másik meg azt hiszi, hogy 2 hét munkával meggazdagszik, a harmadik meg úgy érzi, hogy jól járt, mer' olyan szimpi volt az olcsóöltönyös-telefonjátszorongató értékesítő. Valakinek csak tennie kéne valamit..
A Forever az az FLP. Akkor ezt mindketten ismerjük, akkor beszéljünk erről!
Hol van benne az átverés?
Most vettem egy dezodort, mindig tőlük veszem. Voltam a bemutatójukon is de nem akartam ilyet dolgozni, mert nem tetszik ez a munka.
De meg kéne találni azt a pontot, ahol szerinted a csalás van, én nem találtam.
#23 a bemutató milyen szép szó a gátlástalan módszerekkel történő beszervezésre :) végülis a 9/11 előtt is biztos voltak AK47 meg RPG bemutatók, repüléstechnikai bemutatók stb :)
Ezek a "bemutatók", hiába mondhatsz nemet, arról szólnak, hogy órákon keresztül próbálnak meggyőzni téged, hogy ha belépsz, akkor teis olyan sikeres leszel mint a színpadon álló csillogó szemű 50+os pár, akinek egyik tagja utolsó próbaként elkezdte, míg a másik tagja hetekig visszautasította, de végül beadta a derekát és most Warren Buffet főzi nekik a kávét, miután Bill Gates kitakarította a garázst és a jachtot. Ócska, lerágott trükkökkel csábítanak oda tucatnyi reménytelen helyzetben lévő vagy a munkaerőpiacon zéró tapasztalattal rendelkező fiatalt, hogy itt aztán megcsinálhatják életük karrierjét szinte már holnap. Azért a kezdő csomagot kötelező megvenni, hiszen anélkül hogyan árulnád hitelesen mi? :D így legalább, ha az első héten rájösz, hogy hülyére vettek, akkor is nyertek rajtad pár tízezret és visszajött az "előadás" költségvetése.
24: Ehhez be kéne tudni bizonyítani bíróság előtt, hogy a termék NEM ÉR ANNYIT.
Pedig az a helyzet, hogy de, ér annyit, hiszen emberek tízezrei veszik meg annál az árnál drágábban nap mint nap. Nyugat-európai országokban is.
Szóval itt még nem valósult meg semmelyik tényállás!
És ha megvalósulna, tudod, mi lenne?
Alapvető tévedésben vagy, hogy az állam nem maffiaszervezet. Mégis azt várod tőle, hogy megvédjen. Miért? Mért védene meg az egyik maffiózó a másiktól? Nem fog. Ezért nem fog az ügyész vádat emelni. Ahogy a tízezerszámra beadott devizahiteles feljelentés ügyében sem történt egyetlen vádemelés sem, pedig ott nemzetirtás vádja is van, százereszámra nem születtek gyermekek, rengetegen haltak bele a stressz okozta betegségbe, és lettek öngyilkosok is.
A jogtalan kilakoltatások most is folynak százával.
Az ügyészség pedig nem emel vádat.
#25 Lehetséges, hogy ki kellett volna emelnem, hogy bár a kérdést kimondottan magyarországra vonatkoztatva teszem fel, de nem a jelenlegi kormányzattal szemben. Ez egy feudalista szervezésben működő autokrácia, ezt mindannyian tudjuk, akik képesek vagyunk elolvasni 1-2 objektív forrásokból és újságírókkal dolgozó cikket naponta.
Tudom, hogy sem vádemelés nemlesz az említett cégek ügyében sem pedig törvényi szigorítás a működésüket érintő kérdésekben. De az egész idáig említett felvetés azért engedtessék már meg nekem, meg hogy minimálisan túllássak magamon és ebből fakadóan érdekeljen tőlem totálisan független emberek, közösségek nyomora.
Vannak tök jó mlm cégek, a legismertebbek: Avon, Oriflame. Semmi baj velük. Nem az mlm-et védem, de a piramisjátékok alkalmazzák az mlm szisztémáját, nem fordítva.
Persze vannak hurka mlm cégek, pl. a Tupperware vagy mi, konkrétan egy műanyag ételtároló több ezres tétel, semmivel sem tud többet mint a kínaiban vásárolt társa.
De maga a rendszer, ha van valós termék vagy szolgáltatás, jól és megbízhatóan működik.
#27 én sem az ellen vagyok, hogy a csóri minimálbéren tengődő családanya keressen még 10-20ezret kozmetikai termékekkel.
Azok léte zavar, akik akár a túlárazott műanyag tárolódobozt akár pénzügyi termékeket árulnak sőt, ehhez frissen valamilyen iskolából szalajtott fiatalokat használnak fel, akik azt hiszik, hogy vettek egy laptopot, telefont meg olcsó öltönyt és a következő hónapot a wall street farkasaként fogják kezdeni. Aztán mikor az ismerősi körük 96%-a elküldte őket a pcsába, meg 2 óra alatt kitöltöttek vmi ócska adatlapot a szülőkkel és a maradék 1-2 haverral aki engedte, akkor nem érkeznek az első milliók így otthagyják. Pár év múlva meg valami középszerű munkahelyen már csak kínos emlék lesz a dologból. És akkor ez megint csak az egy a sokból probléma.
Szia !
Én csak 2 dolgot nem értek:
1. Ha nem látsz bele, nem ismered, akkor milyen alapon van véleményed?
2. S ha valóban nem látsz bele, akkor honnan tudod, hogy az a semmi, amiről most konkrétan írsz, az piramis játék ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!