Négy órában be vagyok jelentve melete be lehetek jelentve máshol nyolc órában?
Igen, csak tudnia kell mindkettőnek arról, hogy van a másik is!
Ugyanis Mt-könyv szerint napi 12 óránál hosszabban, többet már nem dolgozhatsz, vagyis ezek szerint egyik helyen sem kötelezhetnek túlmunkára. És ez így nálad már lefedett.
A Mt-könyve előírja, hogy napi 8 óra kötelező pihenési (=alvási) időnek meg kell lennie, és mellette további minimum 4 óra egyéb célra (= szórakozás stb.) ezért nem lehet a napi munkaidő a 12 óránál több. Aki ennél többet dolgozik, akkor fáradtabb, csökken a fizikai-szellemi teljesítő-képesség, nő a balesetveszély, stb.
Nem véletlen pl. hogy egy üzemi balesetnél a TB-sek rögtön azzal kezdik, hogy az előző napi munkavégzés időpontja, és a következő napi kezdés időpontja között mennyi idő telt el.
Szóval nem magánügy, ezért tartozik a munkáltatóra is, ha valaki egyszerre több helyen is létesít munkaviszonyt.
Valamit félreértettél kedves utolsó válaszoló!
Nem az magánügy, hogy máshol is dolgozik, hanem az, hogy az egyik munkáltatónál eltöltött munkaidőn túl Ő mit kezd a maradék "szabadidejével".
Vagyis a napi korlát 1 munkáltatóra vonatkozik csak, és külön vonatkozik a többire egyenként.
A többes jogviszony nem is lehet magánügy, mert az MT előírja, hogy ilyen esetben tájékoztatási kötelezettsége van a dolgozónak! A munkáltató a többes jogviszonyt csak akkor tilthatja meg, ha gazdasági érdeke úgy kívánja. Ez egyenlő azzal, hogy a dolgozó teljesítménye valószínűleg azért csökkent, mert a másik jogviszonyból eredően fáradtan végzi munkáját, nem tudja magát megfelelően kipihenni. De ha bírja, akkor akár 3 helyen is végezhet munkát, ha ez nem megy egyik munkavégzése rovására sem.
A magánügyet így értettem...
Nem úgy van az, kedves 5-ös!
Amikor az egyik gk.vez. alkalmazottként elaludt a volán mellett, az orvosnál persze mondta, hogy munkaidőben történt, tehát üzemi baleset.
A munkáltató ellenőrzését azzal kezdte a TB, hogy jelenléti ív szerint, az előző nap mikor végződött a munkaidő. Ott még nem volt gond, de később kiderült, hogy a srác este saját gk-val még vállalt külön fuvart, ezért késő éjjel került haza, tehát a 8 óra pihenés nem volt meg.
Nem is kapott a gyerek 100 %-os táppénzt, de a munkáltatót sem büntették meg, mert nem vétett!!
Ez nem befolyásolja azt a tényt, hogy megengedett a többes jogviszony, és ezzel ne szálljunk már vitába.
Az én dolgom, hogy hány helyen vállalok munkát. Kizárólag bejelentési kötelezettségem van a munkáltatóm felé, engedélyt nem kell kérnem hozzá.
Tiltani is csak akkor tilthatja, ha gazdasági érdeke úgy kívánja.
A példádnál maradva, ez már megalapoz egy "tiltást", hiszen a dolgozót - valószínűleg - azért ért baleset, mert nem volt rendesen kipihenve.
Az más tészta, hogy ugyanezt egy éjszakai mulatozással is el tudta volna ugyanúgy érni.
Valamint: A fuvarosokat azért kezeljük egy kicsit másként, mert tudva levő, hogy nekik külön szabályozás vonatkozik a pihenőidejükre a Munka törvénykönyvén kívül. Talán nem véletlen...
"Igen, csak tudnia kell mindkettőnek arról, hogy van a másik is!"
Olvastad, Kedves Kötözködő?? Ez volt az első mondatom!!!
Gondolod, hogy attól okosabb leszel, ha csak feléből-harmadából olvasol egy hozzászólást???
Még mindig nem értem a problémád...
Ki állította azt, hogy ez a része nem úgy van, ahogy leírtad?
A napi munka befejezése és a következő elkezdése közötti pihenőidő vonatkozik egy munkáltatóra, én ezt hangsúlyoztam ki, nem pedig kötekedtem. Az, hogy azt az - egy munkáltatónál kiadandó - pihenőidőt a dolgozó mivel tölti (bulizik, kapál, moziba megy, vagy máshol végez hivatalos munkát) MAGÁNÜGY, ami annyit jelent, hogy egy munkáltató sem szólhat bele, ha máshol jogviszonyt létesít (kivéve, ha a jogviszony létesítésekor írásba eleve korlátozták ezt a dolgot), nem tilthatja meg, kizárólag akkor, ha gazdasági érdeke megkívánja.
Mivel a dolgozónak munkavégzési kötelezettsége van, amit kipihenten, egészségesen, magára, és mások testi épségére, életére veszélytelenül köteles végezni, ezért abban az esetben, ha valószínűsíthető, hogy a dolgozó azért gyárt selejtet, és alszik el munka közben, mert a többes jogviszonyában túlvállalta magát, akkor a munkáltató "megtilthatja" a többi jogviszony fenntartását.
Az MT tájékoztatási kötelezettséget ír elő a dolgozó részére a többes jogviszonyok létesítéséről. De egyébként is alapból kötelesek a szerződő felek egymást tájékoztatni minden olyan dologról, amit a jogviszony szempontjából fontosnak ítélnek meg.
Még mindig mondom: A napi kötelező pihenőidőt egy munkáltatóra kell érteni, nem az összesre egyszerre! Mert ha nem így lenne, akkor a munkáltató fektetné le mindegyik dolgozóját este 10 órakor az ágyába, hogy biztosan betartsa a "kötelező pihenőidőt". :)
Én ezt emeltem ki... :)
Remélem, így már tudod értelmezi a leírtakat, mielőtt borzasztóan újból megsértődnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!