Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért működnek és működhetnek...

Miért működnek és működhetnek a mai napig MLM vállalkozások?

Figyelt kérdés

A kérdés talán lerágott csont, talán inkább költői. Akár Magyarországon, de akár a világ bármelyik fejlett államában miért van lehetőség mindmáig létrehozni és működtetni MLM típusú, szolgáltatással vagy termékkel kereskedő vállalkozást.

Miért nem hoznak kőkemény jogszabályokat, amiben a porig korlátozzák vagy akár tiltják ezt a sémát? Miért nem hoznak olyan adózási törvényeket, amelyek maximálisan megnehezítik vagy ellehetetlenítik a piramisjátékok résztvevőit? Végül talán a legerősebb kérdés, miért dőlnek be a mai napig, emberek százai, ezrei ennek a szisztémának és válnak részeseivé vagy igénybe-vevőivé egy MLM struktúrának? Kizárt, hogy a könnyen-gyorsan meggazdagodásos és a dolgozz-magadnak mentalitást ennyien elhiszik egy érettségi szint fölött.

Sem áldozata nem vagyok MLM-nek, sem az ismerősi körömben nincs tagja ilyennek, de felmerült és állatira érdekelne pár értelmes válasz, mert én nem látok bele ebbe a rendszerbe.

2017. máj. 21. 01:47
1 2 3 4 5
 11/48 anonim ***** válasza:
60%
10: Ez szerintem korlátozottan vagy teljesen cselekvőképtelen embert jelöl, akinek gondnok van kirendelve. Tehát akiről orvos megállapította, hogy önálló ügyei vitelére nem képes. Nagyszüleim demenciásak voltak, minket sem ismertek fel, meztelenül elkóboroltak, mégsem kaptak ilyen orvosi papírt, ezt a sima időskori demencia számlájára írták, nem cselekvőképtelenségi ok ez, csak egy bizonyos határ után.
2017. máj. 22. 00:35
 12/48 anonim ***** válasza:
48%

10.: És nem csak idős emberek állnak be MLM-ezni, hanem egyetemisták, aktív munkavállalók zömében. Nehéz lenne egy közgazdász hallgatóról bebizonyítani bíróság előtt, hogy fogyatékos.:)

Én is most MLM-hálózatból veszek több terméket Vaterán, nehéz lenne egy profi, több tízezres eladással rendelkező pozitív értékelésű vaterás árusnál kimutatni, hogy nincs szellemi képességei teljes birtokában.:)

2017. máj. 22. 00:38
 13/48 anonim ***** válasza:

10.: Továbbá nem találom az esetleírásban az eltulajdonított idegen dolgot.

Mi volna az?

2017. máj. 22. 00:39
 14/48 A kérdező kommentje:

#5+#11 na a kedvedért utánanéztem és megtaláltam a konkrétan ide passzoló törvényt :)

BTK - Piramisjáték szervezése

412. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő, és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Remélem kielégítő volt a jogi konferenciánk, igazából nem is értem miért próbálod védeni ezt a rendszert, ha csak nem vagy "mívelője". Higgy nekem, hogy bűncselekmény, csak nem tudják mindenkire egyaránt ráhúzni a tényállást kapcsolatok/korrupció stb. miatt, ezért vetettem fel más fajta alternatívát mint pl. a gazdasági ellehetetlenítés módszerével.

2017. máj. 22. 00:39
 15/48 A kérdező kommentje:

#12+#13 kezdeném utóbbival. az eltulajdonított idegen dolog az illető pénze, vagyona.

a 10-es válaszomat sajnos nem olvastad figyelmesen, mert én nem az MLM-ben résztvevő, abban dolgozó emberre vonatkoztatva írtam a kifosztást, hiszen nem őt fosztják ki, hanem arra értettem, akinek eladják a különböző semmit. Az Ő kárára valósul meg a kifosztás törvényi tényállása, ami alapján elő lehetne szedni akár a legalsó kishalat, akár az egész csalás szervezőjét/szervezőit.

2017. máj. 22. 00:43
 16/48 anonim ***** válasza:
27%
15: De egy MLM-cégben nem kell fizetned semmit csak úgy a semmiért.:) Dolgozol benne.:) Csak ha veszel valamit, azért kell fizetni, de akkor megkapod a terméket. A terméket rendszerint csak akkor veszed meg, amikor már megvan a vevőd is.
2017. máj. 22. 00:45
 17/48 anonim ***** válasza:
27%
14: Azt tudjuk, hogy a piramisjáték tilos, de a piramisjáték definíciója nem illik az MLM-cégekre.
2017. máj. 22. 00:46
 18/48 anonim ***** válasza:
43%
15: Mondanál egy példát eladott semmire?
2017. máj. 22. 00:47
 19/48 anonim ***** válasza:

Én most egy dezodort vettem MLM-cégből.

Meg korrektort fogok.

1970 Ft.

Meg 550 Ft.

2017. máj. 22. 00:48
 20/48 A kérdező kommentje:

#16 azzal, hogy dolgozol benne, részt veszel benne, erről ráadásul buta módon még szerződéseid, okirataid is keletkeznek, máris bűnrészessé/bűnsegéddé/bűnpártolóvá válsz, az ügyvédedtől függően valamelyik.

Amúgy továbbra sem nagyon látom, hogy milyen termékekről beszélünk? mert legkevésbé a kereskedelmi forgalomban bárhol kaphatóakról. Még csak rá sem tértünk a buszos utazásos átverésekre, ahol ugyan van termék, csak éppen 10-20-100x-osan túlárazva és egy ügyes fiatalember által prezentálva.

Visszatérve az MLM cégekhez, ott vagy pénzügyi szolgáltatásokról vagy valamilyen áltulajdonságokkal felruházott, esetleg placebo termékekről beszélhetünk.

Ezek pedig bizony kimerítik a fogyasztó megtévesztése, netán a csalás BTK paragrafusait. Most komolyan az egész gazdasági bűncselekményről szóló szekciót had ne másoljam már be :D

2017. máj. 22. 00:53
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!