Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A cover letter miért nem ment...

A cover letter miért nem ment még ki a divatból?

Figyelt kérdés

Vegyünk egy átlag cover lettert (mi a neve magyarul? motivációslevél?). Mi van benne?

1) agyondicsérjük a céget, úúú minden álmom itt dolgozni, már 2 éves korom óta

2) néha már magunkat lealacsonyítva próbáljuk magasztalni a nagy HR-est, hogy köszönjük, ó uram köszönjük hogy megadattad hogy elolvashassa és köszönjük a perceit amit ránk szánt

3) meg egy picit írunk magunkról is, kb hosszabban leírva a CV részleteit.

Ez mire jó? Talpnyalókat keresnek, vagy olyat, aki képes megcsinálni a munkát? Persze oké, ez ferdítés, de tényleg, HR-esek, tényleg van bármi fontos infó, amit ki lehet ilyenkor szedni az emberből? Egyetemnél motivációs levél még érthető, de ez?

2016. dec. 28. 14:30
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
69%
Talpnyalókat keresnek, igen.
2016. dec. 28. 14:34
 2/15 anonim ***** válasza:
79%

Szevasz, koma. Nem csodálom, hogy ekkora a munkanélküliség, meg hogy a jogász kislány már hatszortízahuszonharmadikon sikertelen interjún is túl van - egyszerűen a zemberek nagy része nem tud munkát keresni, nem érti a miérteket. Áll, mint pénisz a lagziban.

De ne sz*rj be, nem csak annak áll a világ, aki lop, csal, rabol (elnézést a viccért...)

No, hogyaszongya:

A cover letter, magyarul kísérőlevél a magaabb szintű szakmai pozícióknál bír jelentőséggel.

Amikor meghirdetnek egy komolyabb állást, akkor ugye jönnek a pályázatok. No mármost, Te kivel beszélgetnél szívesebben? Egy jelölttel, akinek az önéletrajza 2 éves, tele van elgépelésekkel, hibákkal, zagyvaság az egész, vagy egy olyan jelölttel, akinek igényes az önéletrajza, mind formailag, mind tartalmilag, és veszi a fáradságot, hogy megszólítson téged egy személyes levél formájában, amelyben leírja, hogy miért jelentkezett erre a pozícióra, mik a tervei, mit vár el, milyen pluszt tudna hozzátenni a vállalathoz.

No? Kia?

A kísérőlevélben NEM az önéletrajz elemeit írjuk le. A jó kísérőlevél olyan, hogy elolvassa a toborzásért felelős személy, és alig olvassa végig, már dobbja is félre, mert olyan szinten felkeltetted az érdeklődését, úgy "megszólítottad", hogy egyből magához nyúl, és azonnal olvassa is a tömör, lényegre törő, összeszedett önéletrajzodat.

Nem a talpnyalásról van szó, hanem az asszertivitásról (hanem tudod, hogy ez mit jelent, akkor fordulj szakemberhez, mert igen komoly hátrányokkal versenyzel a munkaerőpiacon).

Azt kellene megérteni, hogy az emberi erőforrás, a humán tőke a vállalatok legnagyobb értéke. Jó, most ne a talponállóban kiszolgáló Gizi nénire gondolj a pultnál, hanem mondjuk egy területi vezetőre, egy jó informatikusra, egy profi pénzügyesre, vagy egy vállalati trénerre, akár csoportvezetőre.

Érsd meg a miérteket, tanulj, olvass, gyakorolj.

Ha van még más téma, amiben sík h*lyének érzed magad, írj ki kérdést, megaszondom én neked a frankót szívesen.

Lehetséges témák:

- miért kell jelentkezéskor bérigényt megadni?

- mi értelme a felmondási időnek, le kell dolgoznom?

- nyolc éve dolgozom a cégnél, miért keres az új ficsúr többet, mint én?

- miért keres többet a kollégám, amikor ugyanabban a munkakörben vagyunk?

stb, stb, stb.

2016. dec. 28. 14:54
 3/15 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem kiment a divatból, kb soha nem írtam cover lettert, max angol órán, mégis több multinál dolgoztam eddig menedzser pozícióban.

Normális helyeken egy linedin apply elég a jelentkezéshez.

2016. dec. 28. 15:02
 4/15 anonim ***** válasza:
64%
Ha szerintedez a 3 pont van egy ycover letterben akkor nem csoda, hogy nincs sikered...
2016. dec. 28. 16:08
 5/15 anonim ***** válasza:
83%

Látom értelmét, mint felvételiztető (nem HR végzettségű).

A következő a történet:

1. Feladod a hirdetést, érkezik 80 önéletrajz két napon belül.

2. Külön kértél CV-t. Aki nem küldött, az ki van szórva, mert nagyon kevés dolgot kértél a hirdetésben, kb. 3 dolgot (önéletrajz, fizetési igény, motivációs levél), ha aközül egyre máris xart egy nagyot a jelölt, akkor később se fog nagyon odafigyelni arra, hogy mit vársz tőle a munkája során.

