Nincs munka mert nincs alapanyaga a cégnek a melósok hazaküldve jár –e fizetés erre az időre? Mást mond a munkajogász és mást a cég?
A cégnél kettő hétig nem volt munkavégzés mert a cég nem fizetett az alapanyagot szállító beszállítónak hónapok óta az meg nem is szállított többet. Nincs alapanyag nincs munka a melósokat hazaküldték nem is kellett bemenniük 2 hétig. Erre a kettő hétre jár-e fizu?
Ugyanis mást mond a munkajogász és mást a cég. A dolgozók munkaviszonya határozatlan és folyamatos. Az ő viszonyuk nem szakadt meg-állományban voltak és vannak.
Viszont ha a munkaviszony folyamatos akkor jár a fizu. Olyan nincs hogy egy ember a dolgozóm de nem adok neki fizut. Ha nem végez munkát a saját hibájából, akkor ki kell rúgni.
Ha nem végez munkát NEM a saját hibájából, akkor a cég választhat. Vagy kirúgja, vagy állományban tartja. Ha állományban tartja akkor jár a fizu. Esetleg elküldheti szabira, de akkor is jár a fizu mert a szabi is fizetett.
Egy mentsvára lenne a cégnek: a fizetés nélküli szabi. De ez se megy mert a fizetés nélküli szabi csak a dolgozó kifejezett kérésére történhet,és persze nem utólag hanem még a szabi előtt nyilván.
Vagyis még mielőtt a cég hazaküldte volna a melósokat, azelőtt írásban megállapodhatott volna velük a fizetés nélküli szabiban-ha ők ezt kérik és belemennek.
Mivel ez nem történt meg és visszamenőleg nem is történhet, így kilőve.
Szóval akkor jár a pénz vagy nem? Marha egyszerűnek tűnik a kérdés. Jár-e a pénz nekem ha állományban vagyok, és a munkavégzés nem az én hibámból hiúsul meg és kifejezett főnöki utasításra nem megyünk be?
Ráadásul ugye a főnök elvárja a telefonkészenlétet, vagyis ha telefonál hogy indul a munka menni kell. Ami ugye egy újabb munkajogi kategória: készenléti díj a rendelkezésre állásra-mert ez sincs ám ingyen. Elvileg persze.
nem kötözködésből de lehiszed nekem hogy az itteni birkákkal (velem is...) meg a cég eygiket se fogja tenni ezek közül, hanem ezt teszi: nem fizet semmit, és kuss.
Persze lesz és van aki elmegy de a többség marad még így is.
Bíróságra senki se megy majd. Aki marad az azért nem, aki meg elhúz az meg azért nem.
Értem.
Csak azt nem, hogy akkor minek tetted fel a kérdést?
Nem kell bíróságra menni, elég panaszt tenni a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőségen.
Én konkrétan úgy "nyomtam" fel a céget, hogy ott dolgoztam, és még utána is ott dolgoztam egy jó darabig. Sose derült ki, hogy én voltam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!