Miért működnek és működhetnek a mai napig MLM vállalkozások?
A kérdés talán lerágott csont, talán inkább költői. Akár Magyarországon, de akár a világ bármelyik fejlett államában miért van lehetőség mindmáig létrehozni és működtetni MLM típusú, szolgáltatással vagy termékkel kereskedő vállalkozást.
Miért nem hoznak kőkemény jogszabályokat, amiben a porig korlátozzák vagy akár tiltják ezt a sémát? Miért nem hoznak olyan adózási törvényeket, amelyek maximálisan megnehezítik vagy ellehetetlenítik a piramisjátékok résztvevőit? Végül talán a legerősebb kérdés, miért dőlnek be a mai napig, emberek százai, ezrei ennek a szisztémának és válnak részeseivé vagy igénybe-vevőivé egy MLM struktúrának? Kizárt, hogy a könnyen-gyorsan meggazdagodásos és a dolgozz-magadnak mentalitást ennyien elhiszik egy érettségi szint fölött.
Sem áldozata nem vagyok MLM-nek, sem az ismerősi körömben nincs tagja ilyennek, de felmerült és állatira érdekelne pár értelmes válasz, mert én nem látok bele ebbe a rendszerbe.
10.: És nem csak idős emberek állnak be MLM-ezni, hanem egyetemisták, aktív munkavállalók zömében. Nehéz lenne egy közgazdász hallgatóról bebizonyítani bíróság előtt, hogy fogyatékos.:)
Én is most MLM-hálózatból veszek több terméket Vaterán, nehéz lenne egy profi, több tízezres eladással rendelkező pozitív értékelésű vaterás árusnál kimutatni, hogy nincs szellemi képességei teljes birtokában.:)
10.: Továbbá nem találom az esetleírásban az eltulajdonított idegen dolgot.
Mi volna az?
#5+#11 na a kedvedért utánanéztem és megtaláltam a konkrétan ide passzoló törvényt :)
BTK - Piramisjáték szervezése
412. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Remélem kielégítő volt a jogi konferenciánk, igazából nem is értem miért próbálod védeni ezt a rendszert, ha csak nem vagy "mívelője". Higgy nekem, hogy bűncselekmény, csak nem tudják mindenkire egyaránt ráhúzni a tényállást kapcsolatok/korrupció stb. miatt, ezért vetettem fel más fajta alternatívát mint pl. a gazdasági ellehetetlenítés módszerével.
#12+#13 kezdeném utóbbival. az eltulajdonított idegen dolog az illető pénze, vagyona.
a 10-es válaszomat sajnos nem olvastad figyelmesen, mert én nem az MLM-ben résztvevő, abban dolgozó emberre vonatkoztatva írtam a kifosztást, hiszen nem őt fosztják ki, hanem arra értettem, akinek eladják a különböző semmit. Az Ő kárára valósul meg a kifosztás törvényi tényállása, ami alapján elő lehetne szedni akár a legalsó kishalat, akár az egész csalás szervezőjét/szervezőit.
Én most egy dezodort vettem MLM-cégből.
Meg korrektort fogok.
1970 Ft.
Meg 550 Ft.
#16 azzal, hogy dolgozol benne, részt veszel benne, erről ráadásul buta módon még szerződéseid, okirataid is keletkeznek, máris bűnrészessé/bűnsegéddé/bűnpártolóvá válsz, az ügyvédedtől függően valamelyik.
Amúgy továbbra sem nagyon látom, hogy milyen termékekről beszélünk? mert legkevésbé a kereskedelmi forgalomban bárhol kaphatóakról. Még csak rá sem tértünk a buszos utazásos átverésekre, ahol ugyan van termék, csak éppen 10-20-100x-osan túlárazva és egy ügyes fiatalember által prezentálva.
Visszatérve az MLM cégekhez, ott vagy pénzügyi szolgáltatásokról vagy valamilyen áltulajdonságokkal felruházott, esetleg placebo termékekről beszélhetünk.
Ezek pedig bizony kimerítik a fogyasztó megtévesztése, netán a csalás BTK paragrafusait. Most komolyan az egész gazdasági bűncselekményről szóló szekciót had ne másoljam már be :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!