Milyen informatikai melók vannak, amihez nem kell jó sulis tudás?
"Szerelő, rendszergazda, webfejlesztő, de akár programozó is lehetsz."
Miii? Ezekhez elég komoly szakképzettség kell. IT-ben tudás nélkül nem fog dogozni, ha csak nem vesszük informatikai területen dolgozónak a takarítót egy számtech boltban.
A számítógép összerakás a maximum, ami kihozható ebből.
Azt nem nevezném programozónak, aki összekattintgat például egy androidos alkalmazást, vagy például létre tud hozni egy egyszerű adatbázis táblát, vagy megtanul valamelyik programnyelvben egy egyszerű akármit (találkoztam már olyan emberekkel, akik eme hőstettek után már programozónak vallották magukat).
Attól, hogy valaki megtanul több verset, nem lesz költő. Sok lelkes amatőr van, aki programozónak vallja magát, de képtelenek még évek gyakorlata után is bonyolultabb dolgokra, mert hiányoznak az alapok és nem megfelelő a gondolkodásmódjuk.
Algoritmikus gondolkodásmód, a programnyelvek, a fejlesztői rendszerek, az operációs rendszerek, a hardverek képességeinek beható ismerete szükséges hozzá (ezzel még nem teljes a lista).
A számítógépek összerakása már nem ilyen bonyolult, de oda is szükségesek a megfelelő ismeretek, mert az nem mindig elég, hogy oda a vga kártyát kell dugni, amoda meg a ramot, ide a processzort. Ha meghibásodik és hibakeresést kell végezni, akkor már gond van. Vagy drivereket telepíteni, operációs rendszert konfigurálni, ezek sem mindig egyszerűek, nem csak annyiból áll, hogy feltelepítem az otthoni gépre a windózt ésé a többi programot oszt jóvan.
A rendszergazdáknak sem csak annyiból áll a tudása, hogy beállítom a gépet, bedugdosom a kábelt, vírusirtót futtatok és feltelepítek ezt azt. Ha egy komolyabb hálózatot kell kiépíteni, szervereket konfigurálni, akkor ott az átlagember tudása már bőven véget ér.
Korunk emberét annyira körülveszik a számítástechnikai eszközök, hogy bárki képes abban az illúzióban élni, hogy behatóan ért is ezekhez. Főleg akkor erős ez az illúzió, ha jobban belelát a dolgokba, mint az átlag, de kellő mélységig nem.
El lehet sajátítani autodidakta módon. Végülis autodidakta a főiskolás, vagy az egyetemista is bizonyos szempontból, mert jegyzetekből és a tanköynvekből tanul, gyakorol. De ez nem pár hetes, pár hónapos folyamat, hanem inkább években mérhető és még utána további évek gyakorlata után érhető el a megfelelő eredmény, ha a jó kijelölt úton járt az alanyunk.
"#4 Szerintem egyértelmű, hogy tudás nélkül lényegében semmit nem lehet csinálni. Arra gondolok, hogy magasabb matematikai ismeretekre általában nincs szükség ezeknél a munkáknál."
Programozó vagyok, oké, hogy direktben nem kell hozzá túl sok matematika a gyakorlatban, de aki így áll hozzá, hogy minden csak matek ne, hát az egy kő papír ollót nem fog megírni, nemhogy programozóként dolgozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!