Mitől lesz egy próbaidős szerződés próbaidős? Nem attól hogy bele van írva hogy próbaidős?
Kérdésem: mitől próbaidős egy próbaidős szerződés? Szerintem attól hogy beleírják hogy próbaidő. Ha ez a szó „próbaidő” nincs benne akkor nem az.
Mi van akkor ha felvesznek valakit 3 hónap próbaidőre de a szerződésbe ezt a szót nem írják bele? Trehányság dilettantizmus ki tudja de ez a szó hogy próbaidő sehol se szerepel. Az van benne 3 hónapos határozott idejű munkaszerződés. Más nincs.
És ugye a felvettet el akarják küldeni indoklás nélküli azonnali hatállyal mondván próbaidőn van-az illető meg azt mondja állj. Én nem vagyok próbaidőn. Mutassák meg nekem a szerződésben azt a pontot ami leírja hogy próbaidőn vagyok. Nem tudják mert nincs benne.
Viszont ez akkor csak egy sima 3 hónapos szerződés mely 3 hónapnál korábban nem bontható fel csak úgy indoklás nélkül azonnali hatállyal.
A cég azt mondja hát tudta a dolgozó hogy próbaidőre veszik fel, hiszen még az állásinterjún is elhangzott.
Az alkalmazott meg azt mondja mi hangzott el nem bizonyítható de még ha az is lenne, ami a szerződésbe írásban bekerült az van-ahhoz kell tartani magát mindkét félnek.
Na ilyenkor mi van?
Ha a szerződésben nincs benne, hogy próbaidő, akkor nincs próbaidő.
A 3 hónapos határidejű munkaszerződés azt jelenti, hogy a szerződés 3 hónapra szól. Ha a 3. hónap utolsó napján írásban nem közlik a dolgozóval, hogy a határozott munkaszerződése ma lejárt, akkor másnaptól már határozatlanba megy át.
Határozottnál ki kell fizetni a 3 hónapot. Csak nagyon különös esetben lehet felmondani. (pl. nagy kárt okoz a cégnek)
"Ha a 3. hónap utolsó napján írásban nem közlik a dolgozóval, hogy a határozott munkaszerződése ma lejárt, akkor másnaptól már határozatlanba megy át."
Mondjuk nem. Ez hülyeség.
De a többi igaz.
"Kb. 5 éve ez a törvény!"
Nem. Az új törvény szerint akkor lesz határozott idejűből határozatlan, ha a lejáratát követően a munkavállaló legalább egy munkanapot a közvetlen vezetője tudtával továbbdolgozott.
Szóval, nem másnaptól. Kellene tudni értelmezni. Annak az egy plusz munkanapnak el kell telnie.
"a közvetlen vezetője tudtával"
És ezt nem lehet megkerülni? Ott van pl még egy hetet, a közvetlen vezető addig elkerüli (nyilván munkakörtől függ, hogy mennyire lehet ezt kivitelezni), aztán mondja, hogy ja bocs, amúgy te már egy hete ki vagy rúgva. Látszatból a közvetlen felettes kap egy fejmosást, akár írásban is, hogy maradjon nyoma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!