Mióta szokás állásinterjún megkérdezni, hogy kivel költöznék albérletbe?
Érdekes, hogy többen arra gondoltok, tesztelni akarták a kérdezőt.
Szerintem max néhány multi tart itt, hogy ilyesmit is bevet. Mármint ebben az országban.
Nincs itt olyan komoly kultúrája az interjúztatásnak.
Főleg nem egy múzeumban. Fura, hogy egyáltalán van HR, hiszen nincs több száz vagy több ezer alkalmazott.
Nekem egész más jött le.
Nem tudom, mennyit fizetnek, de kétlem, hogy túl sokat.
Mondjuk arra gondolok, nettó 150.
Ha ez a múzeum Pesten van, akkor az itt olvasottak alapján 100 alatt nem kapsz albérletet. Mivel erre mindenképp költesz, mert nincs lakásod, és nem a városban laksz, egyértelmű, hogy nem te vagy az ő emberük.
Ha barátnővel költöznél, egész más lenne a helyzet.
Szerintem itt nem a magánéletedben akartak vájkálni, kérdezhettek volna lakótársat, testvért is.
Én ezt sokkal reálisabbnak látom, mint egy váratlan kérdéssel való tesztelést.
Egyébként meg nem kell ennyire túlérzékenynek lenni.
Ha így érzed, hogy elküldted volna őket a sunyiba, akkor nem itt, utólag kell hisztizni, hanem ott fel lehet állni, és eljönni.
Szerintem így korrekt. Ha te elvárod, hogy ők is korrektek legyenek veled, akkor te se legyél képmutató.
Márpedig ha válaszolsz normális hangnemben, hogy "Egyedül költöznék", miközben azt gondolod, hogy "Elmész te a büdös 'csába", akkor ez bizony képmutatás.
A felállok-eljövök és a képmutatás között azért van még egy lépcsőfok.
Udvariasan válaszolsz, hogy "Ne haragudjon, de azt gondolom, hogy ez magánügy."
Szerintem ha minden egyéb stimmel, és az interjúztató sem egy paraszt, akkor emiatt nem fog elutasítani.
"Ha ez a múzeum Pesten van, akkor az itt olvasottak alapján 100 alatt nem kapsz albérletet. Mivel erre mindenképp költesz, mert nincs lakásod, és nem a városban laksz, egyértelmű, hogy nem te vagy az ő emberük."
Bízzanak már meg annyira az előttük ülő felnőtt, komoly emberben, hogy elhiszik neki, hogy jelentkezéskor el tudja dönteni, megéri-e neki ennyiért a meló és kijön-e belőle. Haveromnak pl. rokon adta oda az üresen álló lakását tök ingyen azzal, hogy "amíg lakik benne valaki, addig se törnek be".
#15: És szerinted kiszolgáltatott helyzetben ki őszinte? Mert a (leendő) munkavállaló bizonyos értelemben ki van szolgáltatva a (talán leendő) munkaadójának. És sajnos ott tartunk, hogy nagyon meg kell gondolnod, hogy pl. egy interjú során mit és hogyan mondasz, még egy finom elutasítás is simán jelentheti azt, hogy nem állnak szóba veled, főleg a közszférában, ahol jóval kevesebb az álláslehetőség, mint az arra várakozók száma. Mivel talán egy álláskeresőnek nagyobb szüksége van egy állásra, mint a munkaadónak a dolgozóra (főként akkor, ha a közintézmény nem kap elég pénzt, és x ember helyett x-3 emberrel is ugyanúgy elvégeztetik ugyanazt a mennyiségű munkát), így az álláskereső is inkább rendszerint meghúzza magát, és örül annak, ha nem kötnek bele semmibe.
Ha már interjúztatási kultúra, én a magam részéről nem tartom fejlődésnek azt, ha stresszhelyzetbe hozzuk az interjúalanyt, és ebből próbálunk meg eget rengető okosságokat leszűrni. Nekem szimpatikusabb volt az a levéltári állásinterjú, amiről az előző kommentemben írtam, ott pl. megkérdezték, hogy számomra mit jelent a felelősség, vagy mondjak el egy esetet az életemből, amikor csapatban kellett dolgoznom valakivel, az ilyesmi egyáltalán nem kellemetlen, és ebből is meg lehet tudni, hogy az illető hogyan tud bánni másokkal, mennyire empatikus, értelmes stb.
Egyébként ez most egy vidéki múzeum volt, és a nettó 150-nel nagyon, de nagyon fölé lőttél, legalábbis ami a konkrét fizetést illeti (gondolom, járt volna valami utazási támogatás, cafeteriát nem említettek, de esetleg abból is valami). Ahhoz meg nincs semmi közük, hogy én hogyan és kivel oldom meg a lakhatásomat, nekik azzal kell törődniük, hogy én pontosan ellássam a munkakörömet. Az már az én dolgom, hogy egyedül pengetem ki a rezsit, vagy másokkal közösen, felnőtt ember vagyok, nem hinném, hogy nekik amiatt kellene aggódniuk, hogy ki tudok-e jönni a fizetésemből, vagy nem. Akárhogy is van, az interjúztató és az álláskereső alapesetben teljesen ismeretlenek egymás számára, így szerintem a személyesebbnek tűnő kérdéseknek nincs helyük (ha ismerik is egymást, akkor sem erről szól egy állásinterjú), a "stresszeltetéssel" kapcsolatban pedig már kifejtettem a véleményem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!