Gépészmérnöki és IT diplomát össze lehet egyeztetni valahogy?
A diploma arra való, hogy legyen. Én közgazdász diplomával vagyok senior fejlesztő úgy, hogy otthon, önszorgalomból megtanultam programozni és éveket (!) töltöttem azzal, hogy napi 10-12 órában csak ezt csinálom.
A diploma egy reklám, egy PR fogás, hogy elmondhasd magadról hogy van. Olyan, mint az erkölcs vagy az innováció: addig jó, amég beszélni kell róla. Amikor cselekedni kell, előremozdítani a dolgokat, akkor meg jön a földhözragadt kőkemény érdek.
Igazából nincs.
Iparvállalatoknál teszt rendszer fejlesztők pl olyan IT-sok akik értenek valamennyit gépészethez, de egy dolgot látnod kell.
Ha 1 jó diplomáért kapott fizetést vesszük 100%-nak, akkor 2 jó diplomáért nem fogsz 200%-ot kapni, sokkal valószínűbb, hogy valahol 100-120% között lesz a bér.
Cserébe viszont még 4-5 évet elszúrsz iskolába járásra ahelyett, hogy
a) képeznéd magad a fő szakodban tovább, specializálódnál valami ritkább, érdekesebb szakterületre, és simán megkeresnéd azt a +10-20%-ot, akár még többet is
b) karriert építenél, és tapasztalatot szereznél a fő szakodban, így az, aki a 2. diplomád megszerzésének idejében inkább ezekre koncentrált, már simán szenior fizetést fog kapni, amikor Te gyakorlatilag pályakezdő leszel.
Egy szó mint száz, nagyon nagyon ritka az a karrierút, ahol megéri erre gyúrni, ha már második diploma, akkor inkább valami közgázt vagy managementet vennék fel a mérnöki mellé, és próbálnék vezetői vonalon keresni valami lehetőséget.
IT mi?
multinál folyamatmérnöknek, karbantartó mérnöknek jól jön, ha ért a géphez és még PLC-t is tud programozni
Hát, igazából a gépészmérnök, villamosmérnök, mérnökinformatikus ilyen "hardcore standalone" diplomák. Nem sok értelme van halmozni őket, mert egyrészt brutálisan nehezek (hardcore), másrészt önmagukban is nagyon erősek, értékesek (standalone). Ha a háromból bármelyik megvan, már jó vagy.
Egy hardcore standalone diploma mellé valóban érdemesebb műszaki vagy általános menedzsmentet, marketinget, közgazdaságtant, vállalkozásfejlesztést, esetleg valami pénzügyi-gazdasági dolgot tanulni, ÉS pluszban idegen nyelvet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!