Csak kp-s fizetést ad a cég - milyen simlisség folyhat itt? Vendéglátás
Ha egy vendéglátóipari cég (vendéglátás = tisztesség itt nem létezik) csak kp-s fizut hajlandó adni, utalni nem hajlandó akkor az biztos hogy itt valami simlisség zajlik?
Nem a fekete zsebpénzről beszélek hanem az alapbérről.
Mert ugye én csak arra tudok gondolni hogy a banki utalás ellenőrizhető és letagadhatatlan később. Ott nincs mit simliskedni ha kiment a pénz annak nyoma van. De a kp-s fizunál csak a cég által írt nyilvántartás van oda meg azt hazudnak amit akarnak. Aláíratják az állást féltő és ellentmondani nem merő dolgozóval hogy átvett 150-et fizuként és adnak neki 100-at. És alá fogja írni a dolgozó mert nem akar repülni ott helyben.
Valami hasonló simlisség folyhat? Lehet tisztességes magyarázat arra hogy csak kp-s a fizu? Mert a kp-s pénzkezelés egy csomó munka és macera a cégnek bankból kivenni a pénzt kézikassza boríték stb.
"Ha még minden munkabért is utalnék,
akkor sokkal rosszabbul járna a cég.
"
Jó. Akkor nesze neked gyakorlati szitu oldd meg. Én vagyok a dolgozód. Ott a szerződsé melyben NINCS kikötve a fizetési mód és felvételkor erről szó se esett.
odamegy hozzád a főnökhoz. Itt a szlaszámom főnök ide kérem a fizumat.
De nálunk kp-s fizu van. Sorry olvassa el az Mt-t főnök. nekem jogom van utalva kérni és én ÍRÁSBAN így kérem (írásban hogy ne tudd letagadni).
Na oldd fel a szitut. Jogszerűen egy feloldás van: teszed amit kérek más megoldás NINCS.
Oké, akkor azt mondom, hogy olvassa el a dolgozó a
kollektív szerződést.
Kollektív szerződésről hallottál már?
Azt nem kell aláírnod :)
158. § (1)101 A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni
Nincs kikötve, hogy kötelező a munkavállaló által meghatározott számlaszámra kifizetni.
Issue solved.
A fizetés MÓDJÁRÓL A szerződésben egy BÜDÖS SZÓ NINCS!!!
A szerződésnek MELLÉKLETE kiegészítője NINCS!!!!
Nem a szeződésben kell szerepelnie, hanem a tájékoztatóban. HA az nincs, azt kérd számon.
Az "MTK-ban" (!!!!!! az Mt ) az van kikötve hogy a dolgozónak egyéb megállapodás hiányában JOGA VAN ilyen vagy olyan módon kérni a fizuját és ez egy EGYOLDALÚ nyilatkozat a részéről mellyel kapcsolatban a munkáltatónak MÉRLEGELÉSI jogköre NINCS.
Nincs ilyen az Mt-ben. Az van benne, hogy tájékoztatni kell a dolgozót az elszámolás módjáról (kp, utalás). Illetve hogy a munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
A készpénzzel vagy fizetési számlára való utalással történő teljesítés alternatívát jelent, az új szabályozás szerint az átutalással való teljesítéshez nem szükséges kollektív szerződés előírása. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkavállaló a munkáltató számára fizetési számlát jelöl meg a munkabérfizetés teljesítéséhez, úgy átutalással kell teljesíteni,
....
A munkabér kifizetése – ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást – a munkavállaló részére költséget nem okozhat.
koll szerz nincs
egyéb megállapodás nincs
További ellenvetés?
Egyébként azt sem értem, miért kell rögtön arra gondolni, hogy egy munkáltató egész biztosan simlizik = lop, csal, hazudik, stb. ha a dolgozójának nem nyalja ki a fenekét.
Próbáld meg kedves kérdező, hogy te magad a saját pénzedből indítol valami vállalkozást, és hogy az abból származó hasznot osztogasd szét az alkalmazottak között... akkor miért is kockáztatod a saját pénzedet, miért is dolgozol pihenőnap nélkül napi 10-12 órát, idegeskedés, stressz... ha a végén nem marad még esetleg annyi sem, mint amit az alkalmazottaknak kifizetsz.
Ő sem azért kulizik, hogy te gazdagodj meg.
Rakd be a pénzedet a bankba a saját költségedre, ha neked az úgy a jó!
"Ő sem azért kulizik, hogy te gazdagodj meg. "
Mi az hogy ő SEM???
vagyis ő SEM de én SEM???? Így érted???
Mert akkor tájékoztatlak hogy én (mi) azért dolgozunk szarért húgyért hogy ő minél többet tudjon zsebre vágni és gazdagodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!