Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Édesapám több mint 43 év...

Édesapám több mint 43 év szünet nélküli munkával a MÁV-nál,2018-ban mehet nyugdíjba. Kaphat-e végkielégítést és ha igen hogyan? Mire figyeljünk?

Figyelt kérdés
2016. dec. 13. 22:51
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
87%

A google rengeteg hasznos szakmai cikket kidob erre kereséskor.

Ez ugyan 2 éves, de ma is hatályos:

[link]

Másrészt a MÁVnál biztos van kollektív szerződés, amiben ezt is szabályozhatják. Vannak vasúti dolgozói szakszervezetek, náluk is lehet érdeklődni (ha nem teszi meg apukád, tedd meg te, valószínűleg te sem vagy már kisgyerek, apukád kora után ítélve)

Alapesetben:

A dolgozó felmond, nem jár neki végkielégítés.

Ha nem mond fel, a munkáltató nem köteles felmondani neki, de akkor a dolgozó nem is mehet nyugdíjba, ugyanúgy dolgoznia kell, mintha nem lenne nyugdíjas korú.

2016. dec. 14. 08:08
 12/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, már elmerültem azért a jogszabályokban. A lényeg úgy néz ki, hogyha a munkáltató hajlana rá akkor kaphatna végkielégítést is.
2016. dec. 14. 08:36
 13/17 anonim ***** válasza:
87%
egy akkora cegnel mint a MAV biztosan megvan a kialakult rendszer, nem fognak kivetelt tenni csak azert mert te szepen kered.
2016. dec. 14. 08:52
 14/17 anonim ***** válasza:
68%

Dehogy jár végkielégítés.

Végkielégítés akkor jár ha a munkáltató felmond neki.

Ha közös megegyezéssel szüntetik neg vagy fegyelmivel mondanak fel, akkor nem jár semmi.

Úgy szintén nem jár semmi ha a munkaviszonyt nyugdíjba vonulás miatt szüntetik meg.

(Más kérdés, hogy a MÁV lehet ad valami ajándékot/lóvét. Elég szoci egy cég, kinézem belőle, hogy van valami ilyen a kollektív szerződésben.)

2016. dec. 14. 11:01
 15/17 anonim ***** válasza:
53%

Nyugdíjba vonuláskor alapesetben nem jár végkielégítés törvény szerint, hiszen a munkavállaló dönt a nyugdíj mellett, senki sem kötelezi rá.

Innentől kezdve csak a MÁV belső szabályzatait nézheted át, hogy van-e ilyen prémium rendszer vagy sem.

2016. dec. 14. 11:52
 16/17 A kérdező kommentje:
Kedves 11:25-ös válaszoló. Képzeld azért ütöm bele az orrom az ő dolgaiba, mert a családom tagja és azt szeretném ha a legjobban járna. Lehet hogy te a szüleid nyakán élősködsz, de én mind a mai napig mindenben segítem őket , mind anyagilag , mint minden másban. Nekem nincs szükségem az ő pénzére, mert felnőtt férfi vagyok és eltartom magam.
2016. dec. 14. 12:47
 17/17 anonim ***** válasza:
41%
Úgy látom pár értelmi fogyatékos nem képes felfogni, hogy nyugdijba vonuláskor nem szűnik meg a munkaviszony automatikusan, azt meg kell szüntetni vagy felmondással vagy közös megegyezéssel.
2016. dec. 14. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!