3. Megnézed a "cover letter"-t. Ha más cég neve szerepel benne, akkor az illető szét is ki van szórva, mert arra nem vette a fáradságot, hogy cégre szabja, megírta egyszer, elküldi százszor. Ugyanannyi energiát kap vissza a felvételiztetőtől, mint amennyit ő belefektetett.

4. Ha olyan a motivációs levél, el se olvasod az önéletrajzot, vagy max átfutod, mert tudod, hogy ezt az embert LÁTNI AKAROD, tökmindegy, milyen a szakmai múltja, mert olyan a hozzáállása, olyanok a céljai, hogy nagy valószínűséggel őt fogod felvenni. Általában NEM a nyalizós dokumentumok váltják ki ezt a hozzáállást. Leírod, mit csinál a vállalatunk? Köszi, azt én is tudom. Jönni akarsz interjúra? Köszi, azt én is tudom. Leírni egy tanári állásnál, hogy szerinted a tudás olyan, mint a szita, minél sűrűbb szövésű, annál jobban megtartja az új ismeretanyagot, az már ütős.

5. Az önéletrajz egy adatlista. Mikor, hol, kivel, mit. Kb. telefonkönyv. A motivációs levél az egyetlen, ahol a 115 fős, hasonló gimnáziumot/egyetemet végzett, hasonló tapasztalattal rendelkező arctalan tömegből ki lehet emelkedni, és igazán TE lehetsz. Hagyd a francba a profes**on meg a többi cover letter mintáit. MAGADRÓL írj.

6. A menedzserek szintje más. Sokszor őket fejvadászok szedik össze.

7. Köszönöm a linkedines tippet, előző hozzászóló :-)

2016. dec. 28. 16:13
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

utlsó:

már bocs a kérdésért, de "felvételiztetőként" most hallasz először a linkedinről vagy mi? nem értem...

2016. dec. 28. 17:54
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, miért nem ment ki a divatból. Én a motivációs levelet nem igazán szeretem, szívesebben beszélek a motivációmról akkor, amikor pontosan tudom, milyen a cég, mik a napi feladatok. Kitárulkozásnak hat így előre.

Ha muszáj írnom, akkor magamról írok benne, mit tanultam, mi érdekel, mi jellemez. A végén egy pár sor, hogy ez az adott pozícióhoz hogy kapcsolódik. Nem nyalizok. Viszont az a benyomásom, hogy a motivációs levélnek muszáj valamilyen szintű öndicséretnek lennie, össze kell szedni, miért is vagy annyira nagyszerű, hogy pont téged kell felvenni.

2016. dec. 28. 19:00
 8/15 anonim ***** válasza:
51%

1. K..vára nem arról szól, hogy agyon kellene dicsérd a céget.

2. K..vára nem kell a HR-est magasztalnod.

3. K..vára nem arról szól hogy leírd a CV-d részletesen.

Ettől függetlenül én sem írtam soha kisregényt motivációs levélként, viszont legalább röviden összefoglalva megfogalmaztam hogy ki-mi vagyok, miért jelentkezem, és miért az a célom ami. Nem magasztos rizsa szöveggel, hanem rendes emberi mondatokkal.

2016. dec. 28. 23:29
 9/15 A kérdező kommentje:

válaszokat köszönöm

López, neked mondjuk nem

nem egy tanulatlan agyhalott vagyok, sőt, pont ezért zavaró nekem, mert amúgy csak ctrl+c, ctrl+v-zném az egészet és jóccakát

ott az önéletrajz, onnan már lehet szórni ezerrel az embereket

de most az ilyen jellegű ön s cégfényezés...

főleg ha megnézzük, hogy ma már nem csak magas beosztásnál, mint egy osztályvezető, vagy egyéb projektvezető, hanem minden szir-sz@r junior manager asszisztens s társai munkáknál ott van, hogy 'igen, motivációs levelet kérünk'

ami főleg most az én helyzetemben, hogy szeptembertől külföldön mester... fél évre ígérjem meg a csillagok lehozását is?

amúgy meg, neten ott a sok cover letter/motivációs levél minta, meg láttam pár haverét is aki írt és felvették, és -természetesen zanzásitva s végtelenségig leegyszerűsítve, de- szinte ez a három pont volt a leginkább meglévő (persze a kettes pont ennyire nem de az ilyen 'I really appreciate the time that you have spent reading my CV, and the opportunity that has given me the chance to be a part of this company' jellegű bs

2016. dec. 29. 10:44
 10/15 anonim ***** válasza:

Koma, nem érted a miérteket. Olvasd el még egyszer, amit írtam. Az a tuti. Azt nem a bloggerek írták a dzsoblájnon, hanem én, tapasztalatból.

Értsd meg a miérteket. Ha valaki kér tőled valamit, értsd meg, miért kéri azt tőled. Értsd meg, mi kell neki. Marketingeld önmagad.

2016. dec. 29. 10:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!