Mennyire etikus/szokták-e kérdezni fiatal nőtől állásinterjún, hogy mikor tervez gyereket vállalni?
"Mennyire etikus/szokták-e kérdezni fiatal nőtől állásinterjún"
Ilyent tilos kérdezni az interjún. Ha te akarod, magadtól elmondhatod, de ha kérdezik, nem kell válaszolnod. Többit lásd lejjebb.
"És ha nem válaszolok, vajon mennyi az esélye, hogy felvesznek?"
Ellenkérdés: szeretnél olyan helyre menni dolgozni, ahol így kezelik a jelentkezőket?
"Lehet valamit azért tenni, hogy nőként ne érjen rejtett hátrányos megkülönböztetés egy munkahelyen?"
Ez már egy összetettebb kérdés, mivel nem az interjúról kérdezel, hanem már a munkahelyről. Ezen kívül a "rejtett hátrányos megkülönböztetés" kifejezés mit takar?
Itt #4. Munkajogásszal érdemes beszélni, ha fennáll a lehetősége, hogy ilyen fog történni veled. Megvannak a szabályai a különböző felmondási módoknak, pl. hogy mikor és hogyan lehet rendkívüli felmondást alkalmazni.
A jogász azt is elmondja, mit ne írj alá ilyenkor és miket dokumentálj és hogyan. Például ha az illető elé tolnak egy közös megegyezéses papírt és aláírja, akkor ennyi, nincsenek jogi lépések, amiket megtehetne.
Egyébként -- ha jól tudom, -- már nincs védettsége a várandós nőknek kirúgás ellen.
Akárhány interjún voltam, mindig megkérdezték, hogy mikor tervezem a gyereket. Egyébként 19 éves voltam első munkakeresésemkor, szóval nem is értettem.
Érhet hátrány. Ahova nem vettek fel, oda jellemzően 40-es nőket vettek fel, akik már túl voltak a gyerekvállaláson.
Ahova egyébként felvettek végül, ott nem kérdezték meg :) Innen is gondoltam, hogy jó hely lesz :)
Előttem már mindent leírtak.
Az viszont nem igaz, hogy nincs védettség, ha a cég nem tud róla. A teherbeesés pillanatától él a védettség, akkor is, ha még maga a nő sem tudta a kirúgás napján, hogy terhes. A munkahely biztosan perc veszítene ezzel, terhes nőt nem lehet kirúgni és pont (nyilván lopásért stb igen, de úgy értelmeztem, itt nem erről volt szó).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!