160 ezer ft, mármint annyit kézbe kapni jó fizetés ma Magyarországon?
Ezelőtt segédmunkásként dolgoztam mivel csak a 8 osztályom volt meg és csak 70 ezret kaptam kézhez.
Közben elvégeztem egy tanfolyamot és sikerült is elhelyezkednem utána egy cégnél ahol jelenleg is vagyok és 160 ezret kapok kézhez havonta.
Ez ma Magyarországon jó fizetés vagy ez is kevés?
Csak azért kérdezem,mert haverom 400-at keres és lenéz,hogy 160 is kicsi.
#1 lássad, miért kaptál - pontot:
- mások nevében állítasz dolgokat, amik nem igazak mindenkire.
- nem vagy tisztában mások helyzetével és nem vagy képes magad helyzetét vázolni, hogy miként elég ez a pénz
- valójában nagyon jó = üres beszéd. Nincs definiálva, mi a rossz, közepes, jó, nagyon jó kategória.
Nincs értelme ilyen kijelentésnek, az egész mondanivaló üres és érvek nélküli, mégis provokatív.
Csak ennyit tudok mondani, hogy, miért lettél lepontozva. Ha majd tudsz hasznos választ adni, hogy ennyi pénz, miként lehet "nagyon jó", akkor kapsz + pontot.
azzal a végzettséggel amid van ez egész jónak számít. Ez nem jelenti azt, hogy ebből vígan eléldegélsz, tekintve, hogy budapesten egy jobb albérlet rezsivel együtt elvinné az egész havi fizetésedet és akkor még nem is költöttél másra. viszont ha azt vesszük hogy 8 osztállyal+tanfolyammal nem szoktak 200+os fizetéseket adni, akkor elértél egy jó szintet.
Az előző munkahelyedhez képest is több mint 2x annyi pénzt viszel haza.
Hogy kinek mi a jó fizu az relatív. Nekem felsőfokú végzettségem van szakmámban dolgozok és ennek kb a dupláját kapom. ismerőseim hasonló munkakörben többet is megkeresnek így az enyém is kérdéses hogy jó e. De én most meg vagyok vele elégedve.
Akkor vázoljuk: 8 általános + valamilyen tanfolyam. Gondolom akkor még érettségi sincs. Erre 160 nettó
nem is rossz :)
"A gyakorizók szerint az egy semmi, meghalni sem elég, de valójában nagyon jó."
Ezzel csak pár gond van:
1. Kvázi lehülyézel egy teljes csoportot, bezzeg te mindent tudsz.
2. A kijelentésed ilyen formában szimplán hülyeség.
Mert mi is a jó?
1. Nem mindegy mit dolgozol. Egy segédmunkásnak kifejezetten jó a 160, egy jó festő vagy villanyszerelő meg 2x ennyit is kaphat ha egy nagyobb építkezésen dolgozik. Vagy ismertem biztonsági őrt, aki havi 350-400!!! órát dolgozott hogy ennyit kapjon kézhez.
2. Nem mindegy mennyit dolgozol érte. Én a saját szakmámban kaptam egyik cégnél 180-at. Jelenlegi munkahelyemen ez az összeg 300-ról indult. Azért nem mindegy hogy ugyanazzal a munkával 1,5-2x annyit keres valaki.
3. Nem mindegy milyen háttered van, hol élsz, mennyit utazol. Nem mindegy hogy 8 óra munkához napi fél óra utazás társul, vagy napi 3-4 óra, ami olyan hogy se nem pihensz, se pénzt nem keresel. Nem mindegy hogy vidéki kisvárosban kapsz ennyit, ahol van olcsó albérlet, vagy nem mindegy hogy Bp-n élsz ahol egy jobb albérlet kerül ennyibe...
"300 nettóból nem látom a jövőt, ahol a gyerek belefér."
Én is szoktam így érezni hasonló keresettel.
Nekem havi 50 a lakhatás (albérleti szoba, de 28 évesen nem élhet örökké lakóársakkal az ember), 60 a kaja, 10 a bérlet, már ott vagyok, hogy 120 ezer elmegy.
Lehet hogy félre tudok tenni havi 150-180 ezret, de mégis azt érzem, hogy nem jutok előre.
Ha csak belegondolok mikre lenne szükségem:
- Rosszak a szemeim, lézeres szemműtét 2x150=300 ezer
- Fogszabályzó 150-200 ezer
- Diákhitel visszafizetése 250 ezer
- Nyelvvizsga 25-50 ezer, attól is függ járok e tanárhoz
- Jogosítvány alsó hangon 150 ezer
Ezekkel még kvázi semmivel nem lennék előrébb, de már van ~1 millió forintnyi "előre tervezett" kiadásom. Ezek mellett ott vannak az ünnepek, nem tervezett költségek, már ott vagyok, hogy 1 évig csak azért dolgozom, hogy ezek meglegyenek.
És akkor még nincs autóm, amiből egy normálisabb 1,5-2 millió használtan, az újabb 1 évi munkát jelent.
Ráadásul későbbiekben önálló albérlettel, autóval szinte nullára redukálódik a havi megtakarítás, így azt elképzelni sem tudom, hogy lesz e valaha saját házam például.
OFF: #18:
Gondolj bele kicsit másképp:
Diákhitel - ezt muszáj visszafizetni, bár 300e-s nettónál már azért gyorsabban kopik.
Jogosítvány - Inkább számolj 200e-rel és örülj, ha olcsóbban megúszod
Fogszabályzó - ezzel kapcsolatosan nincs tapasztalatom
Szemműtét - Ha minuszos vagy, és 3 alatti, meg se
próbáld, inkább szemüveg. Én is gondolkoztam, de
elvetettem. Egyébként egy normális lencsés szemüveg, ha
kivitelezhető, 50e ft környékén megvan. Persze nem kell
a legdrágább, legújabb, legszebb, hanem ami használható,
mert a top kategóriát nem a fizetésedhez árazták be.
Autó - először egy olcsóbbat vegyél, fél millió környékén,
kezdő versenyzőként nagyobb szívás lenne, ha megtörnéd/
megtörnéd. Majd 100e km után gondolkozz el komolyabb vas-
ban. És igen jó kocsikat is ki lehet fogni kispénzért,
elvisz az is A-ból B-be, és a fenntartása is kevesebb.
KAJA - Normális kaját egyél, azon ne spórolj.
Saját ház, lakás - Kemény dió, főleg egyedül. Ilyen eset-
ben azt szoktam mondani, hogyha kivitelezhető, és a szü-
lők családi házban laknak, akkor melléképületből kialakí-
tani egy saját házat. Sok kiadástól lehet így megszabadul-
ni, persze ennek kivitelezése is sokban múlik a lehetősé-
geken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!