Miért gondolják sokan, hogy az egyetemi diploma önmagában ér bármit is?
Olvasom itt a rengeteg kérdést, hogy sokan nem értik miért nem kapnak munkát pedig egyetemi diplomájuk van, mint például szociológia, andragógia, földrajz, földtudomány és ilyenek.
Most teljesen őszintén, akik erre a szakra jelentkeztek 3-5 évvel ezelőtt komolyan azt gondolták, hogy ezzel majd találnak munkát? Nem hiszem. Vagy azért mentek oda, mert ez érdekli őket? Ja, bocs... Engem is érdekel az egyiptológia, van is kismillió Egyiptomról szóló könyvem stb., és ez egy tökjó hobbi. Hobbi!!!
De olyan hülye nem voltam, hogy egyiptológia szakra menjek, hisz tudta, hogy sanszom nem lett volna vele munkát találni. A földrajz, a földtudomány és a szociológia is egy tök jó hobbi lehet, de hobbi, és nem szakma.
De rendben, tegyük fel, hogy valaki szociológiára, andragógiára vagy földrajzra ment, mert ez érdekli. De akkor legalább a nyelveket tanult volna közben rendesen? Egy angol + német/francia/olasz felsőfokkal (+ bármilyen büfészakos diploma) már tök jól el lehet helyezkedni. Ja, tudom, a nyelvoktatas gyenge, es nem volt penzuk tanfolyamra/magamtanarra. Netrol/filmekbol pedig biztos nem lehet megtanulni egy nyelvet...
De rendben, tegyuk fel, hogy bufeszakra ment, nyelvet sem tanult, de meg igy is felveszik egy gyarba, a rengeteg elhibazott dontese ellenere. Vagy kozmunkara. És erre nekiáll panaszkodni, hogy tök keveset fizetnek, ennyiből nem lehet megélni, botrányos ez az ország.
Komolyan, néha az eszem megáll, hogy valaki totálisan bénán vezeti végig az életét, és utána meg nekiáll panaszkodni az országra, meg a munkabérekre. Hát, ha rajtam múlna nem lenne se közmunka/se segély, akinek nem ez nem tetszik, az képezze át magát, vagy tanuljon nyelvet és menjen külföldre mosogatni.
Nem kéne minden vidéki 500 fős főiskolát egyetemmé átnevezni, mert ez meg már lassan a diplomák lealacsonyítása lesz. Inkább felnőttképző központokká kéne alakítani, és így több lehetőséget adni a munka mellett végezhető átképzésre, azoknak, akik elsőre rosszul választottak. Így nem kéne semmit bezárni, kirúgni oktatókat stb.
Én nem szeretek, és nem is vágtam fel soha a műszaki végzettségemre, nem posztolgattam ezer képet, ahogy talárban bohóckodok a diplomaosztón (mert mondjuk nem is volt), én egyszerűen csak elvégeztem, szeretem a választott szakmám, a munkám. De kicsit kiakadtam, mikor a nyáron azt mondja nekem egy ismerősöm, egy 15ezer fős városka, 3-4 éve egy egyetembe beolvasztott szakát frissen elvégezve (pár félév csúszással), hogy „milyen király már mi egy klubba tartozunk mostantól, mint diplomások”... és aztán csalódnia kell mert,ez így nem igaz, és hogy az életbe nem fog annyit keresni, mint én a diplomáimmal.... és csak mondja és mondja azóta is, hogy csak a diploma,és hogy „nincs semmi azóta se”.
Kérdező, minek vagy te ennyire felháborodva? Mondjuk a válaszok se semmik. Mérnökök meg informatikusok felé kell képezni a gyerekeket? Nem szegényes a fantáziám, de ezt én nem tudom elképzelni, vagy ha igen, elég érdekes következményekkel. Mi jogon akarja befolyásolni bárki is az ember érdeklődését, erősségét? (tán 4 irodalomóra tényleg sok egy héten, de te is tudod, hogy nincsen ennyi, reál tantárgyakból meg választhatóan tömheti magát, ha úgy tartja kedve). Az ilyen hozzászólásokat olvasva mindig eszembe jut az Ember tragédiája falanszter-színe. Én személy szerint nem akarok olyan helyen élni, mert ez a vízió leginkább arra hasonlít.
A kérdésre válaszolva is, amikor a többség elmegy egyetemre, még sanszosan nem tudja, mit akar az életében. Előfordul az ilyen. Egyiptológusból meg eléggé nincs túlképzés, ők jól megvannak :)
Jöhetnek nekem a mínuszok, meg a "hát de" hozzászólások, ettől függetlenül ez a kérdés szélsőségesen uszító, ítélkező és rosszindulatú, amin persze a válszok sem javítanak :)
Arról nem is beszélve, hogy a hallgatói szerződés logikus dolog. Ha már az állam fizetett neked megannyi pénzt, nyilván itt akar tartani, ez befektetés, nem tudom, mit gondoltok, hogy majd adsz valakinek pénzt, ami visszaforog hozzád, de a delikvens meg inkább elhúz?
De ezeken a "meg kell szüntetni egyetemi szakokat" válaszokon még mindig csak nevetni tudok :)
Értem. De akkor meg a szakadék szegények és gazdagok között növekedne, mert az egyetem a tehetősebbek kiváltsága maradna, míg szinte senkinek nem marad a szegényebb rétegből (vagy ha nem is szegény, de nem engedhetik meg maguknak) bármiféle kiugrásra. Persze, ez is egy vélemény, meg a tiéd is, én elfogadom, de ezt gondolom.
Még a kérdéshez annyit, én meg rengeteg olyan hozzászólást olvasok itt a GyK-n, hogy lett hasonló diplomákkal munkájuk. Mondhatni, szakmán belül. Úgyhogy ez nem olyan egyoldalú, hogy ezzel senkinek nem lesz munkája, más papírral meg mindenkinek. És magában a kérdésben is ez az egyoldalú megfogalmazás nem tetszett, a többiről meg, amit felhoztál, naphosszat lehetne vitázni (és meg is érné).
Szép estét :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